Overtuigtip #596 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Alle overtuigtips van 2019: Vertel ons jouw top 3 en win!

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2019 (Overtuigtips)

vuurwerkOok dit jaar schreven Lars, Job en de trainers van Debatrix weer vol enthousiasme de wekelijkse overtuigtips. Van presenteren tot speechen en van pitchen tot argumenteren, alles kwam voorbij. Tijd voor een overzicht dus! Wat is jouw top 3? Laat het ons weten en maak kans op een prijs.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Alle overtuigtips op een rij

Voordat we het jaar afsluiten en weer met een nieuwe reeks overtuigtips van start gaan, staan we nog even stil bij de tips van dit jaar. Hieronder vind je een overzicht van de overtuigtips die we tot nu toe in 2019 verstuurden. Lees jouw favoriete tips nog eens door. Van welke overtuigtip heb jij het meeste geleerd? Of welke vond jij het meest interessant? Vertel ons jouw top 3! Vul het formulier onderaan deze pagina in en wie weet win jij de prijs.

 1. Pitchen: Waarom is je klant immuun voor jouw “revolutionaire” idee? Minimaal tien restaurants in de stad beweren dat ze de beste burgers verkopen. Het resultaat? Niemand die het nog gelooft. Strooi daarom niet met nietszeggende termen: een goed voorstel bewijst zichzelf.
 2. Ontspannen Presenteren: De wetenschap achter choking De angst om te verliezen of voor schut te staan kan ervoor zorgen dat je volledig vastloopt tijdens belangrijke momenten. Met drie simpele stappen leer je choking in de toekomst voorkomen.
 3. Openingstechnieken: Smile! Grote TED-sprekers, beroemde talkshowhosts en belangrijke politici stappen vaak lachend het podium op. De snelste weg naar wederzijds vertrouwen is namelijk een glimlach. Hoe werkt dat het best?
 4. Storytelling: Sloop de veronderstelling Assumption is the mother of all screw-ups. Een ijzersterke manier om de aandacht vast te houden is door iets te vertellen dat iedereen al weet .. of toch niet helemaal? Zo gebruik je veronderstellingen om jouw publiek eens op een andere manier te verrassen.
 5. Presenteren: Het “organisatiepraatje”, maar dan interessant “Wij zijn bedrijf X. Dit jaar zijn we met 3% gegroeid”.  Er zijn weinig dinger saaier dan luisteren naar een spreker die over zijn organisatie vertelt en alleen dit soort details opsomt. Hoe maak je die groei en je prestaties dan wél interessant voor je publiek?

 6. Speechwriting: Template voor een X-jarig huwelijksspeech Staat er binnenkort een jubileum op de planning? Ben jij het aangewezen ‘slachtoffer’ om een speech voor het gelukkige echtpaar uit de mouw te schudden? Deze structuur helpt jou om snel tot een geweldig verhaal te komen.
 7. TED-waardig Presenteren: Wat jij leert van Bill Gates’ pakkende uitleg Met speelgoedhamburgers legde Bill Gates de klimaatuitdagingen uit. Hoe zorg jij dat je ingewikkelde thema’s en onderwerpen voor iedereen begrijpelijk en beeldend maakt?
 8.  Storytelling: Zo behaal jij 2700% rendement! Twijfel je over het toepassen van storytelling in de zakelijke omgeving? Laat je inspireren door twee ondernemers die producten van €113 voor €3.000,- wisten te verkopen met een goed verhaal.
 9. Overtuigen: Richt je op de twijfelaars Het is heel verleidelijk om jouw koppige collega even goed van jouw gelijk te overtuigen. Toch is het goed om te bedenken dat je beter eerst je andere collega’s voor je kan winnen. Zelfs voor een unaniem besluit is het makkelijker als je eerst de steun van de rest hebt.
 10. Storytelling: Hoe Trump een spanningsboog maakt Als geen ander weet Trump de aandacht te trekken voor zijn belangrijke mededelingen. Om te voorkomen dat iedereen al vóór het benoemen van de agenda in slaap valt, kun je ook gebruik maken van zijn “Twitter teasers”: Stay tuned!

 11. Pitchen: Kort verhaal? Kill your darlings Heb je 8 minuten om jouw verhaal te delen? Prop niet alle 19 thema’s in 1 alinea, maar start met deze vraag: “Waarom doet mijn verhaal ertoe voor dit publiek?”
 12. Behavior Design: 5 technieken om mensen naar de stembus te krijgen Lessen uit campagnebeïnvloedingstechnieken werken net zo goed op de werkvloer. Speel bijvoorbeeld eens in op de identiteit (“Hoe belangrijk is het om stemmer te zijn”) in plaats van de activiteit (“Hoe belangrijk is het om te stemmen”).
 13. Presentatietechniek: Richt je op één persoon Een sterke presentatie geven voor een algemene doelgroep is niet altijd makkelijk. Schrijf jouw verhaal voor iemand die je persoonlijk kent, om enthousiast en authentiek over te komen.
 14. Tool: De formule voor jouw persoonlijke pitch Leg in één zin, kort én krachtig, uit waar jij voor staat. Dankzij deze tool heb jij altijd jouw persoonlijke pitch op zak.
 15. Sloop je mission statement. Maak een mantra! Weet niemand binnen de organisatie waar jouw afdeling zich mee bezig houdt? Bied helderheid met drie woorden, zoals Nike: “authentic athletic performance”.

 16. Beïnvloeden: Snel succes? Heldere stappen. Geen reactie op je verzoek hoeft geen onwil te zijn. Leer hoe de overheid de uitvoering van energiedoelstellingen met 37% te verhogen … door de begeleidende brief aan te passen.
 17. Presenteren: De wetenschap achter een onvergetelijk verhaal Waarom zijn die knallende aandachtstrekkers zo belangrijk? Momenten die emoties oproepen, worden beter onthouden dan abstracte verhalen.
 18. Overtuigen: Zo stuur jij de discussie Dé tip om zelf een discussie te sturen: bereid het niet voor als een monoloog. Beeld je alle zijweggetjes in en neem zo de leiding.
 19. Storytelling: Activeer het brein van jouw publiek Bij Princeton ontdekten ze dat hersenen het persoonlijke verhaal van de verteller ervaren alsof ze het zelf meemaken. Wil je op één lijn zitten met je publiek? Gebruik dan dus jouw gedachten en emoties!
 20. Kritisch Denken: Onthoud je eerste ingeving Een voorstel presenteren waar je maanden mee bezig bent geweest? Zet eens een paar stapjes achteruit: “Wat vond ik hier zélf eigenlijk van toen ik het voor het eerst hoorde?”

 21. Argumenteren: Hoe ga je om met een lastige vraag? “Je bent veel duurder dan de concurrent. Hoe zit dat?”. Hoe zorg je dat jij het antwoord geeft op de vraag die ze hier eigenlijk stellen en zo het gesprek stuurt?
 22. Storytelling: Langzamer of juist sneller praten? Je spreeksnelheid is één van de belangrijkste elementen, tijdens vergaderingen, presentaties en 1-op-1 gesprekken. Hoe pas jij swing en ritme in jouw verhaal toe?
 23. Radio1 Analyse: De strategie achter de rallyspeech van Trump Trump had het nog altijd over Clinton en Obama, ondanks dat hij aan de start van zijn nieuwe campagne stond. Wat blijkt? Tegenargumenten werken verrassend vaak beter dan geheel nieuwe argumenten.
 24. Inspireren: Zo maakt passie jou een betere spreker Waar beginnen jouw ogen van te stralen en raak je niet over uitgepraat? Pas dat stukje passie eens toe in je zakelijke gesprekken om écht te inspireren.
 25. Presenteren: Skills verbeteren? Doe de 5-minuten oefening! Te veel of juist te weinig lopen? Te snel of te langzaam praten tijdens je presentatie? Met de 5-minutenoefening ga je in korte tijd bewust aan de slag met jouw vaardigheden op het podium.

 26. Beïnvloeden: Van abstract naar impact Als je presenteert over een voordeel, hoe ziet dat er dan uit? Op het moment dat je de presentatie natekent, ga je er anders over denken en wordt je verhaal boeiender én overtuigender.
 27. Voorbereiding: Spreek voordat je schrijft “Gewoon beginnen met typen” is niet altijd de beste start van je voorbereiding. Begin juist eens met praten waardoor duidelijk wordt wát je op wil gaan schrijven en til je presentatie naar een hoger niveau.
 28. Media: Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap? Zoek naar actualiteiten om op in te haken en doe eens aan een stevige stellingname.
 29. Presenteren: Spreken over zware thema’s Presenteer niet het probleem, maar een idee. Maak van hetgeen je presenteert een cadeau in plaats van een vraag om er iets om te geven.
 30. Presenteren: Vergeet niet uit te ademen Een tekort aan lucht tijdens je speech? Geen paniek!  Waar veel mensen denken dat ínademen de oplossing is om veel lucht te hebben voordat je gaat praten, blijkt juist het tegenovergestelde.

 31. Speechwriting: Waar begin je? Men zegt altijd: ‘een goed begin is het halve werk’. Welke boodschap wil je kwijt aan je doelgroep en wat vinden zij belangrijk om te weten? Heb je ook jouw eigen relatie met het verhaal duidelijk?
 32. Framing: Wat is de plofkip van jouw doelgroep? ‘Echt niet’ of ‘niet echt’: twee totaal verschillende betekenissen. Denk altijd na over je woordgebruik, maar weet ook wat voor onderwerp jouw doelgroep  aanspreekt en belangrijk vindt. Emoties werken namelijk krachtiger dan logica.
 33. Argumenteren: Maak het SEXI Overtuigen met argumenten: gebruik de onderdelen State, EXplain en Illustrate! Vat je argument samen, leg uit wat je daarmee bedoelt en licht dit toe met voorbeelden, feiten of theorieën.
 34. Doelgericht Pitchen: Hoe pitch je aan een charismatische leider? Zou jij jouw charismatische leidinggevende kunnen overtuigen? Begin direct met de belangrijkste informatie; hiermee heb jij direct zijn of haar aandacht! Maak het visueel en benoem de relevante onderwerpen.
 35. Waarom je beter geen iPad kunt gebruiken bij het voorlezen van een speech Al scrollend je presentatie door: waarom je beter geen iPad bij een speech kunt gebruiken en je aandacht op het publiek kunt richten.

 36. Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering Probeer altijd aan te geven dat er een oplossing is voor een doemscenario, anders stoppen mensen het eerder weg dan dat ze tot actie overgaan.
 37. Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl) Deze soort leidinggevende baseert zijn beslissingen op feiten en is risicoavers. Hoe pas je jouw presentatie of pitch aan om hem of haar te overtuigen?
 38. Ontspannen Presenteren: Tel je publiek Oogcontact is belangrijk om je luisteraars zich betrokken te laten voelen. Kies een aantal drukke plekken in de zaal en tel daar het publiek. Je maakt zo direct oogcontact én wekt ook nog eens een nieuwsgierige indruk.
 39. [VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken Veel mensen haken af als ze het onderwerp niet begrijpen. Maak vage concepten daarom concreet door ze te koppelen aan iets bruikbaars en tastbaars
 40. Overtuigen: De vloek van kennis Niet iedereen is een expert op het onderwerp waar je over spreekt. Zorg daarom voor een waterdichte redenatie en help je publiek te begrijpen hoe jij tot jouw idee of argument komt.

 41. Storytelling: De perfecte ‘happy ending’ is anders dan je denkt (blijkt uit onderzoek) Een goed verhaal heeft een ‘happy end’, toch? Onderzoek wijst uit dat een goed einde niet per definitie een vrolijk einde is.
 42. Ontspannen Presenteren: Zo pak jij jouw ‘impostor syndrome’ aan Veel mensen schrijven hun successen niet toe aan zichzelf, maar aan toeval, geluk of andere personen. Hoe weet je of jij last hebt van het impostor syndrome en hoe ga je hier mee om?
 43. TED-waardig presenteren: Zet je publiek aan het werk Hoe goed jouw verhaal ook is, het is er één van valen en je publiek kan het nog steeds gemakkelijk van zich afschudden. Dankzij deze techniek zorg je dat mensen jouw verhaal zeker onthouden.
 44. Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal Geen belangrijke onderdelen van je speech meer vergeten? Met behulp van de mind palace-techniek leg je in gedachten een bekende route af en herinner jij je zo de elementen van jouw verhaal.
 45. Laat een ander jouw verhaal vertellen Mensen leggen vaak veel nadruk op wat ze willen zeggen en hoe. Maar heb je ook wel eens nagedacht over wie dit het beste kan zeggen?

 46. Eindig je zinnen met het belangrijkste woord Wat we allemaal kunnen leren van de jaarlijkse sinterklaasgedichten bij overtuigend communiceren.
 47. Waarom politici liever links in beeld staan Is je wel eens opgevallen dat onze premier vrijwel altijd links in beeld staat? Lars Duursma beschrijft in zijn wekelijkse overtuigtip van de Volkskrant waarom.

Wat waren jouw favoriete tips?

Je kunt niet meer stemmen op jouw favoriete overtuigtips, maar we vinden het altijd leuk om te horen aan welke overtuigtips jij iets hebt gehad! Laat het ons weten via het contactformulier.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


De volgorde van het presenteren, het creatief nadenken en op een bepaalde manier focus aanbrengen heeft mij het meeste geholpen bij deze trainig!
Ramon Kampman
Business Controller / Chiesi Pharmaceuticals
De speechclub geeft inspiratie, het 'verplicht' je wat langer bij een speech stil te staan (zoals een boekenclub motiveert een boek goed te lezen :-)). Daar leer ik van.
Judith Wildbret
Een interactieve, uitdagende dag waarbij handvatten voor overtuigend pitchen zinnig besproken & geoefend werden.
Marjolein Kremer
Manager Outplacement / ZEKER
Nuttig en praktisch toepasbaar! Sluit aan op mijn vooraf gestelde persoonlijke leerdoelen.
Caspar Tijssen
Business Analist IT / ABN Amro
Hele goeie training met een goede opbouw!
Leendert Lodder
Ambtenaar / Provincie Overijssel


Volg direct een training!

3 sepHybride Meetings Leiden
8 sepLive sessie: Succesvol online & hybride vergaderen in Teams (Remote)
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
17 sepTraject Strategische Expertcommunicatie
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
24 sepHybride Meetings Leiden
29 sepTED-waardig Presenteren (Utrecht)
8 oktSpeechwriting (Den Haag)
4 novMasterclass Inspirerend Presenteren
5 novVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)

Overzicht alle trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten