Voorbereiding: Spreek voordat je schrijft

Gepubliceerd op woensdag 24 juli 2019

Start jij met het openen van een nieuw Word-document als voorbereiding van je presentatie? Lekker makkelijk, toch? Verbazingwekkend genoeg ben je daardoor langer bezig met je voorbereiding. Met een kleine aanpassing gaat jouw volgende voorbereiding sneller, beter én authentieker!

Is “gewoon beginnen met typen” een snelle manier om aan je presentatie te beginnen? Eigenlijk niet. De laptop werkt al snel als obstakel voor een echt goede start. Door pas in je schrijfproces te bedenken wat je wil vertellen, kom je niet tot de beste en meest authentieke versie. Zeker niet als je bij iedere zin nog even snel via Google een voorbeeld zoekt of je door Synoniemen.net laat inspireren, hoe makkelijk dat ook is.

Begin met spreken

Ga je een presentatie voorbereiden? Stap 1: Laat het papier en de laptop nog even links liggen. Stap 2: Begin met presenteren. Hardop. Tegen jezelf. Dat klinkt vreemd, maar het is de beste manier om je zinnen te vormen naar jouw natuurlijke manier van spreken. Waarom is dat zo belangrijk?

Voordeel 1) Het wordt zo veel gemakkelijker om te vertellen wanneer je op het podium staat. Je maakt je niet druk om dat ene woordje dat je eigenlijk nooit gebruikt en het publiek heeft niet het gevoel alsof je een wetenschappelijk onderzoek in je hoofd hebt gestampt. Met andere woorden: het wordt jouw verhaal.

Voordeel 2) Jouw voorbereiding versnelt. Je vangt namelijk twee vliegen in één klap. Ten eerste experimenteer je in korte tijd al met de lekkerst lopende zinnen. Schrijvend besteed je veel tijd aan de eerste versie om daarna opnieuw en opnieuw je aanpassingen te doen. Ten tweede ben je ook al halverwege het daadwerkelijk presenteren van je verhaal. Je weet dus al van begin af aan hoe je presentatie klinkt.

Het resultaat: je voorbereiding gaat sneller, jouw verhaal wordt leuker én het presenteren gaat op een hoger niveau. Sprekers die dit toepassen zijn daarnaast flexibeler, omdat ze gemakkelijk schakelen tussen verschillende stukken tekst.

Aan de slag

Blijf daarom de volgende keer nog even weg van het papier en begin vast met presenteren. Heb je een goed gevoel over jouw verhaal? Dan schrijf je het op. De opgeschreven tekst wordt zo de ondersteuning van jouw presentatie in plaats van de leidraad. En heb je een slecht geheugen? Je kunt jezelf natuurlijk altijd opnemen. Dan weet je meteen hoe je klinkt!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!