Overtuigtip #-2010 van 627   |   Toon willekeurige tip →

Media: Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op donderdag 1 augustus 2019 (Overtuigtips)

Tussen alle persberichten, advertenties en posts op social media zien we soms de bomen door het bos niet meer. Hoe zorg jij dat jouw boodschap nu echt in het oog van de journalist springt? Tijdens trainingen geef ik vaak deze twee tips voor een nieuwswaardig verhaal.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Haak in op de actualiteit

Kijk wat er speelt in het nieuws — het liefst de echt grote nieuwsverhalen — en zoek naar een haakje om jouw boodschap aan te hangen. Mensen willen namelijk meer weten van iets dat ze al kennen. Voor een bekend onderwerp hoeven zij ook geen nieuwe ruimte in het hoofd vrij te maken, wat in jouw voordeel werkt.

Bekritiseer een minister

Zet je af tegen een minister of een gezaghebbende instantie. Het liefst heel pittig geformuleerd. Dat klinkt vreemd, maar journalisten hebben de taak als “controleurs van de macht“. Daarom zijn ze altijd op zoek naar manieren om die rol goed uit te oefenen. Door stelling te nemen kom je volop in het nieuws.

Dat is risicovol en kan een negatieve bijsmaak hebben, reden voor veel organisaties om zich hier niet aan te wagen. Toch kan het ook zeker positief uitpakken. In Amerika is afgelopen maanden een hoop ophef geweest over American Football-speler Colin Kaepernick. Uit protest tegen het overheidsbeleid rondom politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, weigerde hij te staan tijdens het volkslied. Niet lang daarna besloot Nike Colin het gezicht te maken van hun reclamecampagne. De kranten stonden opnieuw vol (wel 15,000 keer), de salescijfers stegen met 7% en ze haalden er zelfs de tweets van Trump mee.

Aan de slag! Of nog even wachten?

Een laatste stap is de juiste timing. Weet je op welke momenten de behoefte aan nieuws groter is? Dan vergroot je de kans op exposure voor jouw verhaal.  Succes!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/7Wat kun jij leren van het racismedebat?
9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’