Overtuigtip #-2010 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Drie taalkundige tips om je overtuigingskracht en je geloofwaardigheid te vergroten

Door onze expert Marcia Varenkamp

Gepubliceerd op donderdag 28 februari 2013 (Overtuigtips)

De inhoud van je boodschap is belangrijk, maar je geloofwaardigheid zorgt dat je argumenten ook daadwerkelijk overtuigen. Gelukkig bestaan er verschillende taalkundige technieken die je kan inzetten om je geloofwaardigheid te vergroten. En deze handige trucjes worden niet snel ontmaskerd…

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Overtuigingstip 1: Vergroot het groepsgevoel

Binnen de sociale psychologie bestaat er een theorie van sociale categorisatie. Deze theorie onderzoekt hoe we onszelf indelen in bepaalde groepen, gebaseerd op signalen die we van onszelf en van de wereld om ons heen ontvangen. Eén van de basis ideeën binnen deze categorisatie is de verdeling tussen in- en outgroups, en de loyaliteit en het vertrouwen wat een persoon voelt voor een ander lid van deze groep. David Berreby, auteur van Us and Them: Understanding Your Tribal Mind, stelt dat iedereen een basisbehoefte heeft om een classificatie te maken binnen de menselijke soort.

Wil je inspelen op deze basisbehoefte, gebruik dan woorden zoals “wij”, “ons” en “onze”. Je bevredigt dan niet alleen deze drang, maar je zorgt er ook voor dat je publiek het gevoel heeft dat ze bij jouw groep horen. En dit gevoel van kameraadschap is nou juist wat voor vertrouwen zorgt.

Overtuigingstip 2: Vertel zo veel mogelijk

Een andere theorie zegt dat mensen die niet veel contact met elkaar hebben gehad een bepaalde onzekerheid voelen ten opzichte van elkaar. Mensen hebben echter ook de intentie om deze onzekerheid te verminderen, dit kan bijvoorbeeld door veel over jezelf te vertellen. Veel studies hebben aangetoond dat het vrijgeven van veel informatie, of deze informatie nu waar of onwaar is, de onzekerheid kan verminderen en het vertrouwen juist kan vergroten. Wil je dus een vertrouwelijke relatie opbouwen met je publiek, vertel dan zoveel als je kan.

Overtuigingstip 3: Gebruik concrete taal

Abstracte taal is dubbelzinnig, het vertegenwoordigt ideeën en concepten die vaak worden vertaald in vage interpretaties en betekenissen. Concrete taal is echter tastbaar, we  interpreteren dingen aan de hand van onze waarnemingen. Een goed voorbeeld hiervan is het woord “succes”. Dit is een abstract begrip omdat het voor iedereen een andere betekenis heeft. Want wat bedoel je precies als je zegt: „Ik wens je succes?” Zeg je dit met meer concrete taal dan begrijpt iedereen je: „Ik wens je genoeg geld toe voor een Bentley en een G6 jet”.

Een studie uit 2010 stelt dat er drie redenen zijn waarom concrete taal gezien wordt als geloofwaardiger. Als iets snel en gemakkelijk wordt begrepen, wordt het opgevat als geloofwaardiger. Concrete taal zorgt ervoor dat er makkelijker een mentaal beeld van het begrip kan worden gevormd, en we hebben de neiging om te geloven dat hoe makkelijker iets voor te stellen is, hoe geloofwaardiger het is.

Wil je overtuigen, vergroot dan je geloofwaardigheid. Zorg ervoor dat je publiek het gevoel heeft dat ze bij jouw groep horen, bouw een vertrouwelijke relatie op met je publiek door zoveel mogelijk over jezelf en het onderwerp te onthullen en gebruik concreet taalgebruik.

Wil je meer weten over geloofwaardigheid en het strategisch kiezen tussen argumenten? Volg dan onze training Helder Argumenteren.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hiermee vormde Joe Biden zijn inauguratiespeech

21/1 - Gisteren werd Joe Biden geïnaugureerd tot president van de Verenigde Staten. In zijn speech riep hij het immens verdeelde Amerika op tot eenheid. Het had een speech vol platitudes kunnen...

Lees verder »

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/1Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen
7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!