Overtuigtip #9 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Een omstreden standpunt met verve verdedigen

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 10 september 2008 (Overtuigtips)

standpunt verdedigenMoet of wil je een omstreden standpunt verdedigen?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Probeer de volgende keer dat je iets controversieels vertelt, je standpunt te presenteren als een intellectueel gevecht tegen de onjuiste heersende opinie. Geef toe dat wat je vertelt omstreden is, maar bied je publiek de kans om deel te gaan uitmaken van de verlichte minderheid. Het resultaat is vaak verbluffend.

Waarom werkt een omstreden standpunt verdedigen zo?

Je maakt gebruik van het feit dat mensen zich graag slim voelen. Door te benadrukken dat een mening schaars en exclusief is bij de intelligentere mensen, voelen zich als onderdeel van die groep mensen.

De kracht van omstreden meningen

We mogen de kracht van impopulaire, verketterde of zelfs verboden meningen niet onderschatten. In de jaren zestig liepen dominees massaal te hoop tegen de sterk seksueel geladen geschriften van Jan Wolkers – zonder dat ze die ooit zelf hadden gelezen, uiteraard – en daarmee droegen ze in belangrijke mate bij aan de populariteit ervan. De Duivelsverzen van Salman Rushdie werd pas een bestseller nadat het boek de auteur eind jaren tachtig op een islamitisch doodvonnis van de Iraanse ayatollah Khomeini was komen te staan. En toen studenten van de University of North Carolina ontdekten dat een speech tegen gemengde studentenhuizen op de campus verboden zou worden, groeide ineens het draagvlak voor gescheiden huisvesting van mannen en vrouwen. En dat terwijl niemand de speech gehoord had!

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. jan langedijk schreef:

    Vorig jaar heb ik per ongeluk een groep vrienden overtuigd van mijn idee. Een bevriende kunstenaar was plotseling overleden en wij zouden zijn kist beschilderen in zijn atelier. Ik had van te voren een schetsje gemaakt en dat, toen ik nog iets ging ophalen, in het atelier achtergelaten. Toen ik terugkwam was de schets gevonden en ”herkend” als van de kunstenaar zelf. Geroerd door deze door hem achtergelaten aankondiging van een naderende dood was men direct begonnen met het uitvoeren van dat ontwerp. Het was jammer om met de waarheid, die minder aantrekkelijk was, voor de dag te komen.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?