Analyse van McCain’s conventiespeech

Gepubliceerd op vrijdag 5 september 2008 (Nieuws / In de media)

Lars Duursma bij het NOS Journaal op 3Vannacht was het moment dan eindelijk daar: John McCain aanvaardde zijn kandidaatstelling voor het presidentsschap en sprak de Republikeinse conventie toe. Hoe deed hij het? En kwamen onze voorspellingen in nrc.next allemaal uit? Victor en ik gaven een antwoord op die vraag bij BNR Nieuwsradio, de Wereldomroep en NOS Journaal op 3.

Laat ik beginnen met Victor, aangezien hij al om 7 uur ’s ochtends bij BNR Nieuwsradio zijn analyse mocht geven. En dat terwijl hij — net als ik, dat dan weer wel — midden in de nacht van 4:00 tot 5:00 live de speech van McCain had bekeken.

De analyse van Victor Vlam bij BNR Nieuwsradio

’s Middags gingen we beiden op weg naar het Mediapark. Victor was gevraagd om voor de Wereldomroep een vergelijking te maken tussen de speeches van Barack Obama en John McCain. Zijn oordeel:

“Obama is helemaal in zijn element in dit soort situaties,” zegt Vlam. “Hij weet hoe hij het publiek moet bespelen. McCain is bij informele gelegenheden ook een goede spreker, met humor en leuke grapjes. Maar een grote speech is simpelweg niet zijn specialiteit.”

“Van McCain weten we dat hij houterig en onnatuurlijk overkomt. Toch hebben de Republikeinse campagneleiders het slim aangepakt. Ze zorgden dat zijn speech vol zat met korte zinnetjes, gevolgd door applausmomenten. Ik heb ze geturfd, het waren er 73. Daardoor viel zijn vreselijk overdreven intonatie niet op.”

Luister naar het volledige interview met Victor Vlam (9 minuten)

Ondertussen mocht ik zelf voor de tweede keer aanschuiven bij het NOS Journaal op 3. Vanuit de regiekamer van het NOS Journaal mocht ik in enkele oneliners — het hele item duurde 1 minuut 20 — terugblikken op de speech van McCain’s speech:

Speciaal voor de liefhebbers hieronder hele hele speech (en het transcript):

Wat vonden jullie van de speech?

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start