Analyse van McCain’s conventiespeech

Gepubliceerd op vrijdag 5 september 2008 (Nieuws / In de media)

Lars Duursma bij het NOS Journaal op 3Vannacht was het moment dan eindelijk daar: John McCain aanvaardde zijn kandidaatstelling voor het presidentsschap en sprak de Republikeinse conventie toe. Hoe deed hij het? En kwamen onze voorspellingen in nrc.next allemaal uit? Victor en ik gaven een antwoord op die vraag bij BNR Nieuwsradio, de Wereldomroep en NOS Journaal op 3.

Laat ik beginnen met Victor, aangezien hij al om 7 uur ’s ochtends bij BNR Nieuwsradio zijn analyse mocht geven. En dat terwijl hij — net als ik, dat dan weer wel — midden in de nacht van 4:00 tot 5:00 live de speech van McCain had bekeken.

De analyse van Victor Vlam bij BNR Nieuwsradio

’s Middags gingen we beiden op weg naar het Mediapark. Victor was gevraagd om voor de Wereldomroep een vergelijking te maken tussen de speeches van Barack Obama en John McCain. Zijn oordeel:

“Obama is helemaal in zijn element in dit soort situaties,” zegt Vlam. “Hij weet hoe hij het publiek moet bespelen. McCain is bij informele gelegenheden ook een goede spreker, met humor en leuke grapjes. Maar een grote speech is simpelweg niet zijn specialiteit.”

“Van McCain weten we dat hij houterig en onnatuurlijk overkomt. Toch hebben de Republikeinse campagneleiders het slim aangepakt. Ze zorgden dat zijn speech vol zat met korte zinnetjes, gevolgd door applausmomenten. Ik heb ze geturfd, het waren er 73. Daardoor viel zijn vreselijk overdreven intonatie niet op.”

Luister naar het volledige interview met Victor Vlam (9 minuten)

Ondertussen mocht ik zelf voor de tweede keer aanschuiven bij het NOS Journaal op 3. Vanuit de regiekamer van het NOS Journaal mocht ik in enkele oneliners — het hele item duurde 1 minuut 20 — terugblikken op de speech van McCain’s speech:

Speciaal voor de liefhebbers hieronder hele hele speech (en het transcript):

Wat vonden jullie van de speech?

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!