Overtuigtip #-2010 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Timing, timing, timing – zó krijg je aandacht in de media

Gepubliceerd op woensdag 22 oktober 2014 (Overtuigtips)

 

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Stel: je hebt een goed idee, een baanbrekend onderzoek of een geweldig project en daar wil je aandacht voor in de (lokale) media. Trots benader je de media, in de hoop op publiciteit. Je merkt al snel dat de journalisten een erg drukke agenda hebben en jij niet op de eerste plaats komt. Hoe verleid je alsnog journalisten om aandacht te besteden aan jouw idee, onderzoek of project?

Timing

Een belangrijk, vaak over het hoofd gezien aspect is timing. Iedere nieuwsredactie heeft zo zijn eigen ritme, met op verschillende tijden redactievergaderingen en natuurlijk deadlines. Ook de redactiebezetting wisselt enorm. De truc is met journalisten te praten en uit te vogelen wanneer hun ‘dode momenten’ zijn: de tijden dat ze echt verlegen zitten om nieuws en de drempel lager ligt. Vooral dankzij de snelle omlooptijd van online media is de honger naar snelle nieuwtjes steeds prangender geworden. Het is beslist geen toeval dat Maurice de Hond z’n peilingen altijd op zondag publiceert.

Raadsleden opgelet!

Ben je raadslid en wil jouw fractie graag aandacht voor iets? Veel redacties zitten op zaterdag- en zondagnamiddagen het meest verlegen om vers nieuws. Ook feestdagen zijn prima momenten voor jouw voorstel voor gratis openbaar vervoer voor armlastige 65-plussers. Zo kun je er de klok op gelijk zetten dat de Amsterdamse VVD tussen Kerst en Oudejaarsavond meerdere dagen achter elkaar met een paar nieuwtjes opduikt.

p.s. Als je minder te maken hebt met journalisten, kan je alsnog een goede timing gebruiken: weet jij bijvoorbeeld al wat de ‘dode momenten’ zijn van je belangrijkste klanten en collega’s?

 

_____

Precies weten hoe journalisten werken en denken? Leren hoe je zorgt dat jouw belangrijkste boodschap in een interview overeind blijft? Met de training Omgaan met Media leg je de basis voor succesvolle mediaoptredens!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)