Overtuigtip #506 van 544   |   Toon willekeurige tip →

Drie tips om anderen van mening te veranderen

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op dinsdag 20 maart 2018 (Overtuigtips)

Dit weekend stond er in het magazine Sir Edmund van De Volkskrant een groot stuk over hoe je mensen van mening laat veranderen. Interessant onderwerp natuurlijk nu de Gemeenteraadsverkiezingen zijn. De Volkskrant vroeg mij voor in het artikel en de bijbehorende video om een aantal praktische tips. Hieronder drie tips die ook jou kunnen helpen.

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)


Drie praktische tips:

    1. Richt je aandacht eerst op degenen die het eenvoudigst te overtuigen zijn.

Ben je fanatiek aan het vergaderen en zijn niet al je collega’s het met je eens? Onderdruk dan je neiging om alle aandacht te richten op je grootste tegenstander – verspilde moeite. Bovendien voelen alle anderen zich al snel genegeerd.

Je kunt je aandacht beter eerst richten op de twijfelaars. Probeer hén aan jouw kant te krijgen. Overtuigen is namelijk veel makkelijker als je al veel medestanders hebt. En misschien kunnen zij straks jouw grootste tegenstander dan voor je overtuigen.

    1. Timing, timing, timing: begin op tijd met beïnvloeden.

Vaak proberen mensen een ander pas te overtuigen als ze een standpunt hebben ingenomen. Maar eigenlijk is dat al te laat. Je ziet dat bijvoorbeeld in de politiek. Bezorgde burgers komen meestal pas in actie op het moment dat elke fractie z’n standpunt heeft bepaald. Doe dat een paar maanden eerder!

Datzelfde zie je bij het overtuigen van klanten of collega’s. Het bijsturen van een mening is soms net als het van richting veranderen van een olietanker. Die kun je best een paar graden van richting veranderen, maar 180 graden? Dat is niet realistisch. Zorg dus dat je er zo vroeg mogelijk bij bent.

    1. Help de ander om gezichtsverlies te voorkomen.

Als we anderen willen overtuigen, dan gebruiken we vaak de argumenten die onszelf overtuigd hebben. Da’s niet zo handig. Want vaak zijn dat helemaal niet de argumenten waarmee je het beste iemand anders kunt overtuigen.

Reik iemand in plaats daarvan een reden aan waarmee hij of zij naar zichzelf én anderen kan rechtvaardigen dat-ie van mening is veranderd. Bijvoorbeeld omdat de situatie is veranderd. Zo kan de ander meegaan met jouw voorstel zonder dat hij of zij gezichtsverlies leidt.

Heel veel succes bij het overtuigen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Alle overtuigtips van 2017! Wat is jouw top 3?

3/1 - “Je kunt namelijk je eigen hersenen beïnvloeden.”. Weet jij uit welke overtuigtip dit komt? Het is één van de 46 overtuigtips die je dit jaar las. Het is de overtuigtip die...

Lees verder »

Boek: De beste toespraken van Barack Obama

6/1 - Op 11 januari verschijnt bij Uitgeverij Balans ons nieuwe boek met de beste toespraken van Barack Obama. De toespraken zijn geselecteerd en van een voor- en nawoord voorzien door Lars...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/12Storytelling: Hoe Gladwell een idee interessant maakt met een imperfecte vergelijking
4/12Alle overtuigtips van 2018! Wat is jouw top 3?
26/11Een slimme openingstechniek om makkelijk in te haken
20/11Argumenteren als Trump: De herhaalde overdrijving