Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Nieuw voorstel bedacht? Tel tot 7!

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2014 (Overtuigtips)

Bij een noodlottig incident op een schoolplein in Voorburg kwam vorige week een 15-jarige scholier om het leven. Het is zo’n moment dat iedere ouder stilstaat bij de kwetsbaarheid van het leven. En dat de politiek vergaande plannen bedenkt om herhaling te voorkomen. Begrijpelijk. Maar niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk alle klaslokalen in Nederland voorzien van detectiepoortjes, zoals inmiddels voorgesteld. Ons advies: tel eerst eens tot zeven!

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Zeven cruciale vragen

Wetenschappers in de argumentatietheorie hebben een lijstje gemaakt met zeven vragen die vrijwel iedere discussie domineren. Deze vragen, ook wel standaardgeschilpunten genoemd, zijn doorgaans de belangrijkste punten waarover voor- en tegenstanders het oneens zijn.

Dit zijn ze:

 • Wat is het probleem? (Is er wel een probleem?)
 • Is dit probleem ernstig? (Ervaart iedereen dit als een groot probleem?)
 • Is dit probleem structureel? (Is dit volgend jaar nog steeds een probleem?)
 • Wat is de oplossing? (Is dit wel de beste oplossing?)
 • Is deze oplossing uitvoerbaar? (Mag en kan het wel? Is er geld en draagvlak voor?)
 • Is deze oplossing doeltreffend? (Lost deze oplossing dit probleem wel op?)
 • Zijn de voordelen groter dan de nadelen? (Komt er geen nieuw probleem?)

Heb je zelf een nieuw voorstel bedacht? Doorloop dan eens deze vragen. Hierdoor wordt je voorstel vaak beter en kun je effectiever omgaan met lastige vragen. (← zie artikel voor tips!)

Betere besluiten

Metaaldetector op schoolSoms zul je tot de conclusie komen dat je voorstel toch niet zo’n goed idee is. Bijvoorbeeld doordat het probleem niet structureel is (dit is een vreselijk incident maar gelukkig komen steekpartijen zelden voor), omdat er betere oplossingen zijn (bijv. pestgedrag aanpakken), omdat de oplossing onuitvoerbaar is (wie betaalt al die detectiepoortjes en beveiligers als er amper geld is voor schoolboeken en leraren?), omdat de oplossing volstrekt niet doeltreffend is (hoe voorkom je steekpartijen op het schoolplein of net daarvoor met een detectiepoortje bij ieder klaslokaal?), of simpelweg omdat de nadelen veel groter zijn dan de voordelen.

Tip: we kennen organisaties waar nieuw beleid standaard aan deze vragen wordt getoetst, nadat we ze introduceerden tijdens een masterclass. Het levert betere besluiten op!

Lees verder: strategisch argumenteren

Voor wie meer wil weten over debatstrategie en de samenhang tussen deze standaardgeschilpunten: enkele jaren geleden schreven collega Roderik van de Bos en ik in NRC Handelsblad een artikel over debatteren met Geert Wilders (en waarom andere politici falen).

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

 1. Carlo schreef:

  Goedendag,
  Een zeer bruikbare top 7. Een punt mag wat mij betreft nog toegevoegd worden: de vraag: is het probleem en de voorgestelde oplossing in voldoende mate afgestemd met de betrokkenen?

  Deze vraag komt standaard terug als bij het hoger management een voorstel wordt ingebracht.

  Vriendelijke groet,

  Carlo.

 2. Job ten Bosch schreef:

  Dag Carlo,

  Leuk toevoeging! Het is inderdaad waardevol om deze check te gebruiken. Overigens zou ik deze check plaatsen als onderdeel of een een voorstel uitvoerbaar is. Zonder toetsing en draagvlak immers geen uitvoerbaarheid.

 3. Dennis Switzer schreef:

  Nuttige tips! Tegelijkertijd vind ik het gebruik van een voor veel mensen traumatische situatie als die in Voorburg niet gepast voor marketing doeleinden.

  • Lars Duursma schreef:

   Beste Dennis, hoe bedoel je dat precies? We proberen met onze tips juist regelmatig in te spelen op actuele gebeurtenissen. In deze tip heb ik me bewust niet gericht op de daad zelf (die vindt iedereen verschrikkelijk) maar juist op het maatschappelijk debat als gevolg hiervan. Het debat over metaaldetectoren in de klas ligt toch niet zo gevoelig?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?