Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Een extreem nuttige tip die enigszins helpt

Door onze expert Nathan de Groot

Gepubliceerd op woensdag 1 oktober 2014 (Overtuigtips)

Diederik StapelJe kunt maar beter op je hoede zijn zodra iemand z’n boodschap kracht bijzet met termen als “enorm”, “extreem” en “uitzonderlijk”. Gevoelsmatig wist je dat misschien al, maar recent onderzoek aan de prestigieuze Cornell universiteit laat zien dat dit zelfs geldt in de wetenschap. In een studie naar 49 publicaties van Diederik Stapel bleek dat zulke woorden veel vaker voorkomen in de verzonnen artikelen dan in niet-verzonnen publicaties.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Bij reviews op internet en reclameteksten zien we een soortgelijk fenomeen. Om hun reactie of boodschap meer kracht bij te zetten worden veel overdrijvingen gebruikt. De paradox is dat mensen deze woorden steeds vaker — en blijkbaar terecht! — wantrouwen. (Makelaars, letten jullie op?)

Breng nuance en geef een nadeel

Nuance werkt vaak beter. Eerder schreven we al hoe het noemen van een tegenargument vaak effectiever is dan het toevoegen van het zoveelste voorargument. Als boodschapper word je dan betrouwbaarder en de voordelen die je noemt geloofwaardiger.* Ga je binnenkort solliciteren? Onderzoek heeft aangetoond dat sollicitanten die in hun sollicitatiebrief alleen maar sterke punten van zichzelf benoemen, minder vaak worden uitgenodigd voor een gesprek.

Overigens geldt ook bij deze extreem nuttige tip: soms helpt het om alle adviezen in de wind te slaan. Zoals Steve Jobs hier:

Dit is de eerste overtuigtip van debat- en presentatietrainer Nathan de Groot. Deze week leidde hij voor Debatrix een groot debat in de Eerste Kamer.

Nathan de Groot in de Eerste Kamer

*O’Keefe, D.J. (2006). ‘Persuasion’. In: Hargie, O.D.W., (Ed.). Handbook of communication skills, derde editie, Routledge, Londen, p.323-341.

Nathan de Groot is trainer, coach en gespreksleider bij Debatrix. Nathan was spreker bij TEDxVienna en traint nu anderen in het TED-waardig Presenteren. Je kunt hem ook tegenkomen als trainer van de masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht en Luisteren & Beïnvloeden. Naast trainer is hij redacteur en presentator bij De Speld.

Samen met Debatrix ontwikkelde Nathan Slidefest.

Reageer op dit artikel

 1. Hans schreef:

  Ik neem aan dat het ook omgekeerd werkt, als je ergens tegen bent het ook je betoog versterkt als je toegeeft dat er ook een voordeel is en niet alleen nadelen?

  • Lars Duursma schreef:

   In mijn ervaring is dat zeker zo, Hans. Ten eerste omdat jij als boodschapper dan overkomt als iemand die niet vooringenomen is maar zich in meerdere kanten van het verhaal heeft verdiept. Daarnaast zorgt het er voor dat de mensen met wie je het niet eens bent, zich meer door jou begrepen voelen.

 2. Jan schreef:

  Het voorbeeld van Apple wordt gepresenteerd als een tegenvoorbeeld, maar volgens mij is het een (extreem?) voorbeeld van de stelling. Hier wordt gebakken lucht gesponnen tot de nieuwe kleren van de keizer…

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?