Overtuigtip #-2010 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Hoe overtuig je als je het antwoord níet weet?

Door onze expert Ludo Ansems

Gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012 (Overtuigtips)

Weinig werkt zo goed voor je overtuigingskracht als wanneer je het antwoord op een vraag een keer níet weet. Mits je er goed mee omgaat. Het maakt je namelijk overtuigender!

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Natuurlijk: nérgens een antwoord op hebben is funest. Maar je bent een professional in je vakgebied en DUS weet je heus wel het antwoord op het merendeel van de vragen die je krijgt. Als er dan één tussenzit waar je het antwoord niet op weet, hebben veel mensen de neiging om al pratende een antwoord te bedenken. Liefst in vage termen, zodat ze nergens op te pakken zijn. Begrijpelijk, maar niet handig.

Beter is het om gewoon aan te geven dat je het een hele goede vraag vindt waar je niet direct een antwoord op hebt. Betrouwbaarheid is namelijk een belangrijke pijler onder overtuigingskracht. Doordat je open en bloot zegt iets níet te weten, zal de ander dat óók vertalen naar de antwoorden die je wel gaf: die zullen wel kloppen, want daarvan was je overtuigd genoeg om ze te geven. Bonuspunten op betrouwbaarheid!

Hoe je vervolgens verder komt…
Aan betrouwbaarheid gewonnen, mooi, maar er is nog meer te winnen!

Vraag door: “Kun je me meer vertellen over de achtergrond van je vraag?”. En vraag door tot je het naadje van de kous weet! De ander zal dan meer informatie verstrekken. De winst is dat jij meer tijd en informatie krijgt om het goede antwoord te vinden én –bijvangst- de gespreksbalans verbetert.

Maar wat als je het dan nóg niet weet? Geen punt: geef aan dat je het even wilt laten bezinken en er later op terug zult komen, zodat je dan een gedegen antwoord kunt geven.  Hup! Wéér een betrouwbaarheidsbonus!

In de praktijk waarderen mensen het dat je de tijd neemt voor een goed antwoord. Het is voor hen een belofte dat er een heel goed antwoord aan zit te komen. En… dat komt van jou, degene die overtuigd genoeg is van zijn kunnen om eens niet te antwoorden! Als dát niet overtuigt…

Reageer op dit artikel

 1. Liesbet Winkelmolen schreef:

  Wel echt terugkomen op de vraag. Het is niet goed voor je betrouwbaarheid als je na zo’n belofte nooit meer wat van je laat horen. Dan maar beter niets beloofd.

 2. Othon Zimmermann schreef:

  je vind? peiler?

 3. Ton Heerding schreef:

  Wanneer je een ‘Open’ en ‘Ontspannen’ Uitgangshouding inneemt en eerlijk bent kan er feitelijk niks fout gaan. Wanneer je ontspannen bent luister je ook beter. Wanneer je het antwoord echt niet weet…? No Problem!….Je geeft duidelijk aan dat je het niet weet, Waar je dit antwoord gaat zoeken en Wanneer en Hoe je dit terug meldt. Volgende vraag graag!…

 4. Foppe-Klaas Hovinga schreef:

  In het tweede verkiezingsdebat met president Barack Obama praat Mitt Romney een paar keer zijn 2 minuten vol zonder enig antwoord te geven. Knap dat je dat kunt, maar hij overtuigde mij niet van zijn kwaliteiten: https://www.youtube.com/watch?v=QEpCrcMF5Ps

 5. Henk schreef:

  Je kan ook de ander vragen hoe hij het zou oplossen. Klinkt misschien wat afgezaagd, maar in sommige situaties werkt het uitstekend. Je toont daarmee interesse in zijn mening en expertise.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)