Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

TED-waardig Presenteren: Wat jij leert van Bill Gates’ pakkende uitleg

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2019 (Overtuigtips)

Dit filmpje van Bill Gates heb je waarschijnlijk al op je tijdlijn voorbij zien komen. In tachtig seconden legt hij een probleem helder en pakkend uit – met speelgoedhamburgers. Hoe doet hij dat en .. waarom is het zo effectief?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

De grote uitdaging

Dagelijks worden honderden nieuwsberichten en presentaties de wereld ingeslingerd over het klimaat. Zelden slagen ze in het combineren van twee belangrijke overtuigingselementen: de doelgroep boeien en een heldere boodschap overbrengen. In de “Annual Letter” van Bill en Melinda Gates, slaagt Bill daarin; kort en krachtig.

Een heldere boodschap overbrengen

De meeste mensen haken af bij teveel ingewikkelde termen en cijfers. Dat wordt wel duidelijk door deze petitie tegen de chemische stof “diwaterstofoxide” (beter bekend als H2O, danwel water). Daarom is het zo ontzettend belangrijk om abstracte thema’s, zoals klimaatproblematiek, beeldend te maken.

“Het gebruik van “props” in zijn boodschap werkt nog krachtiger, want het spreekt direct de verbeelding aan. Je verhaal wordt meer memorabel, omdat onze hersenen extra stimulans krijgen het te onthouden” – Storytellingexpert en trainer Alexandra Smith

De kracht van retorische vragen

Daarnaast houdt hij zijn toespraak spannend. Dat doet hij door:

 1. Het stellen van retorische vragen:
  “Als we windmolens neerzetten, dan helpt dat toch tegen milieuvervuiling?”
 2. Hij sloopt vervolgens direct de veronderstelling:
  Ja.. Máár dat is maar een klein deel van het probleem”.
 3. Vervolgens laat hij de aandacht niet meer verslappen:
  “Er moet nog veel meer gebeuren..”.

En nu jij!

Pas bij je volgende presentatie, gesprek of vergadering één van de drie retorische vraagtechnieken toe. Je ziet direct dat jouw gesprekspartner zich meer betrokken voelt bij het gesprek en actiever blijft luisteren.

Reageer op dit artikel

 1. Frank schreef:

  Als iets dat filmpje over water aantoont, is het nou juist niet dat mensen afhaken door moeilijke termen. Deze mensen tekenen namelijk wél tegen dihydromonoxide. Zij zouden afhaken als er over ‘verbieden van water’ gesproken zou worden.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?