Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld

Gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2020

 

vacature-200We kennen het allemaal: je probeert iemand te overtuigen van jouw (nogal abstracte) standpunt en als je gesprekspartner vraagt waar je dat op baseert, is het eerste wat in je opkomt: ‘nou, bij een vriend van mij..’ Klinkt niet direct overtuigend, maar toch kun je je verhaal versterken door een voorbeeld te gebruiken.

Voorbeelden leiden tot empathie

Het menselijk maken van een probleem is misschien wel het meest zichtbaar in wervingsbrieven of- advertenties van fondsen en stichtingen:

Anna is nog maar drie jaar, maar heeft door de woedende burgeroorlog geen familie meer overgehouden. Ze kan niet voor zichzelf zorgen en heeft geen dak boven haar hoofd. Maar met een klein bedrag kun je haar al helpen om deze week door te komen.

Dit verhaal – waargebeurd of niet – is aandoenlijker dan de ‘tienduizenden mensen die door de burgeroorlogen op straat moeten leven’. Door een voorbeeld te geven (en er eventueel een foto van Anna bij te plaatsen), wordt het probleem concreet, geloofwaardig en wordt er bovendien emotie opgewekt. Mensen voelen meer bij één voorbeeld dan bij droge statistieken, omdat we ons er weinig bij kunnen voorstellen. Daarnaast helpt een voorbeeld om een boodschap te onthouden!

Maak je standpunt concreet

Hoe kun je dit nu toepassen in een gesprek of een presentatie? Je kunt je verhaal beginnen met een indrukwekkend voorbeeld om meteen empathie en betrokkenheid op te wekken. Je kunt er ook voor kiezen om je standpunt eerst samen te vatten, vervolgens te onderbouwen met statistieken en argumenten en op het einde een voorbeeld aan toe te voegen (SEXI). Als je er maar voor zorgt dat je publiek het standpunt écht begrijpt en gelooft doordat jij er een concreet voorbeeld bij geeft op wie het standpunt toepasbaar is – en op die manier overtuigend wordt. Indien je een voorbeeld gebruikt die niet-representatief is voor jouw doelgroep, kan het alleen maar afleiden van je daadwerkelijke argument.

Wil je deze en meer tips (nog) beter leren kennen en toepassen? Schrijf je dan in voor de Masterclass Overtuigingskracht. Liever van afstand deelnemen aan een training of coaching? Dat is nog altijd mogelijk. Kijk voor het aanbod bij onze remote trainingen en Masterclasses.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Dit is hét recept waarmee Rutte jou al 25 keer toesprak

19/11 - We kunnen hem bijna dromen, de persconferentiespeech van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Vaak horen we dezelfde woorden of zinnen en er zijn zelfs al bingokaarten van verschenen. Het...

Lees verder »

Overtuigtip: 3 tips hoe je meer uit Microsoft Teams haalt.

12/11 - Je hebt voor je online meeting een sterk verhaal voorbereidt, je zet je slides klaar, camera aan en gaat er goed voor zitten. Maar dat laatste doet er eigenlijk al...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/11Interactie in Teams of Zoom? Stop met het delen van je scherm!
23/10[Framing] What’s in a vleesnaam? Nou… een 76% verschil in omzet.
2/10Wat te doen met iemand die jou niet laat uitpraten [zoals TRUMP].
25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren