Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld

Gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2020

 

vacature-200We kennen het allemaal: je probeert iemand te overtuigen van jouw (nogal abstracte) standpunt en als je gesprekspartner vraagt waar je dat op baseert, is het eerste wat in je opkomt: ‘nou, bij een vriend van mij..’ Klinkt niet direct overtuigend, maar toch kun je je verhaal versterken door een voorbeeld te gebruiken.

Voorbeelden leiden tot empathie

Het menselijk maken van een probleem is misschien wel het meest zichtbaar in wervingsbrieven of- advertenties van fondsen en stichtingen:

Anna is nog maar drie jaar, maar heeft door de woedende burgeroorlog geen familie meer overgehouden. Ze kan niet voor zichzelf zorgen en heeft geen dak boven haar hoofd. Maar met een klein bedrag kun je haar al helpen om deze week door te komen.

Dit verhaal – waargebeurd of niet – is aandoenlijker dan de ‘tienduizenden mensen die door de burgeroorlogen op straat moeten leven’. Door een voorbeeld te geven (en er eventueel een foto van Anna bij te plaatsen), wordt het probleem concreet, geloofwaardig en wordt er bovendien emotie opgewekt. Mensen voelen meer bij één voorbeeld dan bij droge statistieken, omdat we ons er weinig bij kunnen voorstellen. Daarnaast helpt een voorbeeld om een boodschap te onthouden!

Maak je standpunt concreet

Hoe kun je dit nu toepassen in een gesprek of een presentatie? Je kunt je verhaal beginnen met een indrukwekkend voorbeeld om meteen empathie en betrokkenheid op te wekken. Je kunt er ook voor kiezen om je standpunt eerst samen te vatten, vervolgens te onderbouwen met statistieken en argumenten en op het einde een voorbeeld aan toe te voegen (SEXI). Als je er maar voor zorgt dat je publiek het standpunt écht begrijpt en gelooft doordat jij er een concreet voorbeeld bij geeft op wie het standpunt toepasbaar is – en op die manier overtuigend wordt. Indien je een voorbeeld gebruikt die niet-representatief is voor jouw doelgroep, kan het alleen maar afleiden van je daadwerkelijke argument.

Wil je deze en meer tips (nog) beter leren kennen en toepassen? Schrijf je dan in voor de Masterclass Overtuigingskracht. Liever van afstand deelnemen aan een training of coaching? Dat is nog altijd mogelijk. Kijk voor het aanbod bij onze remote trainingen en Masterclasses.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten

24/6 - De Nederlandse Vrouwen Raad is de koepelorganisatie voor meer dan 60 vrouwenorganisaties. Een sterk verbindende speler in de belangenbehartiging als het gaat om de rechten en participatie van vrouwen in...

Lees verder »

Overtuigtip: Hybride vergaderen: alsof je voor een klas met kleuters staat

23/6 - De kogel is door de kerk. Eerder dan verwacht betreed je het kantoor. Alle oude gewoonten komen weer terug en je zit klaar in de vergaderzaal voor jouw eerste meeting....

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/6Ein-de-lijk ben jij weer op de voorgrond in MS Teams (i.p.v. een postzegel)
9/6Informeren is zinloos. Hiermee krijg je anderen wel in beweging
3/6Van remote naar hybride meetings: hoe pak je dit aan?
26/5Wil je meer creativiteit? Omarm de beperkingen