Overtuigtip #-2010 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Hoe Trump een spanningsboog maakt

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019 (Overtuigtips)

Trump ziet zijn presidentschap als een tv-serie. The New York Times schreef het zo op: ‘Before taking office, Mr. Trump told top aides to think of each presidential day as an episode in a television show’. Bij zo’n serie hoort een goede spanningsboog. Past dit ook binnen de vergaderzaal?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Spanningsopbouw bij The Apprentice

Zijn optreden in The Apprentice was een wijze les voor Trump. Hij heeft geleerd om spanningsbogen te creëren. Kijkers moeten zich tijdens het programma altijd afvragen wat er nu gaat gebeuren. In Amerika wordt één uur televisie gemiddeld opgebroken door zes reclameblokken. Dat zijn zes momenten waarop een tv-programma het verliest van de afstandsbediening – als de spanningsboog niet groot genoeg is.

Het format van The Apprentice dicteerde dat aan het eind van elke aflevering van een deelnemer afscheid werd genomen. Trump zag aan het begin van de serie, in 2004, geen reden om de opnames te rekken. Hij wist wie hij wilde ontslaan en deed dat ook. Effectief, maar leverde het geen spectaculaire televisie of krantenkoppen op. Van de programmamakers kreeg hij het advies om niet direct alles te onthullen, om de dramatiek tussen deelnemers zich rustig te laten ontvouwen.

Twitter-teasers

Als president creëert Trump geregeld een spanningsboog. Grote besluiten worden aangekondigd met een teaser op Twitter. In mei 2018 typte hij: ‘As everybody is aware, the past Administration has long been asking for three hostages to be released from a North Korean Labor camp, but to no avail. Stay tuned!’ Zou het Trump wél gelukt zijn? Veel speculatie volgde. Later werd bekendgemaakt dat de drie gegijzelden inderdaad werden vrijgelaten door Noord-Korea. Hetzelfde deed hij ook met zijn besluit om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. En het werkt. Door aan te kondigen dat er iets gaat gebeuren, maak je mensen nieuwsgierig naar wat er precies gaat gebeuren. Over zijn mogelijke besluit wordt dan dagenlang gesproken in de kranten en op CNN. Zo vestigt hij als president de aandacht van de media op zaken waarvan hij wil dat er aandacht naar uitgaat.

Aandacht vasthouden

Om te voorkomen dat iedereen al vóór het benoemen van de volledige agenda wegzakt, kun je er daarom voor kiezen om al tijdens de opening van je vergadering één van de punten anders aan te kondigen dan normaal. ‘Straks hebben we het ook over de deal van de week. We zijn lang in gesprek geweest met deze klant en iedereen heeft het goede nieuws al gehoord … maar er is nog meer!’.

Dit artikel is gebaseerd op het boek Denken als Donald Trump door Debatrix trainer Victor Vlam.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen