Overtuigtip #596 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Waarom politici liever links in beeld staan

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2019 (Publicaties)

Mark RutteIedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links in beeld staat?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Deze overtuigtip verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Beelden van de roddelende regeringsleiders gingen de hele wereld over. Ze stonden in Buckingham Palace en bespraken de Navo-top. Of, vooruit, ze bespraken vooral Donald Trump. Op de beelden zien we Mark Rutte, Justin Trudeau, Emmanuel Macron en Boris Johnson. Onze premier stond uiterst links in beeld. Toeval? Welnee.

Net als fotografen en pr-adviseurs zijn ook politici doorlopend op zoek naar het perfecte plaatje. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold verklapte ooit zijn belangrijkste strategie: zorg dat je altijd links in beeld staat. Bij het onderschrift van de foto word je dan namelijk als eerste genoemd (v.l.n.r.).

Dat biedt naast prestige ook andere voordelen. Bij theatershow Politieke Junkies vertelde Pechtold hoe een collega-wethouder in Leiden hem destijds leerde dat je naam dan niet wordt afgebroken. Handig, als zowel Pech-told als Pecht-old weinig positief klinken. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer bleef hij de strategie toepassen: “Ga maar eens kijken in de gang bij D66, daar hangen alle reüniefoto’s. En ik sta altijd links.”

Wat leren we daarvan?

Rutte lijkt de strategie van Pechtold te hebben overgenomen en geperfectioneerd: weinig politici weten zich zo handig te positioneren op foto’s als onze premier. Soms heeft hij wat geluk, zoals bij het officiële groepsportretvan alle Navo-leiders in Londen. Rutte staat daar door de vooraf bepaalde indeling niet links, maar helemaal in het midden. Dankzij zijn lengte torent hij ook nog eens prominent boven het gezelschap uit. De leiders naast hem kwamen minder goed uit de verf: zij stonden verborgen achter leiders in de rij ervoor.

In zo’n groot gezelschap hoef je overigens ook niet links te staan: op een foto met 29 regeringsleiders zal geen enkel onderschrift alle namen vermelden. Maar in kleinere gezelschappen staat Rutte wél weer links.

Een garantie om genoemd te worden, biedt de positionering overigens niet. Veel Amerikaanse media noemden Trudeau en Johnson wel in het onderschrift, maar Rutte niet.

Tsja, je kunt niet álles regisseren.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?