Overtuigtip #596 van 601   |   Toon willekeurige tip →

Waarom politici liever links in beeld staan

Door onze expert Karin van Solingen

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2019 (Publicaties)

Mark RutteIedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links in beeld staat?

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Deze overtuigtip verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Beelden van de roddelende regeringsleiders gingen de hele wereld over. Ze stonden in Buckingham Palace en bespraken de Navo-top. Of, vooruit, ze bespraken vooral Donald Trump. Op de beelden zien we Mark Rutte, Justin Trudeau, Emmanuel Macron en Boris Johnson. Onze premier stond uiterst links in beeld. Toeval? Welnee.

Net als fotografen en pr-adviseurs zijn ook politici doorlopend op zoek naar het perfecte plaatje. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold verklapte ooit zijn belangrijkste strategie: zorg dat je altijd links in beeld staat. Bij het onderschrift van de foto word je dan namelijk als eerste genoemd (v.l.n.r.).

Dat biedt naast prestige ook andere voordelen. Bij theatershow Politieke Junkies vertelde Pechtold hoe een collega-wethouder in Leiden hem destijds leerde dat je naam dan niet wordt afgebroken. Handig, als zowel Pech-told als Pecht-old weinig positief klinken. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer bleef hij de strategie toepassen: “Ga maar eens kijken in de gang bij D66, daar hangen alle reüniefoto’s. En ik sta altijd links.”

Wat leren we daarvan?

Rutte lijkt de strategie van Pechtold te hebben overgenomen en geperfectioneerd: weinig politici weten zich zo handig te positioneren op foto’s als onze premier. Soms heeft hij wat geluk, zoals bij het officiële groepsportretvan alle Navo-leiders in Londen. Rutte staat daar door de vooraf bepaalde indeling niet links, maar helemaal in het midden. Dankzij zijn lengte torent hij ook nog eens prominent boven het gezelschap uit. De leiders naast hem kwamen minder goed uit de verf: zij stonden verborgen achter leiders in de rij ervoor.

In zo’n groot gezelschap hoef je overigens ook niet links te staan: op een foto met 29 regeringsleiders zal geen enkel onderschrift alle namen vermelden. Maar in kleinere gezelschappen staat Rutte wél weer links.

Een garantie om genoemd te worden, biedt de positionering overigens niet. Veel Amerikaanse media noemden Trudeau en Johnson wel in het onderschrift, maar Rutte niet.

Tsja, je kunt niet álles regisseren.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Overtuigtip: Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft

8/1 - Ook deze week schreef Lars Duursma een artikel voor de Volkskrant. Met als thema: de vuurwerkindustrie en sociaal bewijs. Wat halen we hieruit? Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl  

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen
18/12Zo bied je wél je excuses aan