Overtuigtip #596 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Waarom politici liever links in beeld staan

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2019 (Publicaties)

Mark RutteIedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links in beeld staat?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Deze overtuigtip verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Beelden van de roddelende regeringsleiders gingen de hele wereld over. Ze stonden in Buckingham Palace en bespraken de Navo-top. Of, vooruit, ze bespraken vooral Donald Trump. Op de beelden zien we Mark Rutte, Justin Trudeau, Emmanuel Macron en Boris Johnson. Onze premier stond uiterst links in beeld. Toeval? Welnee.

Net als fotografen en pr-adviseurs zijn ook politici doorlopend op zoek naar het perfecte plaatje. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold verklapte ooit zijn belangrijkste strategie: zorg dat je altijd links in beeld staat. Bij het onderschrift van de foto word je dan namelijk als eerste genoemd (v.l.n.r.).

Dat biedt naast prestige ook andere voordelen. Bij theatershow Politieke Junkies vertelde Pechtold hoe een collega-wethouder in Leiden hem destijds leerde dat je naam dan niet wordt afgebroken. Handig, als zowel Pech-told als Pecht-old weinig positief klinken. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer bleef hij de strategie toepassen: “Ga maar eens kijken in de gang bij D66, daar hangen alle reüniefoto’s. En ik sta altijd links.”

Wat leren we daarvan?

Rutte lijkt de strategie van Pechtold te hebben overgenomen en geperfectioneerd: weinig politici weten zich zo handig te positioneren op foto’s als onze premier. Soms heeft hij wat geluk, zoals bij het officiële groepsportretvan alle Navo-leiders in Londen. Rutte staat daar door de vooraf bepaalde indeling niet links, maar helemaal in het midden. Dankzij zijn lengte torent hij ook nog eens prominent boven het gezelschap uit. De leiders naast hem kwamen minder goed uit de verf: zij stonden verborgen achter leiders in de rij ervoor.

In zo’n groot gezelschap hoef je overigens ook niet links te staan: op een foto met 29 regeringsleiders zal geen enkel onderschrift alle namen vermelden. Maar in kleinere gezelschappen staat Rutte wél weer links.

Een garantie om genoemd te worden, biedt de positionering overigens niet. Veel Amerikaanse media noemden Trudeau en Johnson wel in het onderschrift, maar Rutte niet.

Tsja, je kunt niet álles regisseren.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)