Overtuigtip #595 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Eindig je zinnen met het belangrijkste woord

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 4 december 2019 in De Volkskrant

Sinterklaas steekt hand opIedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: wat iedereen kan leren van sinterklaasgedichten.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Deze overtuigtip verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Afgelopen week klom half Nederland weer in de pen voor misschien wel de mooiste communicatietraditie van ons land: sinterklaasgedichten. Eén keer per jaar komt de ware taalkunstenaar in onszelf naar boven, hier en daar – vooral op het laatste moment – wat geholpen door de massaal bezochte rijmwoordensites.

Voor verreweg de meeste mensen is dit het enige moment in het jaar dat ze bij iedere zin bewust nadenken over de woordvolgorde. Alleen bij sinterklaasgedichten plaatsen ze het belangrijkste woord van de zin, meestal het rijmwoord, helemaal aan het eind.

En dat is zonde. Want hoewel je bij andere communicatiemomenten beslist niet elke zin hoeft te eindigen met het belangrijkste woord – dat komt nogal robotachtig over, of zelfs als Yoda uit Star Wars – is een kleine verandering in woordvolgorde de eenvoudigste manier om de climax van elke boodschap krachtiger te maken.

Hoe werkt dat in praktijk?

Stel, je bent leidinggevende en richt je in een korte toespraak tot alle collega’s. Aan het slot zeg je: “Het is cruciaal dat we dit voor elkaar krijgen in de loop van het komende jaar.” Zo’n zin gaat uit als een nachtkaars. Je kunt de uitspraak op veel manieren herschrijven, maar een kleine verandering in woordvolgorde maakt ‘m al direct pakkender: “Dat we dit voor elkaar krijgen in de loop van het komende jaar, is cruciaal.”

Ook politici laten hier regelmatig kansen liggen. Neem deze slotzin uit de laatste congrestoespraak van VVD-leider Mark Rutte: “Het zal hard werken worden, maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in om daar de komende maanden samen met jullie verder aan te werken.” Is dat verder aan werken écht het belangrijkste element in deze zin? Ik zou zeggen: samen met jullie. Eindig daar dan mee!

Kortom: wil je overtuigend communiceren? Bedenk wat de essentie van je verhaal is, zoek daar krachtige woorden bij en plaats die aan het einde van de zin. Inderdaad: precies zoals je dat al jaren doet bij ieder sinterklaasgedicht.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen