Overtuigtip #595 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Eindig je zinnen met het belangrijkste woord

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 4 december 2019 in De Volkskrant

Sinterklaas steekt hand opIedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: wat iedereen kan leren van sinterklaasgedichten.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Deze overtuigtip verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Afgelopen week klom half Nederland weer in de pen voor misschien wel de mooiste communicatietraditie van ons land: sinterklaasgedichten. Eén keer per jaar komt de ware taalkunstenaar in onszelf naar boven, hier en daar – vooral op het laatste moment – wat geholpen door de massaal bezochte rijmwoordensites.

Voor verreweg de meeste mensen is dit het enige moment in het jaar dat ze bij iedere zin bewust nadenken over de woordvolgorde. Alleen bij sinterklaasgedichten plaatsen ze het belangrijkste woord van de zin, meestal het rijmwoord, helemaal aan het eind.

En dat is zonde. Want hoewel je bij andere communicatiemomenten beslist niet elke zin hoeft te eindigen met het belangrijkste woord – dat komt nogal robotachtig over, of zelfs als Yoda uit Star Wars – is een kleine verandering in woordvolgorde de eenvoudigste manier om de climax van elke boodschap krachtiger te maken.

Hoe werkt dat in praktijk?

Stel, je bent leidinggevende en richt je in een korte toespraak tot alle collega’s. Aan het slot zeg je: “Het is cruciaal dat we dit voor elkaar krijgen in de loop van het komende jaar.” Zo’n zin gaat uit als een nachtkaars. Je kunt de uitspraak op veel manieren herschrijven, maar een kleine verandering in woordvolgorde maakt ‘m al direct pakkender: “Dat we dit voor elkaar krijgen in de loop van het komende jaar, is cruciaal.”

Ook politici laten hier regelmatig kansen liggen. Neem deze slotzin uit de laatste congrestoespraak van VVD-leider Mark Rutte: “Het zal hard werken worden, maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in om daar de komende maanden samen met jullie verder aan te werken.” Is dat verder aan werken écht het belangrijkste element in deze zin? Ik zou zeggen: samen met jullie. Eindig daar dan mee!

Kortom: wil je overtuigend communiceren? Bedenk wat de essentie van je verhaal is, zoek daar krachtige woorden bij en plaats die aan het einde van de zin. Inderdaad: precies zoals je dat al jaren doet bij ieder sinterklaasgedicht.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)