Overtuig met een effectieve en zelfverzekerde reactie

Gepubliceerd op maandag 3 juni 2013

Als je onterecht wordt aangevallen tijdens een discussie, vergadering of debat is dat erg vervelend. Veel mensen reageren al defensief bij de kleinste aanval (“ja, maar…”), maar dit kan overkomen alsof je in je paniek je ongelijk niet wilt toegeven. En voor de beeldvorming is dat dodelijk…

Tips om na een aanval toch te overtuigen

Om zo’n aanval effectief en zelfverzekerd te weerleggen kan je het volgende stappenplan gebruiken.

1. Herhaal eerst het ongeschonden deel van je argument.

Door eerst het ongeschonden deel van je argument te herhalen kom je gelijk veel sterker en meer beheerst over. Bovendien heb je op deze manier iets meer tijd om na te denken over je inhoudelijke reactie. En ook al gaat het maar om een paar seconden, deze extra denktijd stelt je toch in staat om beter te reageren.

2. Wend de aanval van je tegenstander af.

Tijdens deze stap probeer je je doelgroep uit te leggen waarom de aanval van je tegenstander onterecht is. Straal hierbij ook in je lichaamstaal uit dat je rustig bent.

3. Onderstreep nog een keer je eigen argument.

Door tot slot nogmaals je eigen argument te onderstrepen kan je laten zien dat je niet van de wijs bent gebracht door deze aanval. Als je je teveel laat leiden door tegenargumenten kan je je eigen argumenten niet goed genoeg belichten, en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Gebruik deze drie tips in het vervolg als je in een discussie, debat of vergadering wordt aangevallen en je zult effectiever en zelfverzekerder reageren op elke vervelende aanval en toch overtuigend overkomen!

Zorg ervoor dat jouw argumenten ook altijd het zwaarste wegen. Meld je aan voor de cursus Overtuigend Argumenteren en leer vervelende debattrucs herkennen en bestrijden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!