Overtuigtip #677 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op maandag 28 juni 2021 (Overtuigtips)


Overtuigtips van DebatrixWe zijn alweer halverwege 2021! Wat betekent dat we ook 25 overtuigtips verder zijn. In onderstaand overzicht lees je deze per categorie nog eens rustig na. Tips die jou hopelijk hebben geholpen in het dagelijkse leven en/of op de werkvloer. Welke doelen heb jij gehaald? En welke doelen heb je voor de rest van het jaar? Hieronder geven we jou gelijk een tip hoe jij de doelen voor het komende halfjaar omzet in concrete acties. 

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

5 minuten, 5 keer

Hieronder vind je het overzicht van de eerste 25 tips van 2021. Wil je echt stappen maken? Kies dan een aantal technieken die het beste aansluiten bij jouw persoonlijke ontwikkeldoel. Zet elke week (bijvoorbeeld maandagochtend bij de koffie) vijf minuten in de agenda om met één van de technieken aan de slag te gaan. Wat wil je de volgende keer beter doen? Door dit heel bewust vijf minuten te oefenen kost het bijna geen tijd. In deze overtuigtip lees je hoe je deze vijf minuten het beste kan benutten.


Online & hybride communicatie

Sinds de coronacrisis ervaren we allemaal een nieuwe manier van werken en dat vraagt om nieuwe communicatie skills. Onderstaande tips helpen je goed op weg!

 1. Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start
  Het leiden van een online meeting is inmiddels voor velen een bekend verhaal. Je vraagt of iedereen je hoort, maakt een opmerking over het slechte weer en bespreekt de agendapunten. Bij het vijfde onderwerp hoor je jezelf al praten en voel je de drang om mensen bij de les te houden. Hoe zorg je voor een vliegende start?
 2. Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
  In de tijd dat thuiswerken nog als incidenteel werd beschouwd, voorspelden trendwatchers al lang het nut van online vergaderen. Ondanks dat men hier nog niet aan wilde geloven lijkt de switch naar ‘het nieuwe werken’ toch echt realiteit te worden.
 3. Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
  Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier doen. Tijd om daar verandering in te brengen!
 4. Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou
  Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills.
 5. Onderzoek: Kleine pauzes tussen online meetings hebben een onverwacht groot effect
  ‘Back- to-back’ online meetings. Het lijkt wel de normaalste zaak van de wereld. Maar inmiddels zijn we er met elkaar doodmoe van geworden. Microsoft publiceerde een interessant onderzoek naar hersengolfactiviteit bij aaneengesloten online meetings.
 6. Van remote naar hybride meetings: hoe pak je dit aan?
  Hoewel je vanaf 5 juni weer fysiek bij elkaar op kantoor mag komen voor een training bevestigde de overheid tegelijk dat thuiswerken verder de norm blijft. En dus is het tijd voor de volgende stap: hybride meetings.
 7. Ein-de-lijk ben jij weer op de voorgrond in MS Teams (i.p.v. een postzegel)
  Het is er! Het belang van de nieuwe ‘Presenter Mode’ functie in Microsoft Teams is niet te onderschatten. Het is een belangrijke stap om online presenteren naar een nieuw niveau te brengen.
 8. Hybride vergaderen: alsof je voor een klas met kleuters staat
  De kogel is door de kerk. Eerder dan verwacht betreed je het kantoor. Alle oude gewoonten komen weer terug en je zit klaar in de vergaderzaal voor jouw eerste meeting. Maar wat doe je met jouw collega’s die vanuit huis deelnemen?

Storytelling & pitchen

Een belangrijke vaardigheid om jouw overtuigingskracht te vergroten is storytelling. We schreven een aantal handige tips die jij direct kunt toepassen.

 1. Storytelling: Waar is het konijn?
  Matt Cutts is als één van de eerste werknemers van Google geen onervaren spreker. De verwachtingen voor zijn TEDx-talk ‘Try something new for 30 days’ zijn dan ook hooggespannen. Toch miste er iets.
 2. Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
  Weet je nog dat vroeger het zweet je op de rug stond als je werd uitgekozen om voor te lezen op school? Het kan zomaar zijn dat nu tijdens vergaderingen of presentaties ditzelfde gevoel weer opborrelt.
 3. Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen
  Toen Michael Dublin wakker werd dinsdagochtend op 6 maart 2012 en zijn computer open sloeg schrok hij zich rot. Bijna een jaar had hij gewerkt naar de lancering van zijn nieuwe bedrijf en op het moment suprême, lag zijn website plat. Hoe kon dit gebeuren?

Speechen, debatteren & presenteren

Ook gebeurde er in het eerste halfjaar veel op het gebied van speechen, debatteren en presenteren. Denk aan de Tweede Kamer verkiezingen en de verkiezingen in de Verenigde Staten. Onze experts analyseerde de gebeurtenissen en haalden hier de belangrijkste lessen uit.

 1. Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
  Tijdens het slotdebat gingen de lijsttrekkers van de acht grootste partijen nog één keer het debat met elkaar aan. Eigenlijk ging het debat over alles behalve dat wat ons land nu al een jaar lang dagelijks bezighoudt: corona.
 2. Hiermee vormde Joe Biden zijn inauguratiespeech
  Gisteren werd Joe Biden geïnaugureerd tot president van de Verenidgde Staten. In zijn speech riep hij het immers verdeelde Amerika op tot eenheid. Het had een speech vol platitudes kunnen zijn. Maar één element maakte het toch best krachtig.
 3. RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?
  Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent noemde).
 4. Wat als André van Duin een PowerPoint-presentatie had gegeven op de Dam?
  André van Duin raakte ons met zijn woorden, met zijn persoonlijke verhaal en met het kleine gebaar aan het eind. Maar wat als hij in plaats van alleen een toespraak, ook een PowerPoint-presentatie had voorbereid?

Tips door lezers

Ook kregen we weer leuke tips ingestuurd van lezers, tips die het verdienen om gepubliceerd te worden. Schrijf jij een onweerstaanbare overtuigtip die we direct willen publiceren? Dan win je gratis deelname aan een van onze expertsessies! Lees de tips en raak geïnspireerd! Meedoen? Bekijk de challenge onderaan deze pagina.

 1. Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
  In de rubriek Debatrix laat zich overtuigen worden de rollen omgedraaid. Dit kaar laten wij ons overtuigen. We plaatsen een ingezonden overtuigtip die het verdient om gepubliceerd te worden. Dit keer heeft Martijn van Zonneveld ons overtuigd met zijn tip!
 2. Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag
  In de rubriek ‘Debatrix laat zich overtuigen’ zijn de rollen omgedraaid. Dit keer laten wij ons overtuigen. Wij plaatsen een ingezonden overtuigtip die het verdient om gepubliceerd te worden. Dit keer heeft Sander van Geffen van Stolt-Nielsen ons overtuigd met zijn tip!

Overtuigen & beïnvloeden

Zoals wij dat maar al te graag doen, haalden we voor jou de belangrijkste lessen uit diverse onderzoeken die je direct praktisch kunt toepassen. Lees hier alle tips die helpen om te overtuigen en mensen in beweging te krijgen.

 1. Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen
  Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? Lees in deze overtuigtip over de magie van het ‘hebben’ – en wat jij daaraan hebt. 😉
 2. Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
  Technieken om zaken beter te onthouden zijn essentieel om zelf scherper voor de dag te komen, maar ze zijn ook essentieel voor elke deskundige, manager of docent die graag wil dat anderen hun visie onthouden en verder delen.
 3. Informeren is zinloos. Hiermee krijg je anderen wel in beweging
  Je kent ze wel. Die interne werk mededelingen over het intranet. Van die berichten waarin wordt aangegeven dat een bepaalde manier van werken vanaf nu niet meer ‘OK’ is.
 4. Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor
  Contrasten zijn nodig voor een goede spanningsboog. Maar hoe zet je humor in als je van jezelf gewoon niet zo grappig bent?
 5. Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?
  Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Waarom? In een immense strijd tussen concurrenten is het belangrijk dat je meegaat met de tijd en geen speld in de hooiberg bent.
 6. Iets voor elkaar krijgen? Deze 3 technieken boosten jouw overtuigingskracht
  Je herkent het wel: je hebt een goed idee, maar hier is de goedkeuring van je baas voor nodig. Of het nu het aanvragen van sponsorbudget of een ander verzoek is: welke technieken kun jij inzetten om die goedkeuring te krijgen?
 7. Wil je meer creativiteit? Omarm de beperkingen
  Creativiteit is een vaardigheid waar je vaak een stapje verder mee komt. Het helpt je om goed om te kunnen gaan met veranderingen, het laat je situaties anders inzien en denkt makkelijk in oplossingen.
 8. Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
  Sommige mensen lijken overal wel mee weg te komen. Waar vele politici de koffers pakken na een schandaal, lijkt Mark Rutte eeuwige bewoner van het Torentje te worden. Menig minister hadden we al lang de rug toegekeerd, maar Rutte houdt in de peilingen stevig stand.

Schrijf en win!

De challenge

Schrijf jij een onweerstaanbare overtuigtip die we direct willen publiceren? Dan ben jij de winnaar! Je kunt dan gratis meedoen aan van de twee komende live-sessies van Succesvol online & hybride vergaderen in Teams. De winnende tips worden gepubliceerd onder onze rubriek "Debatrix laat zich overtuigen".
Maar hoe schrijf je een tip? Onderstaand format helpt je op weg!
 • Bedenk een pakkende teaser en pijnpunt
 • Schets de situatie voor de lezers. Maak de pijnpunten herkenbaar
 • Onderbouw je standpunt met bronnen
 • Daar komt hij dan: de tip! Zorg ervoor dar de tip praktisch bruikbaar is
 • Sluit de tip af met een pakkende call-to-action
Daarnaast zijn er bepaalde criteria waar de inzendingen op beoordeeld worden
 • Maximaal 400 woorden
 • De tip is nog niet eerder gedeeld. Zie hier ons archief
 • De tip is relevant voor een brede doelgroep
 • De pen is in de vrije loop gelaten
 • En vooral: de tip is met plezier geschreven
Voordat wij de tip publiceren nemen we altijd eerst contact op. Als dank voor het verslijten van de pennen mogen de winnaars gratis deelnemen aan de onderstaande sessie:

Live sessie met een expert van Debatrix en Microsoft

Tijdens deze live sessies van 60 minuten leren communicatie expert Lars Duursma en Remco de Kramer, Product Marketing Manager Modern Work bij Microsoft, je alles over:
 • Hoe je Teams optimaal benut tijdens online en hybride meetings en presentaties.
 • Hoe functionaliteiten jouw verhaal krachtiger kunnen maken.
 • In welke situaties je een functionaliteit beter wel of niet kunt inzetten.
 • Eenvoudige instellingen en technieken die grote effecten kunnen hebben op je presentatie of meeting.
 • Welke nieuwe functionaliteiten binnenkort beschikbaar zijn en wat jij hier vervolgens aan hebt.
 • Welke tools je kunt koppelen aan teams en waar je dit voor kunt gebruiken.
Ook kun je met jouw vragen en opmerkingen direct terecht bij een expert van Debatrix en Microsoft. De expertsessies vinden plaats op woensdag 8 september en 3 november van 16.00 - 17.00 uur.

Stuur je tip naar happiness@debatrix.com om mee te doen. Succes met schrijven!

Tim Ruyssenaars is bij Debatrix verantwoordelijk voor communicatieactiviteiten waaronder het uivoeren van campagnes, video- en fotografie en de wekelijkse overtuigtip. Daarnaast zorgt hij dat alle processen op het gebied van IT vlotjes verlopen. Tijdens zijn studie communicatie hield hij zich bezig met reclamepsychologie en studeerde af met een onderzoek naar het effect van communicatie op sociale cohesie.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


It was very clear. Very good examples of 'how-to' make a presentation!
Lilian Roder
Project Engineer / Nutricia
Interessant en heel leerzaam.
Michel van der Koogh
Hoofd afdeling Beheer / Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Een intense, leuke en vooral leerzame Masterclass!
Miguel Kooreman
Visual / UX Designer / UnitID
Heel leerzaam en interessant! De trainer was ook zeer professioneel.
Roel de Both
Consultant Tenant Representation / Cushman & Wakefield
Ik kijk terug op een waardevolle online masterclass waarin er veel persoonlijke aandacht is besteed aan alle deelnemers in de groep! Niet alleen de praktische handvatten waren fijn, ook de ruimte om te oefenen en de persoonlijke feedback heb ik als positief ervaren. Ondanks dat je de online training vanaf één plek meemaakt, vond ik het juist door het beperkte aantal deelnemers enorm persoonlijk, productief en vol met leermomenten! Dus ik ben erg positief over de training, ondanks dat door het online werken de interactie met andere deelnemers beperkt was.
Bert Bakker
Rekenkamer


Volg direct een training!

3 sepHybride Meetings Leiden
8 sepLive sessie: Succesvol online & hybride vergaderen in Teams (Remote)
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
17 sepTraject Strategische Expertcommunicatie
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
24 sepHybride Meetings Leiden
29 sepTED-waardig Presenteren (Utrecht)
8 oktSpeechwriting (Den Haag)
4 novMasterclass Inspirerend Presenteren
5 novVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)

Overzicht alle trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten