Overtuigtip #-2010 van 676   |   Toon willekeurige tip →

Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)

Door onze expert Nicole Bahlman

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Sommige mensen lijken overal wel mee weg te komen. Waar vele politici de koffers pakken na een schandaal, lijkt Mark Rutte eeuwige bewoner van het Torentje te worden. Menig minister hadden we al lang de rug toegekeerd, maar Rutte houdt in de peilingen stevig stand. Hoe doet hij dat toch? Hoog tijd om onze demissionair minister-president eens onder de loep te nemen. Want wat kunnen wij leren van zijn stabiele positie?

Opvallend is dat de VVD tijdens deze verkiezingen de kiezer niet zo zeer met hun inhoudelijke partijprogramma voor zich probeert te winnen, maar vooral via Mark Rutte. Hiermee spelen ze slim in op de emotie van de kiezer. Ze roepen niet op om op de VVD te stemmen, maar om op Mark te stemmen. Heel duidelijk wordt dat ook in dit reclamespotje.

Mark Rutte maakt als persoon dus veel impact. En niet zonder succes! Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de Nederlanders het prima vindt dat Mark Rutte VVD-lijsttrekker blijft. 51% vindt dat hij zelfs opnieuw premier moet worden. Hoe lukt het Mark toch om met zijn misstappen zo goed weg te komen? En belangrijker nog, wat kunnen wij hier van leren?

Maak gebruik van je imago

Uit neurologisch onderzoek blijkt iemand die als deskundig wordt gezien, al 1-0 voorstaat. Naar voren kwam dat als iemand advies kreeg van iemand die zij deskundig vonden, er vrijwel geen activiteit te zien was in de hersengebieden die geassocieerd worden met kritisch denken en het bedenken van tegenargumenten. Deskundigheid was niet zomaar een factor die de deelnemers meewogen, het overschaduwde alle andere criteria. Ook jij kan gebruik maken van dit fenomeen. In onze eerdere overtuigtip leer je hoe jij een deskundig imago kunt opbouwen.

Van kwetsbaarheid naar geloofwaardigheid

Naast dat je als deskundig wordt gezien, kan jouw houding ook nog een groot verschil maken. Zo blijkt uit onderzoek dat ‘onzekere’ deskundigen overtuigender zijn dan ‘zekere’ deskundigen. Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in het uiten van onzekerheden. Iets wat Mark ons vaak laat zien. Hij heeft het vermogen om op het juiste moment een beetje mee te buigen. Oftewel, het vermogen om sorry te zeggen en zich kwetsbaar op te stellen. Vorige week reikte Mark zelf nog een goed voorbeeld hiervan aan. Waar hij eerder die week het idee opperde voor een kerncentrale in Groningen, kwam hij na veel ophef hierop terug. In plaats van vol in de verdediging te gaan met argumenten, gaf hij toe een ‘verkeerde inschatting te hebben gemaakt’.

Je doet er dus goed aan om zo nu en dan eens onzekerheden (of zelfs nadelen) aan het licht te brengen, wanneer je iemand in beweging wilt krijgen. Dit zorgt ervoor dat men je ziet als sympathieker, eerlijker en vergelijkbaar met henzelf. Het voelt misschien wat onnatuurlijk, maar helpen kan het je zeker!


Lees verder!

Voor de experts onder ons: We hebben een gloednieuwe samenwerking met het ANP! In het unieke traject Strategische Expertcommunicatie leer jij om jezelf te ontwikkelen van expert tot thought leader.

In dit interview met NU.nl blikt Lars Duursma terug op één jaar persconferenties en vertelt hij hoe Rutte het publiek steeds op een andere manier aansprak.

 

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Zeer bruikbare training. Heel innovatief, ik heb er veel van geleerd!
Eugenie Brinkhof
Docente / Nederlands Paramedisch Instituut
It got me fired up! Vond het leuk en leerzaam.
Kim de Vos
Medewerker personeelsadvies / Gemeente Schouwen-Duiveland
Heel inspirerend!
Carine Roos
Speech therapist / De Hoogstraat Revalidatie
De training was een echte eye-opener voor mij! Heel enthousiast en duidelijk.
Bas Korbee
Process Engineer / Nutricia
Deze training geeft handvaten en energie om nieuwe uitdagingen op te pakken!
Chrétien Robben
Key Account Manager Market Access / Abbvie


Volg direct een training!

30 junVoorzitten & Gespreksleiden (Rotterdam)
20 augOnline & Hybride Meetings Leiden (Remote)
8 sepLive sessie: Succesvol online & hybride vergaderen in Teams (Remote)
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
17 sepTraject Strategische Expertcommunicatie
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
24 sepOnline & Hybride Meetings Leiden (Remote)
29 sepTED-waardig Presenteren (Utrecht)
8 oktSpeechwriting (Den Haag)
4 novMasterclass Inspirerend Presenteren
5 novVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)

Overzicht alle trainingen »

Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten

24/6 - De Nederlandse Vrouwen Raad is de koepelorganisatie voor meer dan 60 vrouwenorganisaties. Een sterk verbindende speler in de belangenbehartiging als het gaat om de rechten en participatie van vrouwen in...

Lees verder »

Overtuigtip: Hybride vergaderen: alsof je voor een klas met kleuters staat

23/6 - De kogel is door de kerk. Eerder dan verwacht betreed je het kantoor. Alle oude gewoonten komen weer terug en je zit klaar in de vergaderzaal voor jouw eerste meeting....

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/6Ein-de-lijk ben jij weer op de voorgrond in MS Teams (i.p.v. een postzegel)
9/6Informeren is zinloos. Hiermee krijg je anderen wel in beweging
3/6Van remote naar hybride meetings: hoe pak je dit aan?
26/5Wil je meer creativiteit? Omarm de beperkingen