Overtuigtip #-2010 van 660   |   Toon willekeurige tip →

Storytelling: Waar is het konijn?

Door onze expert Johan Pulles

Gepubliceerd op maandag 8 februari 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Matt Cutts is als één van de eerste werknemers van Google geen onervaren spreker. Jarenlang was hij DE persoon om te volgen als je wilde weten hoe jij jouw website hoger in de Google-rankings wilde krijgen. De verwachtingen voor zijn TEDx-talk ‘Try something new for 30 days’ zijn dan ook hooggespannen. Inhoudelijk biedt zijn TEDTalk een duidelijke manier om na te denken over het stellen en bereiken van doelen. Kort en luchtig. ‘Top dus!’, zou je denken. Toch miste er iets.

Unaniem in de feedback: Geen aandachtsboog.

Afgelopen woensdag vond de derde editie van de Storyclub plaats (Onderdeel van onze Debatrix Unlimited belofte). Daar analyseerden de deelnemers Cutts’ TEDTalk. Wat was er goed, wat kon er beter? De deelnemers waren het unaniem eens dat hij de aandacht niet vast kon houden. Waarom? Voor het antwoord op deze vraag moeten we naar de basis van elke goede TEDTalk, namelijk: storytelling.
De voordelen van storytelling

Storytelling is een belangrijke vaardigheid voor elke professional. Zo staat het bijvoorbeeld bovenaan het lijstje bij IT Leadership Development. Dat is niet zonder reden, want storytelling heeft veel bewezen voordelen. Zo heeft de neuroloog Hamelin (1) onderzoek gedaan naar het verschil in hersenactiviteit als iemand een verhaal leest met of zonder storytellingtechnieken. Wat bleek? Deelnemers die verhalen lazen met spanningsbogen, emoties, en andere storytellingtechnieken lazen het verhaal sneller en onthielden meer. Ook waren ze positiever over de boodschap. Ook bleken deelnemers sneller bereid tot de actie die het verhaal voorstelde. Dat laatste is de reden dat deze vaardigheid een essentieel onderdeel uitmaakt van leiderschapstrajecten.

De hoge hoed in storytelling

Welk storytelling-element ontbrak dan bij Matt Cutts’ verhaal? In de wetenschap wordt goede storytelling vaak vergeleken met goochelen (2). Bij een goocheltruc wordt de aandacht de hele presentatie vastgehouden. De beste trucs hebben een verrassingselement. Die verrassing kan hem zitten in het eindresultaat (Poef, weg assistent). Maar de verrassing kan ook verpakt zijn in de methode (‘Hoe werkt de truc van ‘iemand in tweeën zagen?’).

De goochelaar zorgt altijd voor een spannende opbouw richting een onverwachte ‘twist’. Het mooiste is wanneer een horloge verdwijnt in een hoge hoed en niet meer in de hoed lijkt te zitten. In plaats dat de dure Rolex er vervolgens uitgehaald wordt verschijnt er … een konijn!

Eind goed, al goed

De truc is een stuk minder leuk als de goochelaar start door te zeggen ‘Let op. Ik ga deze Rolex in een konijn veranderen.’ Nog steeds knap, maar dat was toch wat er beloofd was? (Mwèh) Matt Cutts maakte exact deze fout. Hij begon met zijn conclusie. Weg is de big reveal uit de hoge hoed!

Kortom, verplaats je tijdens jouw presentatie of vergadering in jouw inner-Hans Klok en breng het publiek naar een verrassing uit jouw hoge hoed.

Succes!

Bron (1) Storytelling, the scale of persuasion and retention: A neuromarketing approach, Hamelin et al, 2020 

Bron (2) Attention and awareness in stage magic: turning tricks into research, Macknik et al. 2008 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Bij ORTEC hadden we een leuke en positieve remote sessie van Debatrix, die inhoudelijk en organisatorisch erg goed in elkaar zat. Een aantal deelnemers waren vooraf erg sceptisch en hadden eigenlijk geen zin in de sessie, maar naderhand waren ze enthousiast over hoe effectief de sessie was. Een groot voordeel voor ons is dat we deelnemers uit 5 verschillende landen, verdeeld over 3 tijdzones, konden uitnodigen. Zo werkten mensen die elkaar niet kennen nu samen aan een belangrijk thema binnen ORTEC.
Marieke Litjens
Global HR Director / ORTEC
Ik vond de training goed gebalanceerd: conceptuele uitleg, leuke casus, veel voorbeelden en praktische tips!
Hein Fleuren
CTO / BlueRock Logistics
It was very clear. Very good examples of 'how-to' make a presentation!
Lilian Roder
Project Engineer / Nutricia
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris
Ik kijk terug op een waardevolle online masterclass waarin er veel persoonlijke aandacht is besteed aan alle deelnemers in de groep! Niet alleen de praktische handvatten waren fijn, ook de ruimte om te oefenen en de persoonlijke feedback heb ik als positief ervaren. Ondanks dat je de online training vanaf één plek meemaakt, vond ik het juist door het beperkte aantal deelnemers enorm persoonlijk, productief en vol met leermomenten! Dus ik ben erg positief over de training, ondanks dat door het online werken de interactie met andere deelnemers beperkt was.
Bert Bakker
Rekenkamer


Volg direct een training!

10 mrtOnline Inspireren (Online)
24 mrtOnline impact maken in MS Teams (Online)
30 mrtTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
6 aprMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Online)
7 aprOnline Meetings Leiden (Online)
9 aprTED-waardig presenteren (Online)
14 aprOnline Vergaderen (Online)
23 aprTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht alle trainingen »

Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen

5/3 -   Het geven van een goede speech of een interactieve presentatie kan lastig zijn, zeker binnen een markt die wordt overspoelt door innovaties. Signify staat voor de uitdaging om deze...

Lees verder »

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

24/2Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?
18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?