Overtuigtip #-2010 van 676   |   Toon willekeurige tip →

Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud

Door onze expert Martijn van Zonneveld

Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

In de rubriek Debatrix laat zich overtuigen worden de rollen omgedraaid. Dit kaar laten wij ons overtuigen. We plaatsen een ingezonden overtuigtip die het verdient om gepubliceerd te worden. Dit keer heeft Martijn van Zonneveld ons overtuigd met zijn tip. Vandaag kan hij de slingers ophangen, naast zijn publicatie is hij ook nog eens jarig. Van harte Martijn!

Overtuigen in 15 minuten

Nog niet zo lang geleden ging ik bij iemand langs die flink in de problemen zat. Vooraf zag ik een beetje op tegen het bezoek, aangezien ik waarschijnlijk geconfronteerd zou worden met een aantal heftige persoonlijke verhalen. Die vrees was niet ongegrond en ik was onder de indruk van de hoeveelheid onheil die een mens in een kort tijdsbestek kan treffen.

Ik vond het lastig om hier goed op te reageren. Natuurlijk kon ik empathisch mee gaan ‘hummen’ en af en toe een meelevend woord spreken (wat ik ook deed), maar ook moest ik de neiging onderdrukken om zelf al babbelend een al te vrolijk verhaal op te gaan hangen, waarmee mijn leven (enigszins onterecht) over zou komen als een fenomenaal succes en dat van mijn gesprekspartner als een totale mislukking.

Bovendien was ik met een doel gekomen: het overbrengen van een door mij vooraf bedacht concreet plan waar mijn vriend mogelijk weer enigszins mee vooruit kon, maar waarvoor hij wel actie moest ondernemen. Hoe kon ik hem daarvan overtuigen? Ik besloot een tijdje mijn mond te houden, waardoor er een lange stilte viel. Normaal zou ik me hier ongemakkelijk bij voelen, maar in deze gespreksomstandigheden bleek het een functionele opmaat voor wat ik wilde zeggen en bereiken.

Pas na een kwartier van stilzwijgen nam ik het woord, alsof ik die volle vijftien minuten had gebruikt om de woorden van mijn gesprekspartner in te laten dalen en daar een antwoord op te bedenken. Dat had impact, want mijn normaal nogal kritische kameraad nam het aanbod met beide handen aan en ondernam de volgende dag actie. Hoewel ik me nog steeds ongemakkelijk voelde bij zijn lastige situatie wist ik zeker dat mijn aanpak impact had gehad en toen ik vertrok was er overduidelijke sprake van wederzijdse hoop op betere tijden.

Dat moet ik eens vaker doen: mijn mond een tijdje houden.

Schrijf en win!

De challenge

Schrijf jij een onweerstaanbare overtuigtip die we direct willen publiceren? Dan ben jij de winnaar! Je kunt dan gratis meedoen aan een van onze online workshops of aan de drie live sessies van ons fonkelnieuwe trainingsprogramma 'Overtuigen in Microsoft Teams'. De winnende tips worden gepubliceerd onder onze nieuwe rubriek "Debatrix laat zich overtuigen".
Maar hoe schrijf je een tip? Onderstaand format helpt je op weg!
 • Bedenk een pakkende teaser en pijnpunt
 • Schets de situatie voor de lezers. Maak de pijnpunten herkenbaar
 • Onderbouw je standpunt met bronnen
 • Daar komt hij dan: de tip! Zorg ervoor dar de tip praktisch bruikbaar is
 • Sluit de tip af met een pakkende call-to-action
Daarnaast zijn er bepaalde criteria waar de inzendingen op beoordeeld worden
 • Maximaal 250 woorden
 • De tip is nog niet eerder gedeeld. Zie hier ons archief
 • De tip is relevant voor een brede doelgroep
 • De pen is in de vrije loop gelaten
 • En vooral: de tip is met plezier geschreven
Voordat wij de tip publiceren nemen we altijd eerst contact op. Als dank voor het verslijten van de pennen kunnen winnaars kiezen uit de volgende workshops:

Doe mee!

 • Max. file size: 256 MB.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten

24/6 - De Nederlandse Vrouwen Raad is de koepelorganisatie voor meer dan 60 vrouwenorganisaties. Een sterk verbindende speler in de belangenbehartiging als het gaat om de rechten en participatie van vrouwen in...

Lees verder »

Overtuigtip: Hybride vergaderen: alsof je voor een klas met kleuters staat

23/6 - De kogel is door de kerk. Eerder dan verwacht betreed je het kantoor. Alle oude gewoonten komen weer terug en je zit klaar in de vergaderzaal voor jouw eerste meeting....

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/6Ein-de-lijk ben jij weer op de voorgrond in MS Teams (i.p.v. een postzegel)
9/6Informeren is zinloos. Hiermee krijg je anderen wel in beweging
3/6Van remote naar hybride meetings: hoe pak je dit aan?
26/5Wil je meer creativiteit? Omarm de beperkingen