Overtuigtip #-2010 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

In de tijd dat thuiswerken nog als incidenteel werd beschouwd, voorspelden trendwatchers al lang het nut van online vergaderen. Toch wilde niemand daar destijds aan geloven en nam men weer plaats aan de vergadertafel. Nu lijkt de switch naar ‘het nieuwe werken’ toch echt realiteit te worden. Corona gaf het voorzetje, maar binnenkort is het aan de organisaties om thuiswerken als de nieuwe norm te bestempelen. Een stevige uitdaging!

Waarom eigenlijk de nieuwe norm?

Bij thuiswerken is er veel minder verzuim. In april en mei 2020 zijn er 40 procent minder ziekteverzuimmeldingen binnengekomen dan gebruikelijk, meldden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Wanneer je thuiswerkt kun je nu eenmaal in overleg wat rustiger aan doen, stelt HumanCapitalCare.

Daarnaast wordt er een hoop tijd bespaard. Uit deze enquête blijkt dat online meetings korter duren dan fysieke meetings. Zo laten we online de smalltalk sneller achterwege en komen we eerder to-the-point. Toen het kantoor nog als thuisbasis gold spendeerden we gemiddeld 10 procent van onze werktijd aan vergaderen, blijkt uit onderzoek van socioloog en vergaderexpert Wilbert van Vree. En tijd is geld! Al dat vergaderen kost 60 miljard euro per jaar, stelde Van Vree in Intermediair.

Een tijdloos concept

Verwacht wordt dan ook dat thuiswerken de norm wordt. En dat terwijl werkend Nederland staat te springen om terug naar kantoor te gaan. Voor veel organisaties vergt deze nieuwe norm dus een sterk staaltje verandercommunicatie. John P. Kotter is professor aan de Harvard Business School en wordt alom beschouwd als ’s werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van leiderschap en verandering. Wij spraken hem een aantal jaar geleden over bepaalde criteria die noodzakelijk zijn voor een succesvol veranderingsbeleid:

  • Het formuleren van een duidelijke visie. Breng in kaart waar de organisatie nu staat en waar je naartoe wilt.
  • Het communiceren van de visie. Kom met een goed verhaal! Want wist je dat een veranderingsvisie gemiddeld een marktaandeel van slechts 0,58% heeft in de communicatiemarkt van werknemers? Communiceer daarom helder wat het nieuwe werken is, wie het al doet en wat het oplevert. Focus hierbij niet alleen op de organisatie, maar vooral op wat de werknemers eraan hebben. Gebruik dus geen termen als “kostenbesparing”. Dit is voor de werknemers zelf een minder relevant voordeel, en kan dus een averechts effect hebben.
  • Het creëren van een omgeving waarin mensen met deze visie aan de slag kunnen. Geef men de ruimte om zich conform de verandering te gedragen, waarmee je de kans op weerstand verkleint.

Denk altijd aan deze criteria als je een verandering doorvoert, je zal zien dat je resultaat boekt! Bedenk bij deze switch ook vanuit welk perspectief je wilt dat men naar het kantoor kijkt. Zo is voor veel organisaties het kantoor niet langer de thuisbasis, maar bestempelen ze dit voortaan als een ontmoetingsplaats of visitekaartje.

Tim Ruyssenaars is bij Debatrix verantwoordelijk voor communicatieactiviteiten waaronder het uivoeren van marketingcampagnes, video- en fotografie en de wekelijkse overtuigtip. Daarnaast zorgt hij dat alle processen op het gebied van IT vlotjes verlopen. Tijdens zijn studie communicatie hield hij zich bezig met reclamepsychologie en studeerde af met een onderzoek naar het effect van communicatie op sociale cohesie.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


De training was een echte eye-opener voor mij! Heel enthousiast en duidelijk.
Bas Korbee
Process Engineer / Nutricia
"Door de online coaching van Debatrix heb ik mijn verhaal in een nieuw jasje kunnen steken. Door deze investering kan ik de komende jaren met mijn presentatie vooruit! Ik was eerst bang dat de online coaching saai zou zijn, maar het overtrof al mijn verwachtingen. Bedankt Maarten voor de leuke, effectieve en waardevolle coaching!"
Sharon Vassell
Marketing Trade Coordinator / Curaçao Tourist Board Europe
De sessies waren super interactief, ondanks dat we elkaar via een beeldscherm zagen i.p.v. fysiek. De break-out rooms werkten eigenlijk hetzelfde als in het echt. Het effect was dus het overbrengen van de inhoud van de training erg goed ging en het totaal geen obstakel was dat de training remote gegeven werd. Een ander voordeel was dat via scherm delen de slides duidelijk in beeld waren en alles uitstekend te volgen was. Al met al een geslaagde remote sessie!
Rogério Andrade
Recruiter / Masters in Finance
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris
Zeer tevreden over de manier van trainen (online) en de kennis & kunde van Lars!
Hans Schilders
Kasgroeit


Volg direct een training!

23 aprTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Online)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
26 meiOnline Meetings Leiden (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren
2 junSpeechwriting
9 junTED-waardig Presenteren
16 juniMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
25 junOnline Inspireren (Online)
30 junVoorzitten & Gespreksleiden

Overzicht alle trainingen »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen