Overtuigtip #-2010 van 660   |   Toon willekeurige tip →

Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

In de tijd dat thuiswerken nog als incidenteel werd beschouwd, voorspelden trendwatchers al lang het nut van online vergaderen. Toch wilde niemand daar destijds aan geloven en nam men weer plaats aan de vergadertafel. Nu lijkt de switch naar ‘het nieuwe werken’ toch echt realiteit te worden. Corona gaf het voorzetje, maar binnenkort is het aan de organisaties om thuiswerken als de nieuwe norm te bestempelen. Een stevige uitdaging!

Waarom eigenlijk de nieuwe norm?

Bij thuiswerken is er veel minder verzuim. In april en mei 2020 zijn er 40 procent minder ziekteverzuimmeldingen binnengekomen dan gebruikelijk, meldden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Wanneer je thuiswerkt kun je nu eenmaal in overleg wat rustiger aan doen, stelt HumanCapitalCare.

Daarnaast wordt er een hoop tijd bespaard. Uit deze enquête blijkt dat online meetings korter duren dan fysieke meetings. Zo laten we online de smalltalk sneller achterwege en komen we eerder to-the-point. Toen het kantoor nog als thuisbasis gold spendeerden we gemiddeld 10 procent van onze werktijd aan vergaderen, blijkt uit onderzoek van socioloog en vergaderexpert Wilbert van Vree. En tijd is geld! Al dat vergaderen kost 60 miljard euro per jaar, stelde Van Vree in Intermediair.

Een tijdloos concept

Verwacht wordt dan ook dat thuiswerken de norm wordt. En dat terwijl werkend Nederland staat te springen om terug naar kantoor te gaan. Voor veel organisaties vergt deze nieuwe norm dus een sterk staaltje verandercommunicatie. John P. Kotter is professor aan de Harvard Business School en wordt alom beschouwd als ’s werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van leiderschap en verandering. Wij spraken hem een aantal jaar geleden over bepaalde criteria die noodzakelijk zijn voor een succesvol veranderingsbeleid:

  • Het formuleren van een duidelijke visie. Breng in kaart waar de organisatie nu staat en waar je naartoe wilt.
  • Het communiceren van de visie. Kom met een goed verhaal! Want wist je dat een veranderingsvisie gemiddeld een marktaandeel van slechts 0,58% heeft in de communicatiemarkt van werknemers? Communiceer daarom helder wat het nieuwe werken is, wie het al doet en wat het oplevert. Focus hierbij niet alleen op de organisatie, maar vooral op wat de werknemers eraan hebben. Gebruik dus geen termen als “kostenbesparing”. Dit is voor de werknemers zelf een minder relevant voordeel, en kan dus een averechts effect hebben.
  • Het creëren van een omgeving waarin mensen met deze visie aan de slag kunnen. Geef men de ruimte om zich conform de verandering te gedragen, waarmee je de kans op weerstand verkleint.

Denk altijd aan deze criteria als je een verandering doorvoert, je zal zien dat je resultaat boekt! Bedenk bij deze switch ook vanuit welk perspectief je wilt dat men naar het kantoor kijkt. Zo is voor veel organisaties het kantoor niet langer de thuisbasis, maar bestempelen ze dit voortaan als een ontmoetingsplaats of visitekaartje.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


It was very clear. Very good examples of 'how-to' make a presentation!
Lilian Roder
Project Engineer / Nutricia
It got me fired up! Vond het leuk en leerzaam.
Kim de Vos
Medewerker personeelsadvies / Gemeente Schouwen-Duiveland
Een inspirerende en leerzame training!
Gwendolynn Grootaers
Trainee / TNO
Training vol inspiratie met hele praktische tips!
Gerard van Tongeren
Afdelingshoofd Servicemanagement / Ministerie van IenM
De sessies waren super interactief, ondanks dat we elkaar via een beeldscherm zagen i.p.v. fysiek. De break-out rooms werkten eigenlijk hetzelfde als in het echt. Het effect was dus het overbrengen van de inhoud van de training erg goed ging en het totaal geen obstakel was dat de training remote gegeven werd. Een ander voordeel was dat via scherm delen de slides duidelijk in beeld waren en alles uitstekend te volgen was. Al met al een geslaagde remote sessie!
Rogério Andrade
Recruiter / Masters in Finance


Volg direct een training!

10 mrtOnline Inspireren (Online)
24 mrtOnline impact maken in MS Teams (Online)
30 mrtTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
6 aprMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Online)
7 aprOnline Meetings Leiden (Online)
9 aprTED-waardig presenteren (Online)
14 aprOnline Vergaderen (Online)
23 aprTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht alle trainingen »

Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen

5/3 -   Het geven van een goede speech of een interactieve presentatie kan lastig zijn, zeker binnen een markt die wordt overspoelt door innovaties. Signify staat voor de uitdaging om deze...

Lees verder »

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

24/2Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?
18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?