Overtuigtip #668 van 669   |   Toon willekeurige tip →

Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor

Door onze expert Alexandra Smith

Gepubliceerd op donderdag 29 april 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Overtuigen met humor wp

Een goede verhalenverteller weet dat een serieus of juist verdrietig onderwerp ook af en toe onderbroken mag worden met wat luchtige humor. Anders zitten mensen te lang in één bepaalde modus. En omdat ons brein zich snel verveelt, haken we dan toch af. Contrasten zijn dus nodig voor een goede spanningsboog. Maar hoe zet je humor in als je van jezelf gewoon niet zo grappig bent?

 

Je herkent het misschien wel. Een kennis of collega heeft altijd de lachers op de hand, terwijl jij met een rood hoofd maar om je eigen grap lacht zodat er tenminste nog iemand is die dat doet. Meestal kom je er dan wel mee weg, maar je neemt je voor om het niet nog eens te proberen. Het is mijn talent gewoon niet en ik ben hooguit per ongeluk grappig, denk je bij jezelf. Hoewel sommigen bescheidenheid een prijzenswaardige eigenschap vinden, is het niet per se effectief. Het is namelijk wel degelijk de moeite waard om af en toe te proberen wat humor erin te gooien. Uit onderzoek blijkt dat als mensen lachen, zij gelukshormonen aanmaken. En mensen die lachen, zijn eerder bereid om iets van een spreker aan te nemen. Het verhoogt de gun-factor.

Als je dus overtuigender wilt zijn, loont het om humor te ontwikkelen. Kun je dat leren? Jazeker! Onze trainer Alexandra Smith geeft je 5 tips die jij eenvoudig kunt toepassen.

Persoonlijke anekdote

Jezelf op de hak nemen werkt altijd goed, omdat mensen zich makkelijker met personen kunnen identificeren dan met abstracte situaties. Zo vertelt Brene Brown in haar TEDx-talk over dat ze onzeker was over hoe ze aangekondigd zou worden bij een lezing:

A couple years ago, an event planner called me because I was going to do a speaking event. And she called, and she said, “I’m really struggling with how to write about you on the little flyer.” And I thought, “Well, what’s the struggle?” And she said, “Well, I saw you speak, and I’m going to call you a researcher, I think, but I’m afraid if I call you a researcher, no one will come, because they’ll think you’re boring and irrelevant.

Gebruik details

Zoals je in bovenstaand voorbeeld ook al ziet, helpt het juist om details te gebruiken (zoals a couple of years ago, an event planner, little flyer). Ons brein vormt zich dan meer een beeld waardoor het gezegde veel meer tot leven komt en de grap ook meer aankomt. Vergelijk:

  • Na de lezing, propte ik mezelf vol met eten.
  • Na de lezing over effectiever gebruik maken van spreadsheets, verdween ik snel naar een sta-tafeltje en propte ik mezelf opgelucht vol met tijgernootjes, drop en chocola.

Zet een triple in

Ook dit is een veel ingezette succesformule. Hij werkt een beetje als de befaamde drieslag, maar in plaats van opbouwen naar iets logisch, bouw je op naar iets onverwachts (het derde gedeelte van de triple).

Wat denk je dat Elvis zou doen als hij weer tot leven zou komen?

  1. Zijn memoires schrijven.
  2. Een liedje schrijven over hoe het is om weer tot leven te komen na decennia lang vrij te zijn geweest van alcohol, drugs en vrouwen die dat zwaar irritant vonden.
  3. Wanhopig klauwend zich proberen te bevrijden uit zijn mat gelakte houten kist.

Maak een switch

Wat ook goed op de lachspieren werkt is het onverwachts een switch maken in je verhaal. Je kunt switchen in tijden, personen, methodes en plaatsen: eigenlijk alles zo lang het maar eindigt in iets wat de luisteraar niet zag aankomen. Dat vereist dat je eerst het publiek op de verkeerde been zet. Een wie-switch is bijvoorbeeld:

Het was liefde op het eerste gezicht en we gingen al vrij snel samenwonen. Toch waren er wel wat obstakels. Iedere keer als ik het huis uit wilde, sprong ze op de kast. Wanneer ik eens alleen wilde slapen, zette ze het op het schreeuwen. Ook moest ik altijd eten voor haar maken, anders ging ze echt urenlang klagen.

Uiteindelijk vertelde de dierenarts me dat dit vrij normaal gedrag is voor een kat.

Tot slot: experimenteer

Humor is natuurlijk persoonlijk. Je kunt het beste experimenteren met wat het beste bij jou past. Mocht een grap nu niet slagen, maak het dan niet te groot. Je kunt altijd zelf nog lachen (dit ontspant je eigen systeem en het is altijd prettiger kijken naar iemand die lacht) of er een grap van maken ‘Ja… ik heb net een lachcursus gevolgd en ze zeiden dat dit zou werken… niet dus.’ Wanneer je toch liever in je comfortzone blijft kun je altijd nog humor lenen door een grappig filmpje in je presentatie te verwerken.

Alexandra Smith is een inspirerende spreker op het gebied van storytelling en ondernemerschap. Als verhaalcoach begeleidde ze diverse sprekers in het TED-waardig Presenteren. Als trainer van Debatrix hielp ze tientallen bedrijven en internationale organisaties als de Europese Commissie met hun verhalen en bij het vergroten van hun overtuigingskracht.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Op een speelse manier veel opgestoken dan wel opgefrist!
Tineke Klitsie
Statenlid / D66 provincie Noord-Brabant
Zeer boeiende en leerzame training!
Riens van der Waals
Head of Office Agency / Cushman & Wakefield
De training was leerzaam, toepasbaar en ontzettend goed!
Marcel Vos
Business Analyst / ABN Amro
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris
Een inspirerende en leerzame training!
Gwendolynn Grootaers
Trainee / TNO


Volg direct een training!

12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
26 meiOnline Meetings Leiden (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren
2 junSpeechwriting
9 junTED-waardig Presenteren
18 juniMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
25 junOnline Inspireren (Online)
30 junVoorzitten & Gespreksleiden
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
8 oktSpeechwriting
15 oktTED-waardig Presenteren

Overzicht alle trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Speech André van Duin 4 mei

Overtuigtip: Wat als André van Duin een PowerPoint-presentatie had gegeven op de Dam?

5/5 - Indringend en indrukwekkend, dat was de toespraak van André van Duin op de Dam. Hij raakte ons met zijn woorden, met zijn persoonlijke verhaal en met het kleine gebaar aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor

29/4 - Een goede verhalenverteller weet dat een serieus of juist verdrietig onderwerp ook af en toe onderbroken mag worden met wat luchtige humor. Anders zitten mensen te lang in één bepaalde...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

2/5Vacature: Community Support (Bijbaan in Marketing & Sales)
21/4Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag 
14/4Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou
7/4Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen