Overtuigen? Luisteren is belangrijker dan praten!

Gepubliceerd op maandag 9 september 2013

 

Als je iemand wilt overtuigen is luisteren vaak een belangrijkere vaardigheid dan praten. Om te begrijpen wat de ander precies bedoelt, moeten we echter wel goed willen luisteren. Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar als je eenmaal door hebt hoe je inzicht kunt krijgen in de ander kun je pas echt invloed uitoefenen!

Luister reactief om te overtuigen

Congres-sprekers, politici of journalisten leren vaak technieken om goed te kunnen begrijpen wat de ander zegt en de kern van zijn of haar boodschap eruit te halen. Maar zelfs de beste sprekers kunnen nog beter leren luisteren met één simpele en praktische tip: luister reactief. Als je direct begint met je eigen betoog waarin je uitlegt dat je het niet eens bent met het plan of voorstel van de ander, zal je publiek moeite hebben om je te volgen. Je moet dus niet alleen aangeven waarom je het er niet mee eens bent, maar ook waarmee je het niet eens bent. Wat voor jou duidelijk is kan een ander immers alweer vergeten zijn.

Bij het reageren op een plan of voorstel van je tegenstander kun je daarom het beste:

  1. Uitleggen waar je op reageert
  2. Uitleggen waarom je het er niet mee eens bent
  3. Uitleggen wat je eigen standpunt is

Toepassen in jouw organisatie

Deze techniek kun je ook toepassen in jouw organisatie. Stel je voor dat veel trainingen niet doorgaan omdat managers op het laatste moment afzeggen. Jouw voorstel is om alle managers zelf verantwoordelijk te maken voor een opleidingsbudget. Maar in de vergadering krijg je te horen dat de administratieve handeling teveel geld zal kosten. Als je wilt uitleggen dat de voordelen groter zijn dan de nadelen, kan je dit op de volgende manier aanpakken:

  1. Ik hoor dat de nieuwe procedure meer tijd kost en dus niet moet worden gevoerd.
  2. Daar ben ik het niet mee eens want wanneer het op het laatste moment annuleren van een training de manager zelf geld kost, zullen ze een zorgvuldigere afweging maken en een training minder vaak annuleren. Dat scheelt tijd én geld.
  3. En daarom vind ik dat we managers zelf verantwoordelijk moeten maken voor de tijd en het geld die het kost om een training al of niet door te laten gaan.

Gevolg

Als je jouw betoog op deze manier uiteenzet help je je publiek het overzicht te bewaren in de jungle van argumenten en standpunten. Je maakt het makkelijker voor hen om te besluiten met wie ze het eens zijn wat wonderen zal doen voor jouw overtuigingskracht!

Wil je meer weten over deze tip en andere wetenschappelijk inzichten die jou helpen om beter te luisteren en effectiever te beïnvloeden! ? Schrijf je dan nu in voor onze Masterclass luisteren en beïnvloeden!

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)