Overtuigen? Luisteren is belangrijker dan praten!

Gepubliceerd op maandag 9 september 2013

Als je iemand wilt overtuigen is luisteren vaak een belangrijkere vaardigheid dan praten. Om te begrijpen wat de ander precies bedoelt, moeten we echter wel goed willen luisteren. Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar als je eenmaal door hebt hoe je inzicht kunt krijgen in de ander kun je pas echt invloed uitoefenen!

Luister reactief om te overtuigen

Congres-sprekers, politici of journalisten leren vaak technieken om goed te kunnen begrijpen wat de ander zegt en de kern van zijn of haar boodschap eruit te halen. Maar zelfs de beste sprekers kunnen nog beter leren luisteren met één simpele en praktische tip: luister reactief. Als je direct begint met je eigen betoog waarin je uitlegt dat je het niet eens bent met het plan of voorstel van de ander, zal je publiek moeite hebben om je te volgen. Je moet dus niet alleen aangeven waarom je het er niet mee eens bent, maar ook waarmee je het niet eens bent. Wat voor jou duidelijk is kan een ander immers alweer vergeten zijn.

Bij het reageren op een plan of voorstel van je tegenstander kun je daarom het beste:

  1. Uitleggen waar je op reageert
  2. Uitleggen waarom je het er niet mee eens bent
  3. Uitleggen wat je eigen standpunt is

Deze techniek kun je ook toepassen in jouw organisatie. Stel je voor dat veel trainingen niet doorgaan omdat managers op het laatste moment afzeggen. Jouw voorstel is om alle managers zelf verantwoordelijk te maken voor een opleidingsbudget. Maar in de vergadering krijg je te horen dat de administratieve handeling teveel geld zal kosten. Als je wilt uitleggen dat de voordelen groter zijn dan de nadelen, kan je dit op de volgende manier aanpakken:

  1. Ik hoor dat de nieuwe procedure meer tijd kost en dus niet moet worden gevoerd.
  2. Daar ben ik het niet mee eens want wanneer het op het laatste moment annuleren van een training de manager zelf geld kost, zullen ze een zorgvuldigere afweging maken en een training minder vaak annuleren. Dat scheelt tijd én geld.
  3. En daarom vind ik dat we managers zelf verantwoordelijk moeten maken voor de tijd en het geld die het kost om een training al of niet door te laten gaan.

Als je jouw betoog op deze manier uiteenzet help je je publiek het overzicht te bewaren in de jungle van argumenten en standpunten. Je maakt het makkelijker voor hen om te besluiten met wie ze het eens zijn wat wonderen zal doen voor jouw overtuigingskracht!

Wil je meer weten over deze tip en andere overtuigingstechnieken? Schrijf je dan nu in voor onze Masterclass Overtuigingskracht!

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!