Tip bij cursus overtuigend communiceren – het gebruik van emotie

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2013

Wil je overtuigend leren communiceren? Of het nu een presentatie, een debat of gewoon een gesprek is: activeer emoties bij je publiek! In de serie Ik krijg altijd gelijk schreven we al over het gebruik van angst, maar angst is slechts één emotie waarmee je kunt overtuigen. Leer overtuigend communiceren door emotie in je verhaal te gebruiken!

Communiceren met emotie

Aristoteles beschreef in zijn filosofische leer (de Ars Rhetorica) al in de vierde eeuw voor Christus de drie basiselementen van overtuiging: logos (de inhoud), ethos (de geloofwaardigheid) en pathos, het Griekse woord voor ‘lijden’ of ‘emotie’ Het is vaak wel bekend dat een speech of presentatie inhoudelijk sterk moet zijn en dat je geloofwaardig over moet komen bij je publiek, maar ook emotie is nodig om overtuigend te kunnen communiceren.

Cursus overtuigend communiceren - het gebruik van emotie

Onderzoek naar communiceren en overtuigen met emotie

Onderzoekers van de Carnegy Melon Universiteit vonden bewijs voor het belang van emotie om overtuigend te communiceren. In 2004 deden zij onderzoek naar het effect van emotie op overtuigingskracht van een donatiebrief. In het onderzoek werden proefpersonen verdeeld in twee groepen: de eerste groep werd onderworpen aan verschillende analytische vragen, zoals: ‘Als een voorwerp zich met 5 kilometer per minuut verplaatst, hoeveel kilometer legt het volgens jouw berekeningen dan in 360 seconden af?’ Bij de tweede groep werden emoties opgewekt door vragen als:  ‘schrijf in één woord op wat je voelt als je het woord ‘baby’ hoort.’ Daarna kregen alle proefpersonen een emotioneel geschreven brief te lezen waarin zij werden gevraagd om geld te doneren. De resultaten van het onderzoek waren opvallend: de proefpersonen in de emotionele groep doneerden significant meer geld dan proefpersonen in de analytische groep.

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat je je publiek kunt overtuigen door te communiceren met emotie. Door eerder in je betoog al hun gevoelens aan te spreken, activeer je emoties bij je publiek waardoor het overtuigingsproces meer wordt bepaald door de emoties van je publiek dan door hun rationele denkvermogen. Wanneer je bij je standpunt komt en weer emotie gebruikt, zul je hen sneller kunnen overtuigen dan wanneer je eerder in je betoog geen emoties gebruikte.

Cursus communiceren met emotie

Wil je leren hoe je dit kunt toepassen om effectief te communiceren en overtuigend te spreken? Meld je dan aan voor de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!