Tip bij cursus overtuigend communiceren – het gebruik van emotie

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2013

Wil je overtuigend leren communiceren? Of het nu een presentatie, een debat of gewoon een gesprek is: activeer emoties bij je publiek! In de serie Ik krijg altijd gelijk schreven we al over het gebruik van angst, maar angst is slechts één emotie waarmee je kunt overtuigen. Leer overtuigend communiceren door emotie in je verhaal te gebruiken!

Communiceren met emotie

Aristoteles beschreef in zijn filosofische leer (de Ars Rhetorica) al in de vierde eeuw voor Christus de drie basiselementen van overtuiging: logos (de inhoud), ethos (de geloofwaardigheid) en pathos, het Griekse woord voor ‘lijden’ of ‘emotie’ Het is vaak wel bekend dat een speech of presentatie inhoudelijk sterk moet zijn en dat je geloofwaardig over moet komen bij je publiek, maar ook emotie is nodig om overtuigend te kunnen communiceren.

Cursus overtuigend communiceren - het gebruik van emotie

Onderzoek naar communiceren en overtuigen met emotie

Onderzoekers van de Carnegy Melon Universiteit vonden bewijs voor het belang van emotie om overtuigend te communiceren. In 2004 deden zij onderzoek naar het effect van emotie op overtuigingskracht van een donatiebrief. In het onderzoek werden proefpersonen verdeeld in twee groepen: de eerste groep werd onderworpen aan verschillende analytische vragen, zoals: ‘Als een voorwerp zich met 5 kilometer per minuut verplaatst, hoeveel kilometer legt het volgens jouw berekeningen dan in 360 seconden af?’ Bij de tweede groep werden emoties opgewekt door vragen als:  ‘schrijf in één woord op wat je voelt als je het woord ‘baby’ hoort.’ Daarna kregen alle proefpersonen een emotioneel geschreven brief te lezen waarin zij werden gevraagd om geld te doneren. De resultaten van het onderzoek waren opvallend: de proefpersonen in de emotionele groep doneerden significant meer geld dan proefpersonen in de analytische groep.

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat je je publiek kunt overtuigen door te communiceren met emotie. Door eerder in je betoog al hun gevoelens aan te spreken, activeer je emoties bij je publiek waardoor het overtuigingsproces meer wordt bepaald door de emoties van je publiek dan door hun rationele denkvermogen. Wanneer je bij je standpunt komt en weer emotie gebruikt, zul je hen sneller kunnen overtuigen dan wanneer je eerder in je betoog geen emoties gebruikte.

Cursus communiceren met emotie

Wil je leren hoe je dit kunt toepassen om effectief te communiceren en overtuigend te spreken? Meld je dan aan voor de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/11Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal
13/11TED-waardig presenteren: Zet je publiek aan het werk
5/11Ontspannen Presenteren: Zo pak jij jouw ‘impostor syndrome’ aan
30/10Storytelling: De perfecte ‘happy ending’ is anders dan je denkt (blijkt uit onderzoek)