Overtuigen met humor – hoe word ik een moppentapper?

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2013

Humor blijkt uit talloze onderzoeken een effectief middel om te overtuigen. Het grijpt de aandacht en zorgt ervoor dat het publiek minder kritisch naar de inhoud van de boodschap kijkt. Uitermate handig dus als je wat minder sterke argumenten naar voren wilt brengen. Bovendien vinden we mensen met humor ‘aardiger’ dan mensen die deze kwaliteit niet bezitten. Maar hoe kun je jezelf nou zo leuk en aardig mogelijk presenteren?

Humor als overtuigingsmiddel

Zoals gezegd is humor een effectief overtuigingsmiddel. Je hebt er niet zoveel aan om de aandacht te grijpen of juist af te leiden, als je er daarna niet in slaagt om je publiek te overtuigen. Humor kan je daar gelukkig bij helpen. Zo kun je je publiek sneller overtuigen door jezelf bijvoorbeeld te associëren met positieve zaken.  Moppentappers staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en daarom associëren we hen al snel met ‘sociaal attractieven’, anders gezegd: aangename mensen die makkelijk kunnen communiceren.

Weinberger en Gulas hebben alle onderzoeken over deze verbanden op een rij gelegd, en kwamen in 1992 tot de conclusie dat veel studies een verband leggen tussen humor en ‘aardig gevonden worden’. Er was zelfs geen enkele studie die liet zien dat het gebruik van humor ervoor zorgt dat mensen je minder aardig gaan vinden. Als je een goede grap maakt word je dus automatisch aardiger gevonden, en van mensen die we aardig vinden nemen we sneller iets aan. Advies van een vriend accepteren we dan ook sneller dan advies van een verkoper. Overtuigdeskundige Dale Carnegie beschrijft in zijn klassieke standaardwerk How to make friends and influence people zes methoden die ervoor kunnen zorgen dat mensen je aardiger gaan vinden. Zo is het belangrijk om te glimlachen, de ander veel over zichzelf te laten praten, namen te onthouden, oprecht geïnteresseerd te lijken en te zorgen dat de ander zich belangrijk voelt. Maak dus gebruik van deze technieken, je krijgt immers sneller gelijk als mensen je graag mogen.

Zelfspot of zelfrelativering is ook een methode die erg goed werkt. Uit onderzoek van Chang en Gruner uit 1981 blijkt dat mensen die zichzelf op de hak nemen, sneller aardig worden gevonden. Een mooi voorbeeld van deze zelfspot is Al Gore die in zijn film An Inconvenient Truth zichzelf introduceert met de woorden: „Ik ben Al Gore. Ik was ooit de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika.”

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat humor ook automatisch overtuigt. Als je je boodschap zelf niet serieus neemt, kun je moeilijk verwachten dat je publiek dat wél zal doen. Ongepaste humor kan dan ook ten koste gaan van je geloofwaardigheid. Zelfrelativering kan er daarom voor zorgen dat mensen je aardiger vinden, maar volgens een onderzoek van Hackman uit 1988 kan het er tevens voor zorgen dat je als minder competent wordt gezien. Hierdoor ontstaat daarom een dilemma: humor zorgt ervoor dat mensen je aardiger vinden, maar het kan tegelijkertijd ten koste gaan van je geloofwaardigheid. Zorg er daarom altijd voor dat je tegenover al je grappen en grollen een stevige dosis geloofwaardigheid hebt staan.

Wil je zelf ook leren hoe je humor in je presentaties toepast? En hoe je de krachtigste openingstechnieken, stijlfiguren en memorabele afsluiters inzet? Schrijf je dan nu in voor onze Workshop TED-waardig presenteren!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Training vol inspiratie met hele praktische tips!
Gerard van Tongeren
Afdelingshoofd Servicemanagement / Ministerie van IenM
De training was leerzaam, toepasbaar en ontzettend goed!
Marcel Vos
Business Analyst / ABN Amro
Hele prikkelende, structurerende en inspirerende training!
Jesse Habets
Radiology Resident / UMC Utrecht
Koren op de molen van ORMIT alumni: het accent wat jij legt op presentaties is het verschil maken als persoon. “iedereen onthoudt wat je voelt bij een verhaal”. Dank! Onze alumni en participanten waren enorm enthousiast over jouw lezing! namens alle ORMIT bezoekers!
Hetty van Ee
Algemeen Directeur / Ormit
Verrassend! Je let op andere dingen dan waar je dagelijks mee bezig bent.
Fleur van den Heijkant
AIOS Urologie / Maastricht UMC


Volg direct een training!

11 juniMasterclass Luisteren & Beinvloeden (Rotterdam)
16 juniMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
22 juni Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
25 juniRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
29 juniVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
30 juni Masterclass onafhankelijk denken (Amsterdam)
2 juliSpeechwriting (Amsterdam)
3 juliRemote training Online meetings leiden (op afstand)
6 juliTED-waardig Presenteren (Rotterdam)
8 juliRemote training TED-waardig presenteren (op afstand)
16 juliRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
28 juli Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
3 augMasterclass Inspirerend Presenteren (Den Haag)
13 oktMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!