Overtuigen met humor – hoe word ik een moppentapper?

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2013

Humor blijkt uit talloze onderzoeken een effectief middel om te overtuigen. Het grijpt de aandacht en zorgt ervoor dat het publiek minder kritisch naar de inhoud van de boodschap kijkt. Uitermate handig dus als je wat minder sterke argumenten naar voren wilt brengen. Bovendien vinden we mensen met humor ‘aardiger’ dan mensen die deze kwaliteit niet bezitten. Maar hoe kun je jezelf nou zo leuk en aardig mogelijk presenteren?

Humor als overtuigingsmiddel

Zoals gezegd is humor een effectief overtuigingsmiddel. Je hebt er niet zoveel aan om de aandacht te grijpen of juist af te leiden, als je er daarna niet in slaagt om je publiek te overtuigen. Humor kan je daar gelukkig bij helpen. Zo kun je je publiek sneller overtuigen door jezelf bijvoorbeeld te associëren met positieve zaken.  Moppentappers staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en daarom associëren we hen al snel met ‘sociaal attractieven’, anders gezegd: aangename mensen die makkelijk kunnen communiceren.

Weinberger en Gulas hebben alle onderzoeken over deze verbanden op een rij gelegd, en kwamen in 1992 tot de conclusie dat veel studies een verband leggen tussen humor en ‘aardig gevonden worden’. Er was zelfs geen enkele studie die liet zien dat het gebruik van humor ervoor zorgt dat mensen je minder aardig gaan vinden. Als je een goede grap maakt word je dus automatisch aardiger gevonden, en van mensen die we aardig vinden nemen we sneller iets aan. Advies van een vriend accepteren we dan ook sneller dan advies van een verkoper. Overtuigdeskundige Dale Carnegie beschrijft in zijn klassieke standaardwerk How to make friends and influence people zes methoden die ervoor kunnen zorgen dat mensen je aardiger gaan vinden. Zo is het belangrijk om te glimlachen, de ander veel over zichzelf te laten praten, namen te onthouden, oprecht geïnteresseerd te lijken en te zorgen dat de ander zich belangrijk voelt. Maak dus gebruik van deze technieken, je krijgt immers sneller gelijk als mensen je graag mogen.

Zelfspot of zelfrelativering is ook een methode die erg goed werkt. Uit onderzoek van Chang en Gruner uit 1981 blijkt dat mensen die zichzelf op de hak nemen, sneller aardig worden gevonden. Een mooi voorbeeld van deze zelfspot is Al Gore die in zijn film An Inconvenient Truth zichzelf introduceert met de woorden: „Ik ben Al Gore. Ik was ooit de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika.”

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat humor ook automatisch overtuigt. Als je je boodschap zelf niet serieus neemt, kun je moeilijk verwachten dat je publiek dat wél zal doen. Ongepaste humor kan dan ook ten koste gaan van je geloofwaardigheid. Zelfrelativering kan er daarom voor zorgen dat mensen je aardiger vinden, maar volgens een onderzoek van Hackman uit 1988 kan het er tevens voor zorgen dat je als minder competent wordt gezien. Hierdoor ontstaat daarom een dilemma: humor zorgt ervoor dat mensen je aardiger vinden, maar het kan tegelijkertijd ten koste gaan van je geloofwaardigheid. Zorg er daarom altijd voor dat je tegenover al je grappen en grollen een stevige dosis geloofwaardigheid hebt staan.

Wil je zelf ook leren hoe je humor in je presentaties toepast? En hoe je de krachtigste openingstechnieken, stijlfiguren en memorabele afsluiters inzet? Schrijf je dan nu in voor onze Workshop TED-waardig presenteren!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


It was very clear. Very good examples of 'how-to' make a presentation!
Lilian Roder
Project Engineer / Nutricia
Verrassend! Je let op andere dingen dan waar je dagelijks mee bezig bent.
Fleur van den Heijkant
AIOS Urologie / Maastricht UMC
Inspirerend, interactief, nuttig en leuk!
Zaïra van de Gronden
Relatiemanager Healthcare / Van Lanschot Bankiers
Een inspirerende en leerzame training!
Gwendolynn Grootaers
Trainee / TNO
Deze training was dusdanig inspirerend dat ik het jammer vind dat ik mijn werk als kabinetsmedewerker heb verruild voor dat van communicatieadviseur - minder speeches te schrijven.. ;-)
Sietske Nagelkerke
Communicatieadviseur / Gemeente Tholen


Volg direct een training!

1 nov.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
4 nov.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
2 dec.Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
6 dec.TED-waardig Presenteren (Rotterdam)
14 jan.Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering