Presenteer en profiteer!

Gepubliceerd op maandag 1 april 2013

Tijdens een presentatie of een speech struikelen veel mensen in hun enthousiasme over hun woorden. Of ze plakken zinnen aan elkaar door opvulwoordjes zoals ‘ehh’, ‘enne’ of ‘dus’ te gebruiken. In een gewoon gesprek is dit natuurlijk helemaal niet erg, in een speech of presentatie werkt dit echter erg afleidend. Gelukkig hebben wij één tip, waarmee je automatisch drie voordelen te pakken hebt!

Overtuigend presenteren: ‘Mind the gap’

Sommige mensen zeggen dat ze nu eenmaal ‘snel nadenken’ en daarom ook vanzelf ‘snel praten’. De Amerikaanse presentatiecoach Jerry Weissman stemt hiermee in: je kunt iemands spreektempo niet veranderen, je kunt het alleen controleren. Struikelen over je woorden en je zinnen aaneenrijgen met opvulwoorden gebeurt vaak omdat er sprake is van een sensory overload. De zintuigen raken dan overbelast door de grote hoeveelheid non-verbale reacties uit het publiek.

Deze problemen kan je gelukkig gemakkelijk voorkomen door gebruik te maken van de ‘Mind the gap’ methode. Snelle sprekers gaan hier niet langzamer van praten, maar door steeds maar met één persoon uit het publiek oogcontact te maken worden snelle sprekers wel gedwongen om tussen iedere zin een pauze in te lassen. Als je steeds maar één persoon tegelijkertijd aankijkt, ontvang je ook steeds maar van één persoon tegelijkertijd een non-verbale reactie. En op die manier kun je je veel beter concentreren op de ontvangst van je boodschap en je eigen gedachtegang.

Door tijdens een presentatie of speech alleen zinnen uit te spreken wanneer je één iemand uit het publiek aankijkt, heb je bovendien gelijk drie voordelen te pakken: het contact met je publiek wordt indringender, je krijgt je spreektempo onder controle en elimineert de irritante opvulwoordjes!

Wil jij ook leren hoe je je boodschap ontspannen en boeiend kan overbrengen? Schrijf je nu dan in voor onze workshop TED-waardig presenteren!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!
23/4Wat als je de slides van tevoren moet inleveren?