Tip bij het debatteren: herhaal de boodschap, maar niet te vaak!

Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2013

Wat is het nut van twee of drie dezelfde tv-commercials in één reclameblok? Of het noemen van de hoofdpunten uit het NOS-journaal aan zowel het begin als het einde van de uitzending? Het idee erachter is in beide gevallen: als mensen je boodschap meerdere malen zien (of horen), zullen ze het beter onthouden. Hieronder meer over deze effectieve tip bij het debatteren.

Tip 1 bij het debatteren: herhaling zorgt voor herinnering

Het idee dat herhaling van een boodschap ertoe leidt dat de boodschap beter wordt onthouden, heeft zijn oorsprong in de mere-exposure theorie. Deze theorie stelt dat boodschappen gemakkelijker verwerkt én opgeslagen worden in het geheugen wanneer ze al eerder waargenomen zijn. Onderzoeken hebben dit bevestigd met allerlei onderwerpen zoals Chinese karakters, pasfoto’s, niet-bestaande woorden, melodieën en grafieken. Deze tip kun je dus bijna altijd toepassen tijdens het debatteren!

Tip 2 bij het debatteren: herhaling zorgt voor positieve gevoelens

Herhaling zorgt er niet alleen voor dat de boodschap beter wordt onthouden, maar ook dat mensen positieve gevoelens naar de boodschap krijgen. Positieve gevoelens worden opgeroepen omdat de boodschap de tweede keer gemakkelijker verwerkt kan worden. Die positieve gevoelens koppelen mensen vervolgens aan de boodschap, waardoor de boodschap leuker wordt gevonden. Dit geldt vooral bij boodschappen waar mensen niet te veel bij nadenken, zoals de keuze voor een frisdrankmerk. Voor complexere zaken zoals het kiezen van een bank wordt de boodschap wel beter onthouden bij meer herhaling, maar hangt de evaluatie van de boodschap meer af van de inhoud en de argumenten — zoals het rentepercentage en de klantgerichtheid van de bank.

Tip 3 bij het debatteren: pas op met te veel herhaling

De theorie van mere-exposure stelt ook dat er een grens zit aan het aantal herhalingen. Na tig keer dezelfde reclame of die ene zomerhit gaat ‘ie vervelen en zorgt het juist voor een negatieve evaluatie. Er bestaat geen algemene regel voor het aantal keer dat je doelgroep je boodschap moet hebben gezien of gehoord om wel de positieve effecten, maar niet de negatieve effecten ervan te behalen. De optimale frequentie hangt onder andere af van de complexiteit van je boodschap: hoe ingewikkelder, hoe meer herhaling je doelgroep nodig heeft om hem te begrijpen en hoe simpeler de boodschap, hoe sneller het gaat vervelen. Ook heeft het iets te maken met de kennis van je doelgroep: zijn ze geheel onbekend met het onderwerp of weten zij er al iets van af?

Hoe kun jij deze tip bij het debatteren toepassen?

Tijdens debatten, maar ook tijdens presentaties of speeches kun je goed gebruik maken van de beproefde methode van herhaling. Begin met het noemen van de belangrijkste punten, om ze vervolgens uitgebreid te beargumenteren en vat ze tot slot nog even kort samen. Iedereen zal zich na afloop nog precies de kern van jouw verhaal kunnen herinneren. Maar onthoud wel: met alleen herhaling kom je er niet. Of je je publiek ook daadwerkelijk overtuigt, hangt bij debatten en presentaties natuurlijk ook af van de kwaliteit van de argumenten.

Benieuwd naar meer tips en trucs over debatteren? Volg dan de Masterclass Overtuigingkracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)