Overtuigtip #-2010 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Presenteren. Hoe sla je drie vliegen in één klap?

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2010 (Overtuigtips)

eye‘Mind the gap’. Door tijdens een presentatie of een speech alleen zinnen uit te spreken wanneer je iemand in het publiek recht in de ogen aankijkt, heb je automatisch drie voordelen te pakken: 1. je zorgt voor indringend contact met jouw publiek; 2. je krijgt je eigen spreektempo onder controle; en 3. je elimineert veel ‘opvulwoorden’. Dwing jezelf dus om één zin uit te spreken richting één persoon in het publiek, en pas de volgende zin uit te spreken wanneer je een nieuw paar ogen te pakken hebt. Houd dus gewoon je mond als je ogen zich verplaatsen in het publiek totdat je weer iemand aankijkt: ‘Mind the gap’.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Hoe werkt dit in de praktijk?

Veel mensen struikelen in hun enthousiasme over hun woorden, of plakken ellenlange zinnen aan elkaar met opvulwoorden zoals ‘ehh’, ‘enne’, ‘dus’. Dat is in een gesprek niet erg, maar in een speech leidt het erg af. Sommige mensen gebruiken hiervoor het excuus dat ze nu eenmaal ‘snel nadenken’ en daarom ook ‘snel praten’. Dat laatste is volgens de Amerikaanse presentatiecoach Jerry Weissman ook waar: iemands spreektempo kun je niet veranderen, je kunt het alleen controleren. Mensen die veelvuldig struikelen over hun woorden, en hun zinnen aaneenrijgen met opvulwoorden, doen dit vaak omdat er sprake is van ‘sensory overload’: de zintuigen raken overbelast van de vele non-verbale reacties uit het publiek. Snelle sprekers raken bovendien de rode draad van hun verhaal gemakkelijk kwijt omdat ze minder snel nadenken dan ze zouden willen.

Oogcontact maken met de ‘mind the gap’ methode lost veel van deze problemen in een klap op. Snelle sprekers blijven snel praten, maar door steeds maar met één persoon tegelijkertijd oogcontact te maken, worden zulke sprekers wel gedwongen tussen iedere zin een pauze in te lassen. Opvulwoorden smelten zo als sneeuw voor de zon. Door steeds maar één persoon tegelijkertijd aan te kijken, ontvang je ook steeds maar van één persoon tegelijkertijd een non-verbale reactie. Zo kun jij je als sprekers beter concentreren op de ontvangst van jouw boodschap en je eigen gedachtegang. En dat allemaal met maar één techniek: ‘Mind the gap’.

Reageer op dit artikel

  1. Willem de Klerk schreef:

    Minister Verhagen is hier wat mij betreft erg goed in. Alleen zijn spreek tempo wordt hierdoor wel erg laag.

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Overtuigtip: Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen

12/1 - Toen Michael Dublin wakker werd dinsdagochtend op 6 maart 2012 en zijn computer open sloeg schrok hij zich rot. Bijna een jaar had hij gewerkt naar de lancering van zijn...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!
23/12Gooi Jip en Janneke niet in de container