Tip bij cursus overtuigingskracht – overtuig met beeld!

Gepubliceerd op woensdag 20 februari 2013

Voor veel overtuigingskracht moet je je publiek emotioneren. Dat kan op meerdere manieren, en één daarvan beschrijven we hier: het gebruik van beelden. Hier een kleine cursus overtuigingskracht.

Overtuigingskracht door in te spelen op gevoel

Iedereen kent de beruchte film van Al Gore over klimaatverandering, An inconvenient truth. Hij probeerde zijn publiek niet te bereiken met saaie rapporten van onderzoeken, maar met emotie. De schokkende beelden van New York dat onder water staat, spelen puur in op het gevoel. De grafiek over CO2-uitstoot schiet zo hard omhoog dat er een hoogwerker nodig is om met de grafiek mee te gaan: het leidt tot emotie. Sinds Al Gore met deze film kwam, verschijnen steeds meer van zulke documentaires. Beelden zijn effectief in het activeren van bepaalde emoties: schokkende beelden zoals die van An inconvenient truth creëren angst, maar in advertenties worden vaak juist blije gezichten getoond om mensen een goed gevoel geven bij een bepaald product of merk om te overtuigen.

Vergroot je overtuigingskracht met beeldspraak

Natuurlijk kun je nu niet voor elke presentatie een film met emotionele beelden maken om je publiek te overtuigen. Toch kun je je voordeel halen uit de overtuigingskracht van beelden. Hoe? Met beeldend taalgebruik. Spreek niet over ‘vijftigduizend man,’ maar over ‘de Arena of Kuip, tot de laatste stoel gevuld.’ Zo maak je het concreet voor je publiek en kunnen ze er een beeldende voorstelling van maken. En dat vergroot je overtuigingskracht!

Meer weten? Volg een cursus overtuigingskracht!

Wil je meer weten over de kracht van beelden en andere manieren om effectief te overtuigen? Volg dan de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!