Gênante tv: Van Miltenburg voert een functioneringsgesprek bij Pauw

Door onze experts Lars Duursma en victor-vlam

Gepubliceerd op woensdag 31 december 2014 in nrc.next

Van Miltenburg bij PauwDe avond na de Algemene Politieke Beschouwingen zat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg aan tafel bij Jeroen Pauw. Volgens de aankondiging was het de bedoeling om terug te blikken op het belangrijkste debat van het jaar. Maar het gesprek draaide uit op een gênant functioneringsgesprek op nationale televisie.

Nadat de meest pijnlijke momenten uit de eerste twee jaar van haar voorzitterschap stuk voor stuk waren getoond, vroeg tafelgast Bart Chabot of ze zelf vond dat ze een natuurlijk overwicht heeft. En of ze denkt dat ze het Kamervoorzitterschap een vak is dat ze inmiddels beheerst. Braaf hoorde Van Miltenburg de vragen aan en gaf ze antwoord. Nederig zelfs.

Praatgroep

“Ik vind het bewonderingswaardig en wonderbaarlijk tegelijk dat u uw eigen falen hier op televisie onderwerpt aan uw eigen kritiek,” hield Frankrijk-correspondent Stefan de Vries haar voor. “Het lijkt wel alsof we in een praatgroep zitten voor anonieme voorzitters.”

Ondertussen bleven kijkers verwonderd achter met die ene vraag die alle andere overbodig maakt: waarom ging ze hier in hemelsnaam zitten?

Geen positieve draai

Soms kun je beter één keer goed met de billen bloot gaan, zodat je bij alle toekomstige optredens kunt afspreken dat bepaalde fragmenten niet meer getoond worden.

Misschien wilde ze vooral een menselijke kant van zichzelf laten zien: volstrekt eerlijk zijn en fouten toegeven. Maar dagenlang ging het over weinig anders in politiek Den Haag dan over haar functioneren. Júist haar toeschietelijkheid in het erkennen van fouten hield het onderwerp op de agenda. Echte eerlijkheid is in de politiek haast onmogelijk.

Het kan ook zijn dat Van Miltenburg met dit interview een streep wilde zetten onder het verleden. Soms kun je beter één keer goed met de billen bloot gaan, zodat je bij alle toekomstige optredens kunt afspreken dat bepaalde fragmenten niet meer getoond worden. Maar als het gesprek nergens een positieve draai maakt en vooral nieuwe vragen oproept, dan werkt deze strategie natuurlijk niet.

Tip

Ben je uitgenodigd door de media? Vraag je dan niet alleen af wat je wilt zeggen en hoe, maar ook of dit medium zich wel leent voor jouw verhaal. Wil je bijvoorbeeld wel aan tafel met twee onvoorspelbare gasten en zonder duidelijke afspraken over welke beelden getoond zullen worden? Als Van Miltenburg zichzelf deze vragen voorafgaand aan haar optreden had gesteld, dan was haar veel ellende bespaard gebleven.

Communicatiemomenten van 2014 (nrc.next)

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Communicatiemomenten van 2014 (nrc.next). Alle afleveringen:

  1. Retorische analyse: MH17-speech Frans Timmermans
  2. Retorische analyse: “Minder, minder, minder”-speech Geert Wilders
  3. Intens ongemakkelijk: staatssecretaris Van Rijn over de zorg van z’n moeder
  4. Gênante tv: Van Miltenburg voert een functioneringsgesprek bij Pauw

_____
Lars Duursma is directeur van trainingsbureau Debatrix. Hij is veelgevraagd spreker en coacht leiders in politiek en bedrijfsleven. Victor Vlam is speech- en presentatiecoach. Hij voerde campagne voor president Obama.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. albert schreef:

    Ik vind juist dat ze het goed doet en door toch vrij ontspannen te zitten geeft ze gewoon aan dat ze een mens is. De politieke leiders zijn dat ook en vergeten dat de kamervoorzitter niet de “vijand” is maar hun politieke tegenstander. Terecht wordt op gemerkt dat het soms ook maar een spel is en dat men gewoon een uurtje later aan de bar weer staat bij te zuipen… Vergeet niet dat een heleboel mannen niet door een vrouw en in dit geval nog een goed uitziende vrouw terecht gewezen willen worden. dat kan hun haantjes gedrag niet hebben.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Alle overtuigtips van 2017! Wat is jouw top 3?

3/1 - “Je kunt namelijk je eigen hersenen beïnvloeden.”. Weet jij uit welke overtuigtip dit komt? Het is één van de 46 overtuigtips die je dit jaar las. Het is de overtuigtip die...

Lees verder »

Boek: De beste toespraken van Barack Obama

6/1 - Op 11 januari verschijnt bij Uitgeverij Balans ons nieuwe boek met de beste toespraken van Barack Obama. De toespraken zijn geselecteerd en van een voor- en nawoord voorzien door Lars...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/11Storytelling: Hoe Intel een processor wist uit te leggen
6/11Vier medialessen: hoe hadden Dijkhoff en Asscher beter kunnen reageren op de 8-jarige Nemr?
31/10Waarom Trump met ophef en gedoe succes heeft (incl. de wetenschap erachter)
24/10Authenticiteit komt niet vanzelf