Gênante tv: Van Miltenburg voert een functioneringsgesprek bij Pauw

Door onze experts Lars Duursma en Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 31 december 2014 in nrc.next

Van Miltenburg bij PauwDe avond na de Algemene Politieke Beschouwingen zat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg aan tafel bij Jeroen Pauw. Volgens de aankondiging was het de bedoeling om terug te blikken op het belangrijkste debat van het jaar. Maar het gesprek draaide uit op een gênant functioneringsgesprek op nationale televisie.

Nadat de meest pijnlijke momenten uit de eerste twee jaar van haar voorzitterschap stuk voor stuk waren getoond, vroeg tafelgast Bart Chabot of ze zelf vond dat ze een natuurlijk overwicht heeft. En of ze denkt dat ze het Kamervoorzitterschap een vak is dat ze inmiddels beheerst. Braaf hoorde Van Miltenburg de vragen aan en gaf ze antwoord. Nederig zelfs.

Praatgroep

“Ik vind het bewonderingswaardig en wonderbaarlijk tegelijk dat u uw eigen falen hier op televisie onderwerpt aan uw eigen kritiek,” hield Frankrijk-correspondent Stefan de Vries haar voor. “Het lijkt wel alsof we in een praatgroep zitten voor anonieme voorzitters.”

Ondertussen bleven kijkers verwonderd achter met die ene vraag die alle andere overbodig maakt: waarom ging ze hier in hemelsnaam zitten?

Geen positieve draai

Soms kun je beter één keer goed met de billen bloot gaan, zodat je bij alle toekomstige optredens kunt afspreken dat bepaalde fragmenten niet meer getoond worden.

Misschien wilde ze vooral een menselijke kant van zichzelf laten zien: volstrekt eerlijk zijn en fouten toegeven. Maar dagenlang ging het over weinig anders in politiek Den Haag dan over haar functioneren. Júist haar toeschietelijkheid in het erkennen van fouten hield het onderwerp op de agenda. Echte eerlijkheid is in de politiek haast onmogelijk.

Het kan ook zijn dat Van Miltenburg met dit interview een streep wilde zetten onder het verleden. Soms kun je beter één keer goed met de billen bloot gaan, zodat je bij alle toekomstige optredens kunt afspreken dat bepaalde fragmenten niet meer getoond worden. Maar als het gesprek nergens een positieve draai maakt en vooral nieuwe vragen oproept, dan werkt deze strategie natuurlijk niet.

Tip

Ben je uitgenodigd door de media? Vraag je dan niet alleen af wat je wilt zeggen en hoe, maar ook of dit medium zich wel leent voor jouw verhaal. Wil je bijvoorbeeld wel aan tafel met twee onvoorspelbare gasten en zonder duidelijke afspraken over welke beelden getoond zullen worden? Als Van Miltenburg zichzelf deze vragen voorafgaand aan haar optreden had gesteld, dan was haar veel ellende bespaard gebleven.

Communicatiemomenten van 2014 (nrc.next)

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Communicatiemomenten van 2014 (nrc.next). Alle afleveringen:

  1. Retorische analyse: MH17-speech Frans Timmermans
  2. Retorische analyse: “Minder, minder, minder”-speech Geert Wilders
  3. Intens ongemakkelijk: staatssecretaris Van Rijn over de zorg van z’n moeder
  4. Gênante tv: Van Miltenburg voert een functioneringsgesprek bij Pauw

_____
Lars Duursma is directeur van trainingsbureau Debatrix. Hij is veelgevraagd spreker en coacht leiders in politiek en bedrijfsleven. Victor Vlam is speech- en presentatiecoach. Hij voerde campagne voor president Obama.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. albert schreef:

    Ik vind juist dat ze het goed doet en door toch vrij ontspannen te zitten geeft ze gewoon aan dat ze een mens is. De politieke leiders zijn dat ook en vergeten dat de kamervoorzitter niet de “vijand” is maar hun politieke tegenstander. Terecht wordt op gemerkt dat het soms ook maar een spel is en dat men gewoon een uurtje later aan de bar weer staat bij te zuipen… Vergeet niet dat een heleboel mannen niet door een vrouw en in dit geval nog een goed uitziende vrouw terecht gewezen willen worden. dat kan hun haantjes gedrag niet hebben.

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!