Overtuigtip #-2010 van 642   |   Toon willekeurige tip →

Hoe zorg je voor de juiste verwachtingen?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipGisteravond gaf Hans Gootjes van de Nederlandse Turnbond één van de meest bizarre persconferenties van de laatste jaren. ’s Middags had hij aangekondigd dat hij Yuri van Gelder om “zwaarwegende redenen” uit het WK-team had gezet. Een persconferentie werd aangekondigd. Intussen werd volop gespeculeerd over de zwaarwegende redenen: zou Van Gelder opnieuw cocaïne hebben gebruikt?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Rond half elf ’s avonds begon de langverwachte persconferentie. Topsportmanager Gootjes begon met een lange uiteenzetting waar hij volledig om de hete brij heen draaide. Daarna wilde hij enkel kwijt dat het hier “medische redenen van persoonlijke aard” betreft. Meer niet. Ontgoocheld waren de kijkers, boos waren de verzamelde journalisten. Hadden zij hier zolang voor moeten wachten?

Wat ging hier mis?

Natuurlijk had de Turnbond ’s middags het verkeerde verwachtingspatroon gecreëerd. Maar ook tijdens de persconferentie duurde het veel te lang tot er duidelijkheid kwam. Gootjes had beter direct met de deur in huis kunnen vallen. En kunnen aangeven dat hij in overleg met de advocaat van Van Gelder helaas niet meer duidelijkheid kon geven. Dat had niet alle frustratie bij de journalisten weggenomen, maar de zaak in ieder geval niet onnodig verergerd.

Hoe doe jij dat beter?

Wanneer je merkt dat het verwachtingspatroon niet overeenkomt met datgene wat jij kunt bieden, probeer die twee dan zo snel mogelijk met elkaar in overeenstemming te brengen. Spreek begrip uit voor je doelgroep. Geef aan wat je wél kunt bieden. Maar draai nooit om de hete brij heen.

Je maakt het jezelf gemakkelijker door consequent te werken volgens het motto underpromise, overdeliver. Probeer altijd net iets meer te doen dan je beloofd hebt. En beloof altijd net iets minder dan je verwacht waar te maken. Zo zorg je voor de juiste verwachtingen.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

 1. wim aalbers schreef:

  goeie blog; mooi aangehaakt bij de actualiteit; duidelijke tip

 2. Eric Stam schreef:

  Leuke tip hoor, maar tegelijkertijd zou de vraag of Van Gelder opnieuw cocaïne heeft gebruikt natuurlijk ook gesteld zijn als de Bond ’s middags niet van “zwaarwegende redenen” had gesproken. De lange radiostilte van Bert van Marwijk inzake De Jong werd ook niet gewaardeerd. Is de vraag niet of je überhaupt wel een persconferentie moet organiseren als je niets te vertellen hebt?

 3. Hans v Dijk schreef:

  Goeie tip, juist omdat deze inspeelt op de actualiteit. Aanvullende misser was dat de persconferentie ook nog eens later begon dan het aangekondigede tijdstip. Dat vergeet je als het verhaal goed is, maar dat blijft lang hangen als er ook nog een onduidelijke boodschap volgt.
  Na ruimt 15 minuten wachten (herhalingen van het journaal aanhoren) op nos24.nl kreeg je een nietszeggend verhaal te horen.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

23/10[Framing] What’s in a vleesnaam? Nou… een 76% verschil in omzet.
2/10Wat te doen met iemand die jou niet laat uitpraten [zoals TRUMP].
25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry