Overtuigtip #-2010 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Hoe zorg je voor de juiste verwachtingen?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipGisteravond gaf Hans Gootjes van de Nederlandse Turnbond één van de meest bizarre persconferenties van de laatste jaren. ’s Middags had hij aangekondigd dat hij Yuri van Gelder om “zwaarwegende redenen” uit het WK-team had gezet. Een persconferentie werd aangekondigd. Intussen werd volop gespeculeerd over de zwaarwegende redenen: zou Van Gelder opnieuw cocaïne hebben gebruikt?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Rond half elf ’s avonds begon de langverwachte persconferentie. Topsportmanager Gootjes begon met een lange uiteenzetting waar hij volledig om de hete brij heen draaide. Daarna wilde hij enkel kwijt dat het hier “medische redenen van persoonlijke aard” betreft. Meer niet. Ontgoocheld waren de kijkers, boos waren de verzamelde journalisten. Hadden zij hier zolang voor moeten wachten?

Wat ging hier mis?

Natuurlijk had de Turnbond ’s middags het verkeerde verwachtingspatroon gecreëerd. Maar ook tijdens de persconferentie duurde het veel te lang tot er duidelijkheid kwam. Gootjes had beter direct met de deur in huis kunnen vallen. En kunnen aangeven dat hij in overleg met de advocaat van Van Gelder helaas niet meer duidelijkheid kon geven. Dat had niet alle frustratie bij de journalisten weggenomen, maar de zaak in ieder geval niet onnodig verergerd.

Hoe doe jij dat beter?

Wanneer je merkt dat het verwachtingspatroon niet overeenkomt met datgene wat jij kunt bieden, probeer die twee dan zo snel mogelijk met elkaar in overeenstemming te brengen. Spreek begrip uit voor je doelgroep. Geef aan wat je wél kunt bieden. Maar draai nooit om de hete brij heen.

Je maakt het jezelf gemakkelijker door consequent te werken volgens het motto underpromise, overdeliver. Probeer altijd net iets meer te doen dan je beloofd hebt. En beloof altijd net iets minder dan je verwacht waar te maken. Zo zorg je voor de juiste verwachtingen.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

 1. wim aalbers schreef:

  goeie blog; mooi aangehaakt bij de actualiteit; duidelijke tip

 2. Eric Stam schreef:

  Leuke tip hoor, maar tegelijkertijd zou de vraag of Van Gelder opnieuw cocaïne heeft gebruikt natuurlijk ook gesteld zijn als de Bond ’s middags niet van “zwaarwegende redenen” had gesproken. De lange radiostilte van Bert van Marwijk inzake De Jong werd ook niet gewaardeerd. Is de vraag niet of je überhaupt wel een persconferentie moet organiseren als je niets te vertellen hebt?

 3. Hans v Dijk schreef:

  Goeie tip, juist omdat deze inspeelt op de actualiteit. Aanvullende misser was dat de persconferentie ook nog eens later begon dan het aangekondigede tijdstip. Dat vergeet je als het verhaal goed is, maar dat blijft lang hangen als er ook nog een onduidelijke boodschap volgt.
  Na ruimt 15 minuten wachten (herhalingen van het journaal aanhoren) op nos24.nl kreeg je een nietszeggend verhaal te horen.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen