Wat kunnen ondernemers leren van Apple CEO Steve Jobs?

Gepubliceerd op maandag 11 oktober 2010 (Nieuws)

Afgelopen vrijdag gaf Victor Vlam van Debatrix een lezing voor een volle zaal met vooral ondernemers op het CabFab BusinessEvent 2010. De centrale vraag: wat kunnen we leren van de manier waarop Steve Jobs, de oprichter van Apple, zijn producten presenteert? Natuurlijk zijn het goede en gebruikersvriendelijke producten. Maar hoe weet hij elk product zo te positioneren dat het een regelrechte hype wordt?

Het zijn lessen die bij uitstek ondernemers goed kunnen gebruiken. Zij moeten immers regelmatig pitchen. Zichzelf, hun producten en hun organisatie. Zeker in dit economische klimaat verkopen producten en diensten niet zichzelf.

Toch is dat wel wat Steve Jobs bereikt. Hij geeft bij de lancering van elk product van Apple – een iPhone, iPad of MacBook – een presentatie waar miljoenen mensen wereldwijd naar uitkijken. Hij weet zijn publiek van de eerste tot de laatste minuut te boeien. Maar, nog belangrijker, met zijn presentatie positioneert hij zijn producten zo dat niemand een iPhone verkoopt, maar iedereen hem koopt. In de winkels van Apple lopen geen opdringerige verkopers en toch is de vraag naar deze dure smartphone groter dan het aanbod.

In zijn lezing aan de zaal gevuld met ondernemers, gaf Victor vijf onmisbare tips. Hij vertelde onder meer dat je niet alleen over producteigenschappen en specificaties moet praten maar je vooral de voordelen moet benadrukken. “Fabrikanten zijn vaak enthousiast over de technische specificaties van hun product. Daarom vergeten ze te vertellen waarom het publiek hun product zou moeten kopen. Zo niet Steve Jobs.”

“Een belangrijke innovatie van de iPhone was het ontbreken van een toetsenbord of stylus (pennetje). In plaats daarvan kon je de telefoon bedienen met je vingers. Jobs koppelde deze verandering direct aan de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat.”

Eerder schreef Victor samen met Lars Duursma een artikel in nrc.next over de presentaties van Steve Jobs.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)