Overtuigtip #109 van 544   |   Toon willekeurige tip →

Hoe lok je een win-windiscussie uit?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 11 augustus 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipIn een discussie of vergadering heb jij er belang bij dat het gaat over de onderwerpen waarop jij sterk staat. Je doet er daarom goed aan anderen hiertoe te verleiden. Wat er ook gebeurt, voor jou is dat een win-windiscussie. Hoe werkt dat?

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Provoceer je tegenstander in de discussie met een kleine overdrijving van een negatieve eigenschap van zijn of haar standpunt. Zorg dat die overdrijving klein genoeg is om te worden geaccepteerd door je doelgroep maar groot genoeg om je tegenstander te prikkelen deze te weerleggen. Hoe je tegenstander er ook mee omgaat, jij komt sterker uit de interactie. Als hij er niet op in gaat, heb je een onbetwist sterk punt gemaakt in de ogen van je doelgroep. Als hij er wél op in gaat, ontstaat er discussie over punten op terrein waarop het publiek het met jou eens is. Met het uitlokken van deze win-windiscussie maak je dus een voor jouw doelgroep sterk punt nog belangrijker in de discussie.

Wie dit met succes toepast

Vuile truc of niet; deze strategie wordt regelmatig toegepast door Barack Obama. Tijdens een presidentieel debat twee jaar geleden wilde Obama de aandacht vestigen op het aantal negatieve tv-reclames die rivaal John McCain de buis op bracht. Daar houdt het Amerikaanse volk namelijk niet van. In de week daarvoor was er onderzoek uitgekomen waaruit bleek dat McCain in de week voorafgaand aan het debat alleen maar negatieve reclames uitzond en sinds het begin van de campagne 73% negatief was. Om een reactie van McCain uit te lokken overdreef hij die cijfers een beetje: “And 100 percent, John, of your ads — 100 percent of them have been negative.” De eerste neiging van een waarschijnlijk geërgerde McCain was om erover in discussie te gaan en deze fout te weerleggen. Maar dat heeft geen zin. Zelfs als Obama de concessie doet dat niet alle maar slechts een zeer groot deel van zijn reclames negatief zijn, blijft overeind dat McCain veel negatieve reclames uitzendt. Obama lokte dus een win-windiscussie uit. Als McCain er niet op in gaat, blijft de overdrijving staan in de discussie. Als McCain er op in gaat, vestigt Obama de aandacht op een negatieve kant van McCain.

Overigens ging McCain er op in door alleen te zeggen dat het niet waar is: “It’s not true.” Hij was wijs genoeg om er verder niet op in te gaan.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. Harry schreef:

    De interacties zijn al negatief en vechterig genoeg. Ik hoef er niet nog meer van. Wat we zaaien oogsten we ook. Laten we ophouden met het propageren van vechten. Ik geef er de voorkeur aan mijzelf te handhaven via het geven van informatie over mijn standpunt.

  2. Victor Vlam schreef:

    Soms is het standpunt de moeite waard om ervoor te knokken. Wat is daar mis mee? 🙂

  3. Frans schreef:

    mn maatschappijleer docent doet het ook notabene bij zn eigen leerlingen die niet half zo ervaren zijn thanx voor deze tips op dit forum!

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Alle overtuigtips van 2017! Wat is jouw top 3?

3/1 - “Je kunt namelijk je eigen hersenen beïnvloeden.”. Weet jij uit welke overtuigtip dit komt? Het is één van de 46 overtuigtips die je dit jaar las. Het is de overtuigtip die...

Lees verder »

Boek: De beste toespraken van Barack Obama

6/1 - Op 11 januari verschijnt bij Uitgeverij Balans ons nieuwe boek met de beste toespraken van Barack Obama. De toespraken zijn geselecteerd en van een voor- en nawoord voorzien door Lars...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/12Storytelling: Hoe Gladwell een idee interessant maakt met een imperfecte vergelijking
4/12Alle overtuigtips van 2018! Wat is jouw top 3?
26/11Een slimme openingstechniek om makkelijk in te haken
20/11Argumenteren als Trump: De herhaalde overdrijving