Overtuigtip #-2010 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Wat jij nu al kunt leren van NOS Nederland Kiest: Het Debat

Door onze expert Nathan de Groot

Gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017 (Overtuigtips)

Aan de vooravond van de verkiezingen is er nog een laatste debat. Onder leiding van Rob Trip gaan lijsttrekkers met elkaar in debat. Of de geïnformeerde kiezer inhoudelijk veel wijzer zal worden, valt te betwijfelen. Wel zijn er (nu al) belangrijke lessen te trekken voor iedereen die zelf een debat of interactieve bijeenkomst organiseert.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Stellingen meenemen = gemiste kans

De organisatie van het debat is in handen van de NOS. Directeur Jan de Jong zegt in NRC: “Wij moeten niet framen, en we moeten niet geframed worden.”. Acht uitgenodigde partijen is daarom gevraagd om zelf een stelling mee te nemen. Het lijkt misschien eerlijk dat de NOS geen stelling inneemt, maar het is funest voor een goed en prikkelend debat.

Partijen mogen hun eigen stokpaardje komen berijden en de kans is groot dat men daarover in herhaling valt. In elk geval is er weinig verrassing voor de kijker en krijgen we de vertrouwde speerpunten (AOW, zorg, identiteit) nog een keer langs.

Een debat is geen discussie

Het is ook typerend dat de termen debat en discussie door elkaar worden gebruikt. In de aankondiging staat namelijk: “In het NOS-tv-debat voor de Kamerverkiezingen gaan GroenLinks-leider Klaver en CDA-voorman Buma met elkaar in discussie.“.  De heren lijsttrekkers zijn nu veel met elkaar bezig en of er wel of geen coalitie komt. Het grote verschil is dat een debat niet zonder voor- en tegenstander kan, er een tijdslimiet is en – niet onbelangrijk – de jury (de kiezer) wordt aangesproken.

Twee vliegen in één klap

De rol van de kiezer is in dit slotdebat ondergesneeuwd geraakt. Om de betrokkenheid te vergroten was het bijvoorbeeld goed geweest om te vragen welke onderwerpen er leven onder de bevolking. Vervolgens zou een organisatie als NOS in staat moeten zijn om van die input heldere, productieve stellingen te maken. Zo hadden de lijsttrekkers met dit slotdebat zich tot de kiezer kunnen richten en niet tot elkaar. En wordt het een slotdebat die zijn naam eer aan doet.

Dus?

Dus als je zelf een interactieve bijeenkomst of debat met collega’s organiseert, zorg dan dat het publiek (of de beslisser) centraal staat. Zorg dat zij thema’s kunnen aandragen en behoud zelf de regie over de uitwerking van de stellingen.

Een goede stelling…

  1. Gaat over een aansprekend, relevant thema
  2. Valt te betwisten en gaat niet over feiten
  3. Bevat geen argumenten of vragen
  4. Is kort, duidelijk en krachtig geformuleerd
  5. Verandert iets aan de status quo

Als vuistregel kun je het met een geslaagde stelling zowel grondig eens als hartstochtelijk oneens zijn. Organisatoren die zich aan deze kaders houden zorgen ervoor dat het publiek sowieso de grote winnaar is. Veel kijkplezier vanavond!

Ga stemmen!

Dat iedere stem telt weten we. Toch zijn er veel kiezers die niet gaan stemmen. Hoe zorg je voor 10% meer opkomst? Voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 schreven we hoe je met één simpele vraag voor meer opkomst zorgt. Hoe laat ga jij eigenlijk naar welke stembus toe?

Nathan de Groot is trainer, coach en gespreksleider bij Debatrix. Nathan was spreker bij TEDxVienna en traint nu anderen in het TED-waardig Presenteren. Je kunt hem ook tegenkomen als trainer van de masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht en Luisteren & Beïnvloeden. Naast trainer is hij redacteur en presentator bij De Speld.

Samen met Debatrix ontwikkelde Nathan Slidefest.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hiermee vormde Joe Biden zijn inauguratiespeech

21/1 - Gisteren werd Joe Biden geïnaugureerd tot president van de Verenigde Staten. In zijn speech riep hij het immens verdeelde Amerika op tot eenheid. Het had een speech vol platitudes kunnen...

Lees verder »

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/1Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen
7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!