Effectief presenteren met emotie

Gepubliceerd op maandag 18 februari 2013

Tijdens het presenteren is emotie een handige tool om je publiek te overtuigen van je standpunt. Maar hoe speel je op een passende manier in op de gevoelens van je doelgroep? Leer effectief presenteren in twee stappen.

 

Stap 1 effectief presenteren: betrokkenheid

Ten eerste is het bij presenteren met emotie belangrijk dat je publiek betrokken raakt: niet alleen in de vorm van interesse in de rationele kant van het verhaal, maar zorg dat ze echt gaan geven om je voorstel. Als je goed om je heen kijkt, besef je dat je toehoorders allemaal ‘make me care’ roepen. Zo kun je in je betoog wel zeggen: ‘dit is slecht voor de economie!’, maar als mensen daar niets bij voelen dan zullen ze er niet zo snel overtuigd door raken. Ze zullen het idee hebben dat het alleen om geld draait, hoewel die stelling in feite gaat over emoties als honger, armoede en vernedering. Om effectief te presenteren zorg je dus allereerst dat je de emoties concreet maakt om zo je publiek betrokken te laten voelen.

Stap 2 effectief presenteren: wat vindt het publiek belangrijk?

Ten tweede gaat het er bij effectief presenteren niet om dat je inspeelt op zaken die jij belangrijk vindt voor je betoog, maar de zaken die je publiek belangrijk vindt. Dit principe geldt eigenlijk voor alles wat je betoogt, dus ook voor de emoties waar je op inspeelt. Je kunt – om nog even door te gaan op het voorbeeld van de economie – inspelen op de honger die volgens jou het belangrijkste gevolg is van de slechte economie, maar als het publiek het belangrijker vindt dat ze geen statusproducten meer kunnen kopen, heeft het inspelen op honger geen zin.

Om effectief te presenteren moet je er dus altijd voor dat je publiek emotioneel betrokken raakt. Zorg er daarnaast voor dat die emoties passen bij je publiek.

Wil jij effectiever met emotie leren presenteren? Schrijf je in voor de Masterclass Overtuigingskracht.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!