De overtuigingskracht van consistentie

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2013

Wie A zegt moet ook A blijven zeggen, zelfs als dit niet de meest verstandige zet is. Ieder mens heeft een innerlijke drang om consistent te zijn, inconsistente mensen worden vaak gezien als onbetrouwbaar, besluiteloos of zelfs niet goed bij hun hoofd. Gelukkig kan jij handig inspelen op deze behoefte en zo je tegenstanders overtuigen van jouw gelijk.

Overtuigen met een ja-ladder

Als je eenmaal een aantal vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan wordt het veel moeilijk om daarna ‘nee’ te zeggen. Je wil immers consistent zijn! Ook politici kennen deze truc. Bijna elke schriftelijke Kamervraag bevat een zogenaamde ja-ladder, waarbij de verantwoordelijke minister de eerste vragen eigenlijk alleen maar met ‘ja’ kan beantwoorden. De laatste vraag, waar wordt gevraagd om een beleidswijziging, wordt echter toch vaak met ‘nee’ beantwoord. Maar hoe kan dit dan!? De zwakte van zo’n reeks ja-vragen is dat het alleen werkt als je publiek weinig tijd heeft om over het antwoord na te denken.

Wil je deze behoefte aan consistentie inzetten om je publiek te overtuigen van jouw gelijk? Vraag dan om kleine toezeggingen, bouw daarop voort en gebruik iemands eigen antwoorden en logica om hem te overtuigen. Stel voor een optimaal effect bovendien minimaal zes achtereenvolgende vragen waar  je publiek instemmend op zal reageren.

Leer nu zelf ook meer over het overtuigend en succesvol uitleggen van je standpunt, schrijf je in voor onze Argumentatietraining!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!
23/4Wat als je de slides van tevoren moet inleveren?