De overtuigingskracht van consistentie

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2013

Wie A zegt moet ook A blijven zeggen, zelfs als dit niet de meest verstandige zet is. Ieder mens heeft een innerlijke drang om consistent te zijn, inconsistente mensen worden vaak gezien als onbetrouwbaar, besluiteloos of zelfs niet goed bij hun hoofd. Gelukkig kan jij handig inspelen op deze behoefte en zo je tegenstanders overtuigen van jouw gelijk.

Overtuigen met een ja-ladder

Als je eenmaal een aantal vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan wordt het veel moeilijk om daarna ‘nee’ te zeggen. Je wil immers consistent zijn! Ook politici kennen deze truc. Bijna elke schriftelijke Kamervraag bevat een zogenaamde ja-ladder, waarbij de verantwoordelijke minister de eerste vragen eigenlijk alleen maar met ‘ja’ kan beantwoorden. De laatste vraag, waar wordt gevraagd om een beleidswijziging, wordt echter toch vaak met ‘nee’ beantwoord. Maar hoe kan dit dan!? De zwakte van zo’n reeks ja-vragen is dat het alleen werkt als je publiek weinig tijd heeft om over het antwoord na te denken.

Wil je deze behoefte aan consistentie inzetten om je publiek te overtuigen van jouw gelijk? Vraag dan om kleine toezeggingen, bouw daarop voort en gebruik iemands eigen antwoorden en logica om hem te overtuigen. Stel voor een optimaal effect bovendien minimaal zes achtereenvolgende vragen waar  je publiek instemmend op zal reageren.

Leer nu zelf ook meer over het overtuigend en succesvol uitleggen van je standpunt, schrijf je in voor onze Argumentatietraining!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start