Tip bij cursus presenteren – de (werkelijke) invloed van non-verbale communicatie

Gepubliceerd op dinsdag 26 maart 2013

Zit mijn haar wel goed? Hoe kan ik het beste gaan staan? Moet ik veel of juist weinig handgebaren maken? Over deze vragen heb je vast wel eens nagedacht vlak voor een presentatie. Er wordt wel eens gezegd dat 93% van alle communicatie non-verbaal is, waardoor onterecht wordt gedacht dat wat je zegt tijdens het presenteren nauwelijks invloed heeft op hoe je overkomt. Maar niets is minder waar. Als non-verbale communicatie echt zo bepalend zou zijn, waarom zou je dan überhaupt nog spreken tijdens een presentatie?

 

Waarschijnlijk is geen enkel onderzoek zó vaak verkeerd geïnterpreteerd als dat van Albert Mehrabian. In zijn onderzoek stelde hij inderdaad dat 93% van de communicatie non-verbaal is, maar ook dat dit alleen in bepaalde situaties geldt  namelijk wanneer het over je eigen emoties gaat. Als je bijvoorbeeld wilt uitdrukken hoe blij je bent, dan kun je dat beter doen met een grote glimlach en een opgewekte stem dan door “ik ben zo blij” te roepen. Voor gewone communicatie is die 93% volgens Mehrabian zeker niet geldig. Je presentatie hangt dus zeker niet alleen af van je lichaamstaal.

Presenteren: non-verbale versus verbale communicatie

Natuurlijk is het ook niet goed om tijdens het presenteren alle aandacht te richten op de inhoud en er helemaal niet bij stil te staan hoe je het verhaal wilt brengen. Een gelijke verdeling van inhoud, geloofwaardigheid en emotie wordt al sinds de klassieke oudheid als een belangrijke voorwaarde voor overtuigingskracht gezien. Maar hoe liggen dan werkelijk de verhoudingen tussen non-verbale en verbale communicatie?

Helaas kun je het percentage van de communicatie die non-verbaal is niet zomaar uitdrukken in een simpel percentage. Het verschilt per boodschap, spreker, publiek, gelegenheid en natuurlijk het medium. Denk bijvoorbeeld eens aan het verschil tussen het overtuigen van de Tweede Kamer over een nieuw wetsvoorstel en het overtuigen van een groep vrienden om een filmpje te pakken. In het eerste geval is het heel belangrijk wat je zegt, omdat er voor de Tweede Kamer nogal veel op het spel staat wanneer ze zich laten overtuigen. Voor je vrienden zijn diepgewortelde argumenten wellicht minder van belang.

Cursus presenteren

Kortom: wees je tijdens het presenteren bewust van je non-verbale gedrag, maar laat je verhaal er niet van afhangen! Ben je geïnteresseerd in een cursus presenteren en overtuigingskracht? Meld je dan nu aan voor de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering