Overtuigen met SEXI argumenten

Gepubliceerd op maandag 25 maart 2013

Wat is de beste manier om je argumenten overtuigend te maken? In Groot-Brittannië hebben ze hier een simpele oplossing voor: zij maken hun argumenten SEXI!

Bouw je argumenten op

Dit model bestaat uit drie onderdelen waaruit elk argument opgebouwd zou moeten zijn: State, Explain en Illustrate. Je begint je argument met een samenvatting (state). Het is hierbij belangrijk om maximaal zeven woorden te gebruiken, zodat het makkelijker wordt voor de ontvanger om de kern van jouw argument te onthouden. Een voorbeeld hiervan: je wilt je directie overtuigen van het belang van LED-verlichting op de werkplek. De ‘state’ van je argument kan dan bijvoorbeeld zijn: ‘dat is goed voor het milieu’.

De tweede stap is uitleggen wat je hiermee bedoelt (explain). Hier moeten twee cruciale vragen bij worden gesteld: waarom is dat waar? En waarom is dat belangrijk? In ons voorbeeld ziet dit er uit als volgt: waarom is LED-verlichting op de werkplek goed voor het milieu? En waarom is het zo belangrijk dat deze organisatie iets doet voor het milieu?

Tot slot wil je dit natuurlijk toelichten (illustrate). Dit kan met een voorbeeld, maar ook met feiten, statistieken, redeneringen, analogieën of theorieën. Heb je deze drie onderdelen gebruikt? Dan is je argument af! Veel mensen spreken te lang en verliezen tijdens vergaderingen of presentaties de draad van hun verhaal. Pas daarom het SEXI model toe, en je argumenten zijn voortaan krachtig en overtuigend!


Microcursus ObamaTIP!

Volg onze gratis micro-cursus Spreken als Obama!

Doe ook onze gratis online micro-cursus Spreken als Obama!

Volg deze link om jezelf aan te melden.


 

Reageer op dit artikel

  1. […] goede structuur om te onthouden tijdens het presenteren is het SEXI-model: State, EXplain, Illustrate. Wat is het probleem, leg uit waarom dit een probleem is en wat eraan […]

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!