Ontspannen presenteren – overwin je spreekangst

Gepubliceerd op vrijdag 22 maart 2013

Een gevoel van spanning net voordat je een belangrijke presentatie moet geven…zelfs de meest ervaren en talentvolle sprekers hebben er last van. Hoe kun je nu het beste omgaan met deze spreekangst, en zo ontspannen en overtuigend mogelijk presenteren?

Hou je spreekangst onder controle

Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van spreekangst. Deze angst komt voort uit een misinterpretatie van signalen uit je publiek. Wat in een gewoon gesprek heel vreemd zou zijn, is tijdens een presentatie voor een groot publiek normaal. Als je presenteert luisteren de anderen aandachtig en zwijgend, je wordt onophoudelijk aangekeken en je hebt te maken met meer dan een handjevol mensen. Maak je deze uitzonderlijke situatie weer zo normaal mogelijk, dan voelt het weer vertrouwd.

Van spreken in het openbaar naar een ‘gewoon gesprek’

Je kunt de situatie weer zo normaal mogelijk maken door het spreken in het openbaar terug te brengen naar een gewone gesprekssituatie. Een goede truc hiervoor is om in plaats van de hele groep toe te spreken, je te richten op vier of vijf mensen die verspreid zijn over de hele zaal. Doe net alsof je alleen met deze mensen aan het praten bent. De rest van de groep is welkom om te luisteren, maar ze maken geen deel uit van het gesprek.

Het resultaat zal verbazingwekkend zijn: hoewel je je maar tot een paar mensen richt, heeft toch iedereen het gevoel toegesproken te worden. Jij, voelt je echter veel minder zenuwachtig en meer op je gemak waardoor je presentatie stukken beter gaat!

Een voorbeeld uit de praktijk

Katrina Witt, in de jaren ’80 de meest succesvolle kunstschaatster, vond het ook lastig om op te treden voor een groot publiek. Toen haar carrière afgelopen was legde ze uit hoe zij haar angst al die tijd overwon. Voordat ze aan een kuur begon koos ze één man uit in het publiek. In gedachten was hij de enige voor wie zij haar show opvoerde. Op die manier bracht ze de situatie terug tot iets waar ze zich vertrouwd bij voelde: het behagen van één man. Het toepassen van deze beproefde techniek zorgde dus voor het succes en de bijzondere uitstraling van Katrina Witt!

Wil jij ook ontspannen en zelfverzekerd presenteren? Schrijf je in voor de workshop TED-waardig presenteren!

 

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)