Waarom politici door applaus heen praten

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op vrijdag 29 februari 2008 (Publicaties)

ApplauseWie net zo veel naar de speeches kijkt van de Amerikaanse presidentskandidaten als wij, zal hebben opgemerkt dat de kandidaten meestal door applaus heen praten. Dat lijkt gek. Waarom zouden ze het applaus afbreken dat is opgeroepen door een zorgvuldig voorbereide en nauwkeurig geformuleerde one-liner? Het is geen slordigheid, maar draagt veel bij tot hun charisma.

Dit is hoe de beproefde methode werkt. De spreker hervat kort na het hoogtepunt van het applaus zijn speech. Meestal worden speeches geschreven met dit in het achterhoofd. De regels na een one-liner zijn niet belangrijk om de speech te kunnen volgen want de meeste mensen zullen ze nauwelijks horen.

Ook Martin Luther King pastte de techniek toe terwijl hij toewerkte naar de climax in zijn bekendste speech:

https://www.youtube.com/watch?v=PbUtL_0vAJk

Het gevecht tegen het applaus geeft onbewuste signalen af aan het publiek over de spreker, die bevorderend zijn voor zijn imago. Door te doen alsof hij het applaus weigert te accepteren, komt de spreker over als bescheidener. Geven we allemaal niet liever een compliment aan een bescheiden persoon dan aan iemand die zichzelf al de beste vindt?

Daarnaast geeft de spreker er blijk van meer waarde te hechten aan het overtuigen van mensen dan aan het krijgen van waardering. Met andere woorden: hij wil niet het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleden voor zichzelf, maar hij doet het voor de burgers. Dat zien kiezers graag!

Door niet te wachten tot het applaus vanzelf ophoudt, krijgen kiezers een positiever beeld van de spreker. En dat leidt dan weer tot meer applaus!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?