Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Het overwinnen van spreekangst

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 25 februari 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipJe zou het niet zeggen, maar zelfs ervaren en talentvolle sprekers hebben er last van: het gevoel van spanning net voordat je een belangrijke presentatie moet geven. Hoe kan je het beste omgaan met deze spreekangst om jouw volgende presentatie tot een succes te maken?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Breng de situatie van spreken in het openbaar terug naar een situatie waar we allemaal veel bekender mee zijn: de gewone gesprekssituatie. In plaats van de hele groep toe te spreken, kies vier of vijf mensen die verspreidt zitten over de zaal. Doe alsof je alleen met deze mensen praat. De rest mag luisteren, maar zijn geen onderdeel van het gesprek. Een bekende cabaretier doet dit ook en noemt het “een complotje smeden”.

Jouw resultaat bij het overwinnen van spreekangst

Het resultaat is verbluffend. Hoewel je maar een paar mensen daadwerkelijk toespreekt, heeft iedereen het gevoel toegesproken te worden. Maar de spreker voelt zich minder zenuwachtig en meer op zijn gemak waardoor de presentatie veel beter gaat!

Waarom werkt het?

Spreekangst komt voort uit de misinterpretatie van signalen uit het publiek. Wat in een gewone gesprekssituatie vreemd zou zijn, is tijdens een speech voor de zaal heel normaal. In een gewoon gesprek komt het zelden voor dat er één spreekt, terwijl de anderen aandachtig en vooral zwijgend luisteren. In een gewoon gesprek is het vreemd als de ander jouw onophoudelijk recht zit aan te kijken. En in een gewoon gesprek zitten doorgaans niet meer dan een handjevol mensen. Door de abnormale situatie zo normaal mogelijk te maken voelt het weer vertrouwd.

Wie dit met succes toepast

Katrina Witt was in de jaren 80 de succesvolste kunstschaatser die de sport rijk was. Ze werd geroemd om haar bijzondere uitstraling, die haar meerdere wereldtitels en Olympische medailles opleverde. Toch vond ze het heel moeilijk om op te treden voor een groot publiek. Hoe overwon ze haar angst? Toen haar carrière al afgelopen was, legde ze uit hoe ze te werk ging. Voordat ze begon aan een kuur, zocht ze één man uit in het publiek. In gedachten voerde ze alleen de show op voor hem. Omdat zij niet wist hoe ze duizenden mannen moest behagen – en eerlijk is eerlijk, wie weet dat wel? – bracht zij de situatie terug tot iets waar ze wel bekend mee was: één man behagen. De bijzondere uitstraling van Katrina Witt was het gevolg van het toepassen van een beproefde techniek!

Deze tip is afkomstig van onze senior trainer Roderik van den Bos.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. Lauw schreef:

    En wat dan te doen als het publiek de gelegenheid krijgt om vragen te stellen? Dat is namelijk het moment dat ik het meest zenuwachtig wordt en ik weet dan nooit een goed antwoord te geven en de vraagstellers zijn vaak de beoordeler en een ietswat samenwerkende groep.

  2. Victor Vlam schreef:

    Lars en Job hebben een tijdje geleden in nrc.next een column geschreven over hoe je om moet gaan met vragen tijdens een vragensessie. Die biedt je wellicht wat houvast!

    http://www.debatblog.nl/2008/03/03/deel-18-nooit-meer-met-een-mond-vol-tanden/

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?