Wil je anderen overtuigen? Zeg dan niet niet!

Gepubliceerd op maandag 22 april 2013

Denk niet aan een roze olifant. Grote kans dat je nu juist wél een beeld in je hoofd hebt van een roze olifant. Als je anderen probeert te overtuigen, kan het woordje ‘niet’ voor veel verwarring zorgen. Soms resulteert het gebruik van dit woordje zelfs in het tegenovergestelde van wat je wilde! Mijd dit woord daarom in gevallen waarin je er niks aan hebt.

De overtuigingskracht van een visueel beeld

Hoe komt het toch dat we zo vaak over het woordje ‘niet’ heen lezen, of het zelfs niet eens lijken te horen? Dit komt omdat we ons geen visuele voorstelling kunnen maken van ‘niet’. Het is geen zelfstandig naamwoord of werkwoord. En als het in combinatie hiermee gebruikt wordt, treden juist vaak die woorden op de voorgrond waarvan onze geest zich wél een beeld kan vormen.

Kevin Hogan, auteur van The psychology of persuasion, zegt dat dit ook de reden is dat kleine kinderen vaak niet luisteren naar hun ouders. Ze negeren het woordje ‘niet’, en richten zich op de zaken waarvan ze zich wel een voorstelling kunnen maken – de handelingen die hen zojuist uitdrukkelijk zijn verboden.

Overtuigen? Zo ga je niet om met lastige vragen

Door het woordje ‘niet’ te vermijden, voorkom je dat er een verkeerd beeld blijft hangen bij je publiek. Tijdens een congres waar vertegenwoordigers uit de hele sector aanwezig waren, liet een manager zien hoe je niet met lastige vragen om moet gaan. Iemand op de eerste rij vroeg waarom zijn producten zo duur waren. De spreker antwoordde toen: “Iemand hier vraagt waarom onze producten zo duur zijn. Welnu, volgens mij zijn wij helemaal niet duur. In elk geval niet duurder dan onze belangrijkste concurrenten…”. Als gevolg blijft er één begrip hangen: duur. En dat wilde je nu juist voorkomen!

Bedenk dus altijd welk beeld je wil dat je publiek meeneemt, gebruik termen die daarbij passen en verwijs niet naar zaken die dat beeld verstoren.

Zoals we hebben gezien bepaalt de terminologie van je betoog de beeldvorming, en de beeldvorming bepaalt het draagvlak. Wil je meer weten over de overtuigingskracht van terminologie? Schrijf je dan nu in voor onze workshop Framing voor Professionals!

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering