Wil je anderen overtuigen? Zeg dan niet niet!

Gepubliceerd op maandag 22 april 2013

Denk niet aan een roze olifant. Grote kans dat je nu juist wél een beeld in je hoofd hebt van een roze olifant. Als je anderen probeert te overtuigen, kan het woordje ‘niet’ voor veel verwarring zorgen. Soms resulteert het gebruik van dit woordje zelfs in het tegenovergestelde van wat je wilde! Mijd dit woord daarom in gevallen waarin je er niks aan hebt.

De overtuigingskracht van een visueel beeld

Hoe komt het toch dat we zo vaak over het woordje ‘niet’ heen lezen, of het zelfs niet eens lijken te horen? Dit komt omdat we ons geen visuele voorstelling kunnen maken van ‘niet’. Het is geen zelfstandig naamwoord of werkwoord. En als het in combinatie hiermee gebruikt wordt, treden juist vaak die woorden op de voorgrond waarvan onze geest zich wél een beeld kan vormen.

Kevin Hogan, auteur van The psychology of persuasion, zegt dat dit ook de reden is dat kleine kinderen vaak niet luisteren naar hun ouders. Ze negeren het woordje ‘niet’, en richten zich op de zaken waarvan ze zich wel een voorstelling kunnen maken – de handelingen die hen zojuist uitdrukkelijk zijn verboden.

Overtuigen? Zo ga je niet om met lastige vragen

Door het woordje ‘niet’ te vermijden, voorkom je dat er een verkeerd beeld blijft hangen bij je publiek. Tijdens een congres waar vertegenwoordigers uit de hele sector aanwezig waren, liet een manager zien hoe je niet met lastige vragen om moet gaan. Iemand op de eerste rij vroeg waarom zijn producten zo duur waren. De spreker antwoordde toen: “Iemand hier vraagt waarom onze producten zo duur zijn. Welnu, volgens mij zijn wij helemaal niet duur. In elk geval niet duurder dan onze belangrijkste concurrenten…”. Als gevolg blijft er één begrip hangen: duur. En dat wilde je nu juist voorkomen!

Bedenk dus altijd welk beeld je wil dat je publiek meeneemt, gebruik termen die daarbij passen en verwijs niet naar zaken die dat beeld verstoren.

Zoals we hebben gezien bepaalt de terminologie van je betoog de beeldvorming, en de beeldvorming bepaalt het draagvlak. Wil je meer weten over de overtuigingskracht van terminologie? Schrijf je dan nu in voor onze workshop Framing voor Professionals!

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)