Tip bij training speech schrijven

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2013

Stel je voor: je speech gaat precies zoals je gepland had, je verspreekt je geen enkele keer en het publiek luistert aandachtig, maar toch krijg je na afloop te horen dat je verhaal niet te volgen was of dat mensen zich afvragen wat je nu eigenlijk wilde zeggen met al die voorbeelden. Zonde! Met een korte training kun je deze problemen voorkomen. Neem de volgende stappen door wanneer je je eerstvolgende speech schrijft:

  1. Formuleer je doelen. Doe dit nog voordat je aan het schrijven van je speech begint, zodat het helder is waar het uiteindelijke verhaal op gericht moet zijn om te bereiken wat je wilt bereiken. Bovendien voorkomt het dat je belangrijke onderdelen vergeet (zoals een afscheidsrede waarin je vergeet om collega’s te bedanken…)
  2. Controleer op consistentie. Zowel tijdens als na het schrijfproces is het belangrijk om steeds na te gaan of alle passages consistent zijn met de geformuleerde doelen. Wil je graag een anekdote vertellen of vind je het leuk om iets over jezelf te zeggen, maar is dat strijdig met je doelen? Schrappen! Dit zorgt alleen maar voor verwarring bij je publiek.
  3. Leg het verhaal voor aan iemand anders. Vraag iemand in je omgeving om specifiek te kijken naar de relatie tussen de geformuleerde doelen en de uitgeschreven tekst. In deze stap laat je dus iemand anders (het liefst een kritisch persoon!) controleren op consistentie.
  4. Oefen de voordracht. Zorg ook hier weer dat je een kritisch persoon voor je hebt. Meestal is het niet zo’n goed idee om de speech alleen aan je partner voor te dragen. Die kent je doelgroep waarschijnlijk niet, durft minder kritisch te zijn en heeft bepaalde trekjes en eigenaardigheden — bijvoorbeeld je Franse uitspraak van Nederlandse woorden — allang geaccepteerd.

Speechtraining volgen

Vond je dit een nuttige tip en wil je aan de slag met een training in speech en overtuigingskracht? Meld je dan nu aan voor de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!