Meld je nu aan voor de wekelijkse overtuigtip!

Gepubliceerd op dinsdag 8 juli 2008 (Nieuws)

U herkent het vast wel: u had gelijk, maar kreeg het niet. Om vaker gelijk te krijgen, kunt u zich opgeven voor een wekelijkse overtuigtip die een debatdeskundige van Debatrix u per e-mail verstuurd. Een concrete strategie die u direct kunt toepassen in uw wekelijkse vergadering op kantoor of in discussie met uw partner thuis.

Als u zich elke week meester maakt van één nieuwe strategie, bouwt u een arsenaal op aan overtuigingsstrategieën waardoor u al snel veel vaker – en sneller! – gelijk krijgt.

Hieronder geven wij u de eerste overtuigtip van de serie. Om er geen te missen, geef u dan nu op!

Overtuigtip van de week: een controversieel voorstel verdedigen

Moet of wil je een verstrekkend voorstel verdedigen? Probeer dan eens de volgende stappen:

1 Poneer eerst een voorstel dat nóg verder strekt;
2 Luister geïnteresseerd naar de anderen en geef ze gedeeltelijk gelijk in hun kritiek (“jullie hebben gelijk, dit is waarschijnlijk niet haalbaar”);
3 Presenteer vervolgens het plan wat je oorspronkelijk wilde voorstellen.

Resultaat
De kans dat je een meerderheid achter je voorstel krijgt is aanzienlijk groter. Hoewel nog altijd verstrekkend, zal de afgezwakte variant van je voorstel een stuk genuanceerder klinken dan wanneer je deze niet eerst tegen een nòg radicalere stelling zou hebben afgezet.

Waarom werkt dit?
Je maakt slim gebruik van de kracht van het contrast. Hoe mensen iets ervaren, hangt sterk af van hun vergelijkingsmateriaal. Door zaken in een andere context te plaatsen en het contrast impliciet te benadrukken, kan de perceptie ervan radicaal veranderen.

Hoe jouw voorstel altijd redelijk overkomt
Voor de ultieme overtuigingskracht kun je deze strategie het beste combineren met het valse dilemma. In zijn boek The Art of Deception draagt Nicholas Capaldi de volgende techniek aan: presenteer jouw standpunt als het midden van twee onwenselijke extremen. Je kunt die extreme standpunten best wat aandikken, en laat in het midden wie dat standpunt eigenlijk verkondigt (misschien wel niemand). Het contrast tussen deze extremen maakt jouw standpunt tot het redelijke alternatief.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/3Stakeholder-analyse: Op wie moet jij jouw verhaal richten?
5/3Framing: het coronavirus en de impact van taal
27/2Vlammen in het vragenvuur: Geen excuses, maar een niet-ontkennende ontkenning
20/2Voorzitten & Gespreksleiden: De kracht van een goede introductie