Debatrix opent nieuwe vestiging… in Turkije!

Gepubliceerd op donderdag 30 augustus 2007 (Nieuws)

Bijna drie jaar na onze start in Nederland hebben we deze week een nieuwe vestiging geopend in Turkije. We zien Turkije als een springplank voor Europese uitbreiding, en de Turkse samenleving vraagt om meer debat.

Het is de eerste buitenlandse vestiging voor Debatrix, en niet op de meest voor de hand liggende locatie. Hoewel? “Turkije is één van de grootste en meest aantrekkelijke markten van Europa,” zegt marketingdirecteur Job ten Bosch. “Istanbul is een jonge, bruisende stad met bijna twintig miljoen inwoners. Lokale overheden zijn naarstig op zoek naar nieuwe manieren om al die 20 miljoen burgers bij hun beleid te betrekken.”

In het snel veranderende bedrijfsleven wordt een inhoudelijke discussie aan de vergadertafel steeds meer gewaardeerd. Het land maakt bovendien grote maatschappelijke veranderingen door, die lang niet altijd openlijk besproken worden.

Een jaar geleden plaatste het Amerikaanse Business Week Lars Duursma bij Europa’s drie meest veelbelovende jonge ondernemers. Dat heeft zijn bedrijf geen windeieren gelegd, vertelt hij. “Het helpt enorm bij onze contacten in Turkije. Ook onze opdrachtgevers in Nederland, waaronder grote multinationals, hebben een goede naam in het buitenland.” De eerste reacties waren zeer positief, zeker nadat Duursma het nut van debat had uitgelegd voor de camera’s van CNN Türk.

 Dat het oprichten van een Turkse vestiging nog niet zo makkelijk is bleek direct bij de naam. Ten Bosch: “We hoopten onze naam in heel Europa te kunnen gebruiken. Helaas. Het Turkse schrift kent de ‘x’ niet, en dat werkt lastig met Debatrix.” In overleg met de Turkse partner werd uiteindelijk gekozen voor Retorik Danışmanlık, retorica consultancy.

Als het aan de Rotterdamse ondernemers ligt, blijft het niet bij deze ene buitenlandse vestiging. Ten Bosch: “We hebben al meer contacten gelegd, maar alles op zijn tijd. Vele koningen hebben in het verleden hun imperium op het spel gezet om het oude Istanbul te veroveren. Achter hun rug stond het thuisland in lichterlaaie.” Lachend voegt Duursma eraan toe: “Het is aan ons om een betere aanpak te kiezen.”

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Overtuigtip: Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft

8/1 - Ook deze week schreef Lars Duursma een artikel voor de Volkskrant. Met als thema: de vuurwerkindustrie en sociaal bewijs. Wat halen we hieruit? Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl  

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen
18/12Zo bied je wél je excuses aan