Cursus debatteren: wees tegenovergesteld aan je voorganger

Gepubliceerd op dinsdag 5 maart 2013

Wil je overtuigender zijn tijdens het debatteren? Zorg dan dat je het tegenovergestelde doet als je voorganger! Hieronder geven we je een korte cursus debatteren over de kracht van contrast.

Cursus debatteren: wees tegenovergesteld aan je voorganger

Contrast tijdens debatteren valt op

Eerder benadrukten we al het effect van de contrast in overtuiging: de perceptie die iemand heeft van een object, persoon of standpunt wordt mede bepaald door de context waarin het zich bevindt. Op vrijdagmiddag is een file op de weg niet meer dan normaal, maar als diezelfde file zich op zondagochtend voordoet, maak je je boos omdat het ‘niet hoort’. Maar hoe kun je dit principe gebruiken bij het overreden van je tegenstanders in het debat?

Debatteren: effectief reageren op je voorganger

De Romeinse retoricus Quintilianus had hier tweeduizend jaar geleden al een antwoord op, toen hij zijn welbekende, twaalfdelige boek Institutio Oratoria schreef wat vandaag de dag nog steeds als standaardwerk voor de retorica geldt. Hij schreef dat veel sprekers tijdens het debatteren uit een soort automatisme de stijl van hun voorgaande spreker overnemen, maar volgens hem is het uiterst overtuigend als je het tegenovergestelde van je voorganger doet. Wanneer de spreker voor je heel expressief was en veel beeldspraak gebruikte, zorg dan dat jij je verhaal ingetogen feitelijk houdt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je verhaal – hoe tegengesteld het ook is aan je voorganger – nog steeds afgestemd moet zijn op je doelgroep.

Leer meer met een cursus debatteren

Zorg dus dat je dat contrast voelbaar maakt bij je doelgroep. Ze zullen het (ongemerkt) waarderen dat de jij de stijl van je voorganger in het debat niet overneemt, maar dat je een geheel eigen verhaal creëert. Geïnteresseerd in een cursus debatteren om deze en meer tips effectief toe te passen? Schrijf je dan in voor de Masterclass Overtuigingkracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!