Cursus debatteren: wees tegenovergesteld aan je voorganger

Gepubliceerd op dinsdag 5 maart 2013

Wil je overtuigender zijn tijdens het debatteren? Zorg dan dat je het tegenovergestelde doet als je voorganger! Hieronder geven we je een korte cursus debatteren over de kracht van contrast.

Cursus debatteren: wees tegenovergesteld aan je voorganger

Contrast tijdens debatteren valt op

Eerder benadrukten we al het effect van de contrast in overtuiging: de perceptie die iemand heeft van een object, persoon of standpunt wordt mede bepaald door de context waarin het zich bevindt. Op vrijdagmiddag is een file op de weg niet meer dan normaal, maar als diezelfde file zich op zondagochtend voordoet, maak je je boos omdat het ‘niet hoort’. Maar hoe kun je dit principe gebruiken bij het overreden van je tegenstanders in het debat?

Debatteren: effectief reageren op je voorganger

De Romeinse retoricus Quintilianus had hier tweeduizend jaar geleden al een antwoord op, toen hij zijn welbekende, twaalfdelige boek Institutio Oratoria schreef wat vandaag de dag nog steeds als standaardwerk voor de retorica geldt. Hij schreef dat veel sprekers tijdens het debatteren uit een soort automatisme de stijl van hun voorgaande spreker overnemen, maar volgens hem is het uiterst overtuigend als je het tegenovergestelde van je voorganger doet. Wanneer de spreker voor je heel expressief was en veel beeldspraak gebruikte, zorg dan dat jij je verhaal ingetogen feitelijk houdt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je verhaal – hoe tegengesteld het ook is aan je voorganger – nog steeds afgestemd moet zijn op je doelgroep.

Leer meer met een cursus debatteren

Zorg dus dat je dat contrast voelbaar maakt bij je doelgroep. Ze zullen het (ongemerkt) waarderen dat de jij de stijl van je voorganger in het debat niet overneemt, maar dat je een geheel eigen verhaal creëert. Geïnteresseerd in een cursus debatteren om deze en meer tips effectief toe te passen? Schrijf je dan in voor de Masterclass Overtuigingkracht!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen