Overtuigtip #-2010 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Hoe kondig je iemand goed aan?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 6 januari 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipBereid een aankondiging goed voor. Het publiek zal de aankondiging meestal snel vergeten. Maar dat betekent niet dat het effect klein is. Een goede aankondiging zorgt ervoor dat het publiek klaar is voor de spreker: ze hebben zin in zijn verhaal en vinden hem geloofwaardig. Een slechte aankondiging daarentegen kan het onmogelijk maken voor de spreker om te vlammen.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Geef kort iemands kwalificaties weer. Dus: waarom nou juist deze spreker? Je kunt dat doen door een paar belangrijke punten van iemands cv weer te geven. Dat maakt de spreker geloofwaardig. Pas wel op met het geven van je eigen mening. Een collega van ons werd ooit met veel bombarie aangekondigd als de “grappigste debatleider van Nederland”. Het was goed bedoeld maar de aankondiging legde de lat zo hoog voor onze collega, dat hij die verwachtingen nooit waar kon maken, laat staan overtreffen! Als je jouw mening geeft over de spreker, ben je dan altijd bewust van de verwachtingen die je wekt bij het publiek.

Vanzelfsprekend wil je louter positieve dingen bespreken. Vermijd dus altijd negatieve kwalificaties. Een andere collega van mij werd ooit eens geïntroduceerd als de spreker die de vorige keer een kwartier te laat was. Pijnlijk. Als hij zou uitleggen dat het toen buiten zijn schuld was, zou hij er alleen maar meer aandacht op vestigen. Ondanks dat hij altijd op tijd is, had het publiek toch een slechte eerste indruk van hem.

Leg ook uit wat het doel is van de speech, workshop of presentatie. Kortom: waarom zijn we vandaag bijeengekomen? Doe dit zonder de clou van het verhaal van de spreker weg te geven of een samenvatting te geven van iemands gehele presentatie. Maak het publiek nieuwsgierig naar de inhoud of benadruk de relevantie van het verhaal voor het werk en functioneren van het publiek.

Als spreker doe je er goed aan om vooraf even met degene die jou aankondigt door te nemen hoe je wordt aangekondigd. Veel gaat mis doordat mensen er maar wat op los improviseren. Wees niet te bescheiden om degene die jou aankondigt een lijstje te geven met jouw kwalificaties. Het is immers ook in zijn belang dat jij goed wordt aangekondigd en kan vlammen voor het publiek!

Ten slotte, als jij een aankondiging doet, onderdruk de neiging om zelf te veel in de spotlights te willen staan. Hou het kort en krachtig en probeer niet de lolbroek uit te hangen. Een zakelijke maar functionele aankondiging is waar iedereen het meest bij is gebaat.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

 1. Judith Arns schreef:

  Hallo Victor,

  Ik lees de overtuigtips altijd met veel interesse en probeer ze vaak ook in praktijk te brengen. Eén ding moet mij toch even van het hart: je mag dan wel debatkunstenaar zijn, maar de geschreven teksten haperen steeds wanneer het woordje kan opduikt, daar waar kunt bedoeld wordt. KUN je daar niet wat meer aandacht aan besteden?

  groet,
  Judith Arns

 2. Chantal schreef:

  Ook belangrijk bij een introductie is uit te leggen hoe de procedure is; Mogen er tussendoor vragen worden gesteld, is er mogelijkheid tot feedback en/of overleg etc. Als er duidelijkheid is en het publiek weet wat er van hun verwacht wordt en wat van de spreker verwacht mag worden, is het op een hele andere manier betrokken.

 3. Victor Vlam schreef:

  @Judith: dank voor de tip.

  @Chantal: waardevolle aanvulling.

 4. Eric Stam schreef:

  Nou, dan zal ik ook een tipje van de sluier oplichten:

  Ik geef vaak ook de tussentijd door aan het publiek als ik debatten leid: “We gaan nog vijf minuten door op dit onderwerp en daarna is het tijd voor de volgende spreker.” of “nog twee vragen, daarna gaan we door.”

  Voorkomt een hoop frustratie bij vragenstellers die op het laatste moment hun vragen niet gehonoreerd zien worden.

 5. Hans JC van Veen schreef:

  Als je iemand heb aangekondigd bij een bijeenkomst dan is mijn opstelling dat je niet vooraan plaats neemt, maar min of meer achterin of halverwege aan de zijkant. Hierdoor hou je overzicht en je staat in de spotlight. Deze opstelling geef je betere en snellere manier om te handelen als dat nodig is bij een debat en/of verhaal.

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)