Interesseer je publiek met een zelfverzekerde presentatie

Gepubliceerd op maandag 22 juli 2013

Je bent een belangrijke presentatie aan het houden voor een groep mensen. Maar iedereen kijkt verveeld en onderuitgezakt staart de groep je aan. Je begint al snel aan jezelf te twijfelen…”Ligt het aan mij? Is mijn verhaal niet interessant genoeg?” Deze onzekerheid is in veel gevallen onterecht. Want ook al heeft je publiek een onderuitgezakte houding en lijken ze ongeïnteresseerd, het zou zomaar kunnen dat ze wel degelijk geboeid naar je luisteren. Ze laten het alleen niet merken.

Waarom lijkt je publiek ongeïnteresseerd tijdens jouw presentatie?

Presentaties verschillen van onze gesprekken in het dagelijks leven. We communiceren er elke dag op los, en het overgrote deel van deze communicatie is tussen jou en één of zelfs meerdere personen. We praten met elkaar, maar we reageren ook op elkaar. Tijdens presentaties mist deze interactie, wat de communicatie enigszins onwennig maakt.

Als mensen in een groep naar een presentatie luisteren, zijn ze in een andere sociale setting dan normaal gesproken. Ze zitten in de ‘luistermodus’ en hebben vaak niet de kans om te reageren op wat jij zegt. De setting zorgt er dus voor dat jouw publiek veel minder expressie toont dan normaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar jezelf als je naar het journaal kijkt. Je zal een soortgelijke expressie bij jezelf herkennen als bij degene die naar jou en jouw presentatie kijken!

De setting van een presentatie verschilt dus van ‘normale’ communicatie, wat ervoor kan zorgen dat jij een onzeker gevoel krijgt. Gelukkig weet je nu dat deze onzekerheid onterecht is en zal je voortaan met meer zelfvertrouwen voor de groep staan!

Wil jij ook meer zelfvertrouwen krijgen tijdens het geven van een presentatie? Of wil je je publiek nóg meer inspireren dan je al doet? Schrijf je dan nu in voor onze workshop TED-waardig presenteren en leer een presentatie geven die de wereld inspireert!

 

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!