Vergroot je overtuigingskracht, stel een lastige vraag!

Gepubliceerd op maandag 10 juni 2013

In discussies, vergaderingen en debatten is er geen mooier moment denkbaar. Nadat jij een vraag hebt gesteld kijkt je grootste tegenstander vertwijfeld en onzeker om zich heen. Oeps! Hij heeft geen goed antwoord klaar liggen. Elke seconde lijkt een eeuwigheid te duren…en elke seconde neemt zijn geloofwaardigheid af!

Drie strategieën voor het vinden van een lastige vraag

Maar hoe vind je zo’n lastige vraag dan? Bedenk eerst op welke vragen je hoe dan ook een antwoord wilt hebben. Je voorkomt hiermee dat je je teveel laat afleiden door het verhaal van je tegenstander. Kijk allereerst naar het probleem. Is er wel een probleem? En zo ja, hoe ernstig is het? Vervolgens richt je je op de oplossing. Wat is de oplossing? Is hij uitvoerbaar? En doeltreffend? Tegenstanders richten zich vaak op wat er door de verdediger wordt gezegd. Maar een lastige vraag zit juist vaak verstopt in de zaken waar je tegenstander over zwijgt. Noemt iemand alleen de oplossing, stel dan een vraag over het probleem. Richt je tegenstander zich volledig op de uitvoerbaarheid van een plan? Kijk dan kritisch naar de doeltreffendheid.

Ten tweede is het handig om op een rijtje te zetten wie er allemaal bij de discussie betrokken zijn. Denk hierbij niet alleen aan personen, maar ook aan zaken zoals het milieu. Vraag je af waarom deze belanghebbenden vóór of tegen het voorstel zouden zijn. Probeer hierop in te spelen en stel lastige vragen waaruit blijkt dat mensen die tegen het voorstel zijn, ook veel belang kunnen hebben bij het voorstel.

Tot slot kan je altijd nog op zoek gaan naar de zwakke punten in iemands betoog. En ook hier zit de zwakte vaak in datgene wat je tegenstander verzwijgt. Cruciale redeneerstappen worden bijvoorbeeld vaak overgeslagen. Zet daarom alle redeneerstappen van je tegenstander voor jezelf op een rij en vraag je bij elke stap af of de volgende uitspraak hier wel uit voort vloeit. Zo niet, vraag daar dan op door!

Richt je bij het stellen van lastige vragen dus altijd op wat je tegenstander niet zegt – hetgene wat hij bewust verzwijgt of over het hoofd ziet. Stel één korte vraag over iets cruciaals waar je tegenstander het niet over heeft gehad en vergroot je eigen overtuigingskracht!

Wil je meer weten over het vergroten van je overtuigingskracht en het stellen van lastige vragen? Meld je dan nu aan voor onze Cursus Overtuigen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering