Vergroot je overtuigingskracht, stel een lastige vraag!

Gepubliceerd op maandag 10 juni 2013

In discussies, vergaderingen en debatten is er geen mooier moment denkbaar. Nadat jij een vraag hebt gesteld kijkt je grootste tegenstander vertwijfeld en onzeker om zich heen. Oeps! Hij heeft geen goed antwoord klaar liggen. Elke seconde lijkt een eeuwigheid te duren…en elke seconde neemt zijn geloofwaardigheid af!

Drie strategieën voor het vinden van een lastige vraag

Maar hoe vind je zo’n lastige vraag dan? Bedenk eerst op welke vragen je hoe dan ook een antwoord wilt hebben. Je voorkomt hiermee dat je je teveel laat afleiden door het verhaal van je tegenstander. Kijk allereerst naar het probleem. Is er wel een probleem? En zo ja, hoe ernstig is het? Vervolgens richt je je op de oplossing. Wat is de oplossing? Is hij uitvoerbaar? En doeltreffend? Tegenstanders richten zich vaak op wat er door de verdediger wordt gezegd. Maar een lastige vraag zit juist vaak verstopt in de zaken waar je tegenstander over zwijgt. Noemt iemand alleen de oplossing, stel dan een vraag over het probleem. Richt je tegenstander zich volledig op de uitvoerbaarheid van een plan? Kijk dan kritisch naar de doeltreffendheid.

Ten tweede is het handig om op een rijtje te zetten wie er allemaal bij de discussie betrokken zijn. Denk hierbij niet alleen aan personen, maar ook aan zaken zoals het milieu. Vraag je af waarom deze belanghebbenden vóór of tegen het voorstel zouden zijn. Probeer hierop in te spelen en stel lastige vragen waaruit blijkt dat mensen die tegen het voorstel zijn, ook veel belang kunnen hebben bij het voorstel.

Tot slot kan je altijd nog op zoek gaan naar de zwakke punten in iemands betoog. En ook hier zit de zwakte vaak in datgene wat je tegenstander verzwijgt. Cruciale redeneerstappen worden bijvoorbeeld vaak overgeslagen. Zet daarom alle redeneerstappen van je tegenstander voor jezelf op een rij en vraag je bij elke stap af of de volgende uitspraak hier wel uit voort vloeit. Zo niet, vraag daar dan op door!

Richt je bij het stellen van lastige vragen dus altijd op wat je tegenstander niet zegt – hetgene wat hij bewust verzwijgt of over het hoofd ziet. Stel één korte vraag over iets cruciaals waar je tegenstander het niet over heeft gehad en vergroot je eigen overtuigingskracht!

Wil je meer weten over het vergroten van je overtuigingskracht en het stellen van lastige vragen? Meld je dan nu aan voor onze Cursus Overtuigen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!